Нове на сайті:
Мерія Тернополя виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Тернопільщини Активістка вважає, що тернополянам начхати на скандали навколо своїх нардепів У Тернополі родинам полеглих Героїв надається щомісячна грошова допомога та компенсація за комунальні послуги Тернопіль отримав найвищу відзнаку Ради Європи та Асоціації міст України за залучення молоді до управління - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру ще одній колаборантці Мобілізовані військовослужбовці з хронічним захворюванням втрачають доступ до життєво-необхідних ліків! Ветерани російсько-української війни закликають міську раду внести зміни до Генерального плану Тернополя Можна лише вчерговий раз порадіти за пінгвінів Зубопротезування для військових та ветеранів: як працює новий пілотний проєкт від НСЗУ на Тернопільщині Передали нашим тернопільським тероборонівцям ще вісім нічних розвідувальних дронів - Сергій Надал Замість випускного у школі рідні готуються до похорону школяра У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

З 20 листопада минулого року вступив у законну силу новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Що за цей час змінилося в слідчих органах обласної міліції, розповів заступник начальника слідчого управління УМВС України в Тернопільській області Олександр Богомол.

– З часу дії нового кодексу слідчими нашої області внесено в єдиний державний реєстр понад дві тисячі кримінальних проваджень. Для поріняння, за весь минулий рік порушено п‘ять тисяч триста кримінальних справ. Цифра суттєво різниться. Пов‘язано це, насамперед з тим, що на сьогодні будь-яке кримінальне правопорушення одразу ж вноситься до єдиного реєстру, а до вступу нового КПК проводилася так звана «дослідча перевірка». Ще один факт, що вплинув на збільшення чисельності кримінальних проваджень, – це перехід злочинів, вчинених службовими особами, з підслідності прокуратури до слідчих органів внутрішніх справ. Органи прокуратури на сьогодні розслідують лише злочини, вчинені правцівниками органів внутрішніх справ, але в перспективі цим займатиметься Державне бюро розслідувань.

Важливий момент, на якому хотілося б наголосити – людям не варто зловживати повідомленнями про кримінальні порушення, які не вчинялися. Тобто, перш ніж звинувачувати людину у тому, чого вона не вчиняла, варто добре подумати. Адже існує кримінальна відповідальність за неправдиве повідомлення про вчинення злочину.
Суттєві зміни, у зв‘язку з дією нового КПК сталися у плані перевірки, пов‘язаної зі смертю людини. Зараз ця процедура спрощена. Якщо лікар підтверджує і бере на себе відповідальність за те, що людина померла своєю смертю, жодних слідчих дій, як це було раніше, не проводиться.Виняток становлять ситуації, коли медичний працівник має сумніви щодо біологічної смерті померлого, тоді призначається судово-медична експертиза та відкривається кримінальне провадження.
Захист майнових прав – ще одна перевага нового кодексу. Вилучити будь-яке майно у громадяднина можна лише з дозволу суду.
Стадії зупинення розслідування діючий КПК не передбачає. Навіть якщо не встановлена особа, яка вчинила злочин, слідче провадження все одно триватиме.
Понад місяць над освоєнням нових норм Кримінального процесуального кодексу активно працюють і самі правоохоронці. Адже нововведення безпосередньо торкнулося їхньої прфесійної діяльності.
Олександр Богомол розповідає, що й далі активно проводяться навчання, оновлюється матеріально-технічна база, а у зв‘язку з великим навантаженням вирішується питання про збільшення кількості посад слідчих у міськрайвідділах органів внутрішніх справ.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.