Нове на сайті:
Мерія Тернополя виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Тернопільщини Активістка вважає, що тернополянам начхати на скандали навколо своїх нардепів У Тернополі родинам полеглих Героїв надається щомісячна грошова допомога та компенсація за комунальні послуги Тернопіль отримав найвищу відзнаку Ради Європи та Асоціації міст України за залучення молоді до управління - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру ще одній колаборантці Мобілізовані військовослужбовці з хронічним захворюванням втрачають доступ до життєво-необхідних ліків! Ветерани російсько-української війни закликають міську раду внести зміни до Генерального плану Тернополя Можна лише вчерговий раз порадіти за пінгвінів Зубопротезування для військових та ветеранів: як працює новий пілотний проєкт від НСЗУ на Тернопільщині Передали нашим тернопільським тероборонівцям ще вісім нічних розвідувальних дронів - Сергій Надал Замість випускного у школі рідні готуються до похорону школяра У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Абсолютно різні за ідеологією держави зараз борються проти тих, хто розповсюджує інтернет-фейки. Для початку – три історії, що сталися в найдемократичнішій країні світу, у країнах авторитарній і комуністичній.

Історія № 1: «Я з’їм серце дитини…»

У Техасі (США) поліція 5 місяців протримала за ґратами 19-річного Джастіна Картера, підозрюваного у підготовці масового вбивства у дошкільному закладі. Приводом став… жартівливий коментар, розміщений у соцмережі Facebook, де підозрюваний стверджував, що має намір улаштувати бійню з канібалізмом у дитсадочку!

Насправді сталося наступне. В лютому 2013 року Джастін Картер обговорював на Facebook у колі друзів гру League of Legends, спілкування носило явно несерйозний характер. Ніхто не помітив, як у певний момент пристрасті розгорілися… Дійшло до брутальних образ, і хтось із «френдів» обізвав Картера «поведеним». Юнак не забарився із відповіддю: «Точно, я поведений на всю голову. Я збираюся розстріляти дитсадок, насолодитися кривавим місивом і з’їсти пульсуюче серце дитини». Оскільки текст супроводжували абревіатури LOL і JK, усі читачі мали зрозуміти, що це лише безневинний жарт.

Безневинний?! Ага, зараз!.. Хтось із «френдів»-учасників листування (можливо, наляканий кривавими подіями в американській школі Sandy Hook у Ньютауні) не врахував зрозумілих усім позначок, перелякався до смерті й «настукав» у поліцію. Через «пильність» юзера горопашного Джастіна Картера пов’язали, і тепер йому загрожує 10 років позбавлення волі! Оскільки батьки не мали $500 тис. для негайного внесення застави, хлопець опинився в буцегарні, де вдаваного збоченця «пом’яли» співкамерники.

Далі були пошуки коштів на заставу, збирання 126 тис. підписів під петицією за звільнення горопашного жартівника. Вже місяць тривають судові слухання. Невідомо, чи посадять Джастіна Картера, проте висновки для себе він зробив: треба добре думати, що пишеш в Інтернеті!..

Історія № 2: «Соцмережі мають колосальну владу…»

Депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга Віталій Мілонов обстоює необхідність жорсткого контролю за інформацією у соцмережах і на сайтах знайомств. За розповсюдження неправдивої інформації (фейків) у соцмережах він пропонує карати, як за наклеп: на його думку, фейки можуть, наприклад, змінити хід передвиборчої кампанії чи підрізати позиції якоїсь компанії на ринку.

Відвідуваність деяких груп, наприклад, співтовариства MDK у «ВКонтакте», перевищує аудиторію багатьох сайтів федеральних ЗМІ. Тому соцмережі та співтовариства блогерів мають величезну владу, хоча ніяк не контролюються та не несуть жодної відповідальності ні перед ким. Віталія Мілонова багато що дратує. Наприклад, неодноразові пропозиції адміністраторів його сторінки у «ВКонтакте» опублікувати на платній основі фрази, які начебто сказав він сам.

Останніми роками в мережі з’являлися брехливі сенсації – наприклад, про «смерть» Володимира Етуша або Михайла Горбачова, «арешт» Романа Абрамовича або «відставку» Володимира Якуніна. Але остаточно Віталія Мілонова доконало те, що у червні жертвою масового фейка став… він сам, як нібито ініціатор заборони закордонної музики у «ВКонтакте»!

У принципі чинне російське законодавство дозволяє карати за наклеп, але не за неправду як таку: злочином вважається, якщо розповсюдженням неправди людина навмисно намагається нашкодити іншому. Довести це складно, тож цей недолік і взявся виправити роздратований депутат. Для цього він насамперед взявся за юридичне визначення поняття «фейк».

Заразом Віталій Мілонов і за сайти знайомств узявся: щоб неповнолітні не зазирали на «дорослу» територію, він пропонує запитувати при вході… паспортні дані! Хоча нам здається, що для підлітків не складає проблеми у разі чого ввести паспортні дані когось із батьків…

Історія третя: «Уханьська злочинна група»

У Китаї набув чинності закон, що передбачає кримінальне покарання аж до позбавлення волі за розповсюдження в Інтернеті чуток і неправдивих відомостей. Зокрема, закон дозволяє кинути за ґрати на 3 роки тих авторів фейків, чиї мережеві повідомлення були перепощені понад 500 разів. За 5000 перепостів покарання буде ще суворішим.

Китайська влада пояснила законодавчу новацію реакцією суспільства на «безвідповідальні чутки», що поширюються Інтернетом. Як зазначили чиновники, об’єкти фейків часто зазнають «духовних терзань».

Протягом останніх тижнів за поширення неправдивої інформації у «світовому павутинні» були допитані кілька сотень людей, частину взяли під варту. Однією з найгучніших справ стало затримання 27 осіб у місті Ухань: було офіційно оголошено, що міська поліція «припинила діяльність злочинної групи, яка поширювала чутки в мережі».

Це буде сумно…

Новий «ПіК» має для подібних матеріалів спеціальну рубрику – «Фейкодром». Тож усією редакцією засвідчуємо: без прикольних фейків життя стане не таким цікавим і сумнішим. Наприклад, нам відомо, що абсолютно абсурдну інформацію, вигадану «ПіКом», – «Слюсарчук у СІЗО знову влаштував криваву драму. Цього разу через шахи» – керівництво львівського СІЗО сприйняло напівістерично, влаштувавши справжній «шмон». Тож редакція вимушена, з одного боку, вибачитися перед Андрієм Слюсарчуком, який насправді нікого не різав, з іншого – привітати працівників СІЗО із абсолютною відсутністю почуття гумору.

Тому ми категорично проти подібних новацій! Зрештою, дехто навіть першоквітневі жарти не сприймає, але викорінити цю багатовікову традицію, на щастя, не вдалося

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.