Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

За законом, обласна рада повинна збиратися і ухвалювати рішення не рідше, ніж раз на квартал. Останнє плідне засідання відбулося ще у листопаді 2012 р.

Отже, губернатор уже давно має повне право ініціювати перевибори нездатного працювати представницького округу. Але Валентин Хоптян чомусь цього досі не робить. Не робить він та його підлеглі і чимало іншого. Ось, що думають про це експерти громадської ради при газеті 20 хвилин

Олег МАРТИНЮК (52 р.), радник права, ГО "Іскра надії":

- По-перше, у тому, що не працює облрада, винна обласна ТВК. Це – 100%-во! Вона не збирається, засідань не проводить. По-друге, винні партії, представники яких входять у цю виборчу комісію. Причому мутять воду не донецькі, не єнакіївські, а наші пацани, галичани. По-третє, винні лідери фракцій в облраді, які формували її керівництво. Вони мали можливості вчинити мудро, але цього не зробили. По-четверте, винен у нинішній кризі електорат. Обласна рада – недієва, але люди мовчать. Візьміть Польщу. Там профспілки сказали треба і на вулиці вийшли 100 тисяч. А в нас – 18 профспілок, хоча на мітинги приходять п?ять чоловік із плакатами. І на тому закінчується…

Що робити? Якщо ми говоримо, що живемо в якійсь більш-менш правовій державі, то судові рішення треба виконувати. Тож треба спонукати членів ТВК зібратися і ухвалити рішення щодо нових депутатів. Яким чином? У мене як юриста є досить авантюрна пропозиція: піти до державних виконавців і нехай вони приведуть членів комісії на засідання. Такий варіант теоретично можливий. Адже перше, що потрібно, це ввести 19 депутатів!

Степан БАРНА (34), депутат облради:

- Те, що відбувається в облраді – це прояв правового нігілізму. Йдеться про кроки, спрямовані на знищення місцевого самоврядування, як такого. І відбувається все не просто так, а цілеспрямовано. Адже мета – показати, що орган місцевого самоврядування нічого не вирішує. Причому не лише на Тернопіллі, а й по всій Україні.

Що маємо? Неприйняття таких документів, як "Програма соціально-економічного розвитку на 2012 р.", а також бюджету та низки програм на 2013-й, 53-х рішень, що стосуються управління комунальним майном і спільною власністю сіл, селищ та територіальних громад, низки проектів рішень щодо надання дозволів на отримання гірничих відводів, трьох рішень, що стосуються права користування надрами тощо. Отже, ситуація заблокована не лише політично, а й економічно. Адже бізнес не може нормально працювати і розвиватися, а відтак – законно сплачувати податки до бюджету. Натомість підприємці працюють і вже 10 місяців платять мзду тому, кому треба…

Політичний аспект у цій справі теж є. Про це свідчить блокування роботи ТВК, тобто неявка на засідання представників трьох провладних партій. Тож йдеться про персональну відповідальність керівників Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина.

 

Ніна МІЛЯНОВСЬКА (44 р.), громадський активіст:

- Знаєте, свободівці, ми співчуваємо вам, бо на рівні міста теж стикнулися із серйозним порушенням закону. Але… Спостерігаючи за тим, що відбувається в області, яким правовим нігілізмом займаються в міській раді, я замислююся, чи потрібна взагалі "Свобода" в обласні раді? Адже більшість у міськраді, очолювана Сергієм Надалом, приймає абсолютно незаконні рішення. У нас постійно комусь виділяють землі. Без обговорень. Без виготовлення плану зонування міських територій. Без будь-яких посилань на нормативні акти. Що ж буде з нашою областю, якщо вони керуватимуть і в облраді?

Я як людина, яка раніше голосувала за "Свободу", більше їй голосу не віддам. Адже ми на кожному кроці стикаємося з тим, що права громади ущемляють. Вигадують різні схеми. Наприклад, є комунальне підприємство, яке будує комерційні об’єкти і які потім приймуть. Але податки при цьому в міський бюджет ніхто не сплачуватиме. Інший варіант: релігійна громада, не сплачуючи мільйонних внесків, виявляється, може зводити житлову багатоповерхівку із приміщеннями загального використання – офісами, магазинами. А потім ми чуємо від мера, що немає грошей на сніданки школярам. Перепрошую, але ми знаємо, хто ті сніданки з'їв! І я впевнена: якщо така облрада запрацює, то ті ж схеми "Свобода" зможе застосувати і в межах області. У мене немає жодних сумнівів…

Олег ВІТВІЦЬКИЙ (37 р.), депутат міськради, колишній заст. голови облради

- Проблема облради болить мене навіть на особистому рівні. Адже я був причетний до такого політичного протистояння у попередньому складі ради. Хотів би почати з того, чому тоді виникла проблема і її не змогли розв’язати. Як на мене, причина – відсутність політичного компромісу. Тепер ситуація повторюється… Раніше у цьому було винне політичне НЛО закарпатського ґатунку, яке називалося "Єдиний центр". Якби ніхто не слухав тих підказок, які від цієї політичної сили йшли, до кризи не дійшло б.

В облраді цього складу провина всіх політичних сил є пропорційною. Проблема, що виникла, вже нагадує проблему курки та яйця. Бігати навколо цього ми можемо ще довго, але знайти вихід не зможемо. Як на мене, немає іншого варіанту, як усім співвідповідальним за ситуацію, що склалася, сісти і домовитися про складання мандатів. Лише так можна розрубати той гордіїв вузол. Але навіть це рішення потребує політичного компромісу. До нього я і хочу закликати всіх! 

Михайло СВІТЛИК (59 р.), облорганізація Всеукраїнської незалежної профспілки "Трудящі"

- Безпосередня провина за всі проблеми лежить на керівнику обладміністрації, а також на лідерах партійних осередків. Треба відразу нагадати про недалекоглядний вчинок ВО "Батьківщина". Вони відмовилася від отримання 12 депутатських мандатів. Якби вони цього не зробили, то сьогодні опозиція у Тернополі мала б реальну більшість - контрольний пакет. Тоді можна було б проводити сесії та примати рішення.

З іншого боку, керівники "Свободи" мали б прорахувати, з ким вони мають справу. Натомість ця партія обезголовила облраду та забрала з неї більше 10 депутатів. Вони що не знали, на що здатна нинішня влада - донецькі? Треба тепер думати, що робити. Адже наша область нині - на найгіршому рахунку в Україні. Тож може повторитися спроба 2002-2003 років, коли Тернопілля хотіли розформувати. Раніше не допустити цього вдалося завдяки активній позиції лідерів громадськості та науковців. 

Інша проблема: деякі партійні вожді - не звідси родом. Вони почуваються тут чужими і не надто переживають про ситуацію в області. Більше того, одна людина, яку сюди прислали, краде сьогодні у нас всіх цілу область! Тож я згоден із колегами, що доведеться все-таки вести мову про те, аби нинішні депутати склали мандати.

 

Андрій ЛЮБЕЦЬКИЙ (28 р.), громадський активіст:

- Я не прийшов сюди, аби перелічувати проблеми, а щоб почути пропозиції щодо їх розв’язання. На жаль, чую тільки взаємні звинувачення від різних сторін конфлікту. Хоча треба визнати: ми всі винні у тому, що діється в області! Завинили партії, завинили виборці… Найгірше те, що виходу не видно.

Ну, оголосять перевибори. Із кого ми будемо обирати? Нових лідерів і партій немає! Усі адекватні люди намагаються виїхати з Тернопілля, а ще краще – взагалі з України. Політики, в ідеалі, йдучи до влади мали б чимось жертвувати – собою, приватними інтересами. Але такого я не бачу. Що ви хочете від політика, який всю область заклеїв плакатами "За красиву Україну, справедливість, щастя", але не каже, скільки коштує його виборча компанія. Як він буде відробляти ті гроші? Ці питання має ставити кожен адекватний виборець. Нам потрібно змінювати критерії вибору. Поки цього не буде, ніщо не зміниться…

Крім того, як платник податків я обурений тим, що податки, які сплачує наше підприємство та інші, не розподіляють належно. Наразі виглядає так: ми працюємо на всіх, але не на себе. Будуть перевибори – витратимо купу грошей, але без сенсу. Як на мене, влада постійно забуває одну річ: гроші, які ви ділите, - не ваші! Це кошти людей, які платять податки. 

Зенон ДАШАК, активіст руху "Автономний опір"

- Як член громади Львова хотів ми акцентувати на деяких політичних аналогіях. На місцевому рівні у нас ситуація дещо інша, ніж у Тернополі. Наш мер і депутатський корпус, де більшість — зі "Свободи", мають певний антагонізм. Між ними триває інформаційна війна у ЗМІ. Створюється ілюзія протистояння. Але насправді, коли вирішують земельні питання, тобто йдеться про бізнес-ін­тереси цих двох політичних сил, вони чудово співпрацюють.

Тож львівська громада розчарувалася в тому, що обрала свободівців до ради. Адже те, що нині відбувається, не можна ніяк по-іншому назвати як свавілля. Найгострішою у Львові є тема забудов. У Тернополі ми бачимо ту ж картину: ситуація на Орлика, біля школи №9.

І знаєте, що цікаво? У Києві нині "Свобода" робить те, що років три-п'ять тому вона робила у Львові — поки не опинилися при владі. Це така собі ілюзія боротьби проти поганої влади, проти незаконних дій. Насправді ж, "Свобода" у столиці воює проти Регіонів, а у Львові та ж "Свобода" їм віддає землі, пробачає їм пайові внески у розмірі 2 млн. грн. І найгірше те, що сьогодні громадських активістів, які виступають проти незаконних солідаризованих дій "Свободи" і мера, фізично і юридично переслідують. На них чинять і психологічний тиск.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.