Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

12 жовтня у реанімації Чортківської районної лікарні помер обвинувачений у злочині юнак. Півтора тижня 21-річний Владислав Чалий перебував у комі, тим часом його мозок руйнувала смертельна хвороба. Летального кінця можна було уникнути, стверджують лікарі, якби хворобу вчасно помітив і правильно діагностував медперсонал Чортківського СІЗО – пише Номер один

Тим часом, уже не перший рік правоохоронці України б’ють на сполах, наголошуючи, що з кожним роком збільшуються випадки самогубств або смертей через хвороби та нещасні випадки у місцях, не вельми віддалених – у колоніях та слідчих ізоляторах. Не є винятком і Тернопільщина. Хоча варто визнати: арештовані та ув’язненні часом зловживають довірою, пишуть рідним або знайомим СМС про знущання та побиття, аби ті приїхали зайвий раз або прислали посилку.

Але подібні випадки одиничні. Натомість прикладів катування ув’язнених насправді більшає. Згадаймо лише липень минулого року, коли у Копичинецькій виправній колонії №112 група засуджених на знак протесту проти «навчання» (читай – відпрацювань ударів та прийомів) бійцями спецзагону порізали собі вени та оголосили голодування. Тоді справу «спустили на гальмах».

І от новий випадок, тепер уже у слідчому ізоляторі. Ще 10 грудня минулого року у Тернополі за підозрою у грабунку мобільного телефону правоохоронці затримали 21-річного Владислава Чалого. На той час він уже мав судимість, щоправда, на момент затримання відбував альтернативне покарання (скажімо, виконував громадські роботи) та перебував на обліку у кримінально-виконавчій інспекції. Тож не дивно, що суддя Тернопільського міськрайсуду вирішив: великого лиха не буде, якщо хлопець трохи «погріє» нари. Це «трохи» затягнулося майже на рік!!!

Сім’я у Владислава, офіційною мовою, не благополучна. Мати п’є, батько давно зникнув у невідомому напрямку. Відтак доля хлопця цікавила хіба його тітку, яка працює на «швидкій» у Чорткові. Весь цей час, поки його то забирали до Тернополя, то відправляли назад до Чортківського СІЗО, вона трохи опікувалась злодійкуватим небожем. Рідна ж мати жодного разу не поцікавилась, що з її сином.

На погіршення здоров’я Владислав почав скаржитись ще наприкінці вересня. Відтак 30 вересня в одній із поліклінік Тернополя його оглянув терапевт та лор. Перший діагностував ГРВ, другий порадив терміново пролікувати гайморит. Ув’язнений пацієнт відмовився, тож у перших числах жовтня Чалого привезли назад до Чорткова. При поступленні у слідчий ізолятор арештованих обов’язково оглядає фельдшер. Владислав знову поскаржився на сильний головний біль, температуру, слабкість. Його одразу помістили у пункт охорони здоров’я СІЗО: вибачте за гру слів, по суті ізолювали в ізоляторі, подалі від решти арештованих. Однак температура не спадала, хлопець просто горів. Переконавшись, що злодій не симулює, до нього викликали «швидку».

Отож коли вранці 3 жовтня арештованого госпіталізували до Чортківської районної лікарні, він ще був при свідомості. Але вже ввечері впав у кому. І весь цей час (півтора тижня – авт.) перебував на межі життя і смерті, підключений до апарата штучного дихання.

– У Владислава був смертельний діагноз: гнійний енцефаліт. Трапляються блискавичні перебіги, людина помирає практично на очах, як у цьому випадку. Хворого можна врятувати, але потрібне належне лікування. Він ще був живим, бо серце, легені, нирки були здорові, проте у мозку відбулись незворотні зміни, він так і не вийшов із коматозного стану, – зазначив лікар-анастезіолог Чортківської ЦРЛ Олександр Степаненко.

– Працівники слідчого ізолятора повідомили його матір про важкий стан сина, але вона навіть не приїхала його відвідати, – дивується начальник управління державної пенітенціарної служби в області Павло Лосик. – Щоб придбати арештованому медикаменти, наша профспілка виділили 600 грн., дещо зібрала адміністрація Чортківського СІЗО. Йому було зроблено томографію голови та всіх органів.

На запитання, як юнак міг захворіти, чиновник категорично відхрестився: тільки не в СІЗО, там немає протягів, арештовані тут не те що тяжко, взагалі не працюють. Та й заразитись не міг: усіх арештованих та затриманих оглядає фельдшер.

Вранці 12-го числа Владислав Чалий помер. Але і тоді рідна мати не спромоглася хоча б замовити труну. Звиклий до всього персонал райлікарні здивувався, коли лише рідна тітка та працівники департаменту виконання покарань приїхали провести юнака в останню путь. Мати ж продовжувала пиячити вдома, у Тернополі. Зрештою, тепер у неї з’явився новий привід – мовляв, оплакує рідного сина.

У цій сумній історії є дві «больові» точки: чому майже рік Владислав Чалий перебував під слідством, але так і не дочекався суду? Злочин же простий.

По-друге, минулого четверга, 10 жовтня, коментуючи ситуацію із хворобою арештованого, Павло Лосик охоче розповідав, як працівники СІЗО збирають кошти на ліки і піклуються про його здоровя. А вже у понеділок, 14-го, раптом згадав, що у четвер Тернопільський міськрайсуд звільнив горе-грабіжника з-під арешту… Мимоволі напрошується слово «посмертно». Невже у четвер чиновник не знав, що Чалим вони вже не опікуються? Тобто він уже не їх «клієнт». Чи, можливо, все зробили заднім числом, аби не псувати статистику смертности за гратами?

– Міг і не знати, – вважає старший прокурор прокуратури Тернопільської області Сергій Мельник. – Біля Чалого постійно чергували троє-четверо працівників СІЗО, він же перебував без свідомості. Тому прокуратура звернулася до суду з проханням переглянути міру запобіжного заходу.

Тим більше, що доля арештованого раптом схвилювала одного з народних депутатів, обраного від Тернопільщини. Парламентар просив перевести хлопця в обласну психоневрологічну лікарню. Однак після огляду пацієнта спеціалісти з Тернополя визнали: юнак дороги не витримає, і порадили продовжувати обране лікування. На жаль…

Позитивним є те, що обласна прокуратура розпочала перевірку за фактом неналежного виконання медиками Чортківського СІЗО чи Тернопільського ІТТ своїх професійних обов’язків, що і призвело до смерті Владислава (ч. 1 ст. 140 КК). Стаття передбачає позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 5 років або до 2-х років виправних робіт, обмеження чи навіть позбавлення волі.

Коментарі  

 
+1 #11 Бодя 09.01.2014 22:57
Влад був моїм другом, я навіть надумав що він так рано піде від нас.
Цитувати
 
 
+1 #10 sanya 11.11.2013 20:06
Влад був не тільки життєрадісним, але любив доводити почате діло до кінця,жаль...
Цитувати
 
 
+4 #9 QWE! 05.11.2013 02:21
де дебільна держава з нікчемним боязгливим населенням, така доля спідкая усіх рано чи пізно...
Цитувати
 
 
+4 #8 111 01.11.2013 13:13
а кому дбати??маю великий сумнів, що мама задумалась після цієї трагедії і перестала зловживати алкоголем..
Цитувати
 
 
+5 #7 Андрый Сусід 2 30.10.2013 19:06
так влад теж був моїм сусідом можу лише сказіти що в сім*ї оптрібно дбати хочаб про другого сина!
Цитувати
 
 
+7 #6 111 28.10.2013 19:43
Маю надію що хоча б журналісти проконтролюють цю справу, щоб не спустили все на тормозах як це люблять в нашій державі..
Цитувати
 
 
+10 #5 Андрій_сусід 22.10.2013 21:50
Я вобше в шоці, Вадім був моїм сусідом, він хоть і був трохи відважний на пригоди і сім"я нікудишня, але він був завжди життєрадісний та добрий. Щоб так безглуздо померти, це просто халатність і байдужіть працівників правоохоронних органів та насамперед медиків!!!! Жалко людини!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
Цитувати
 
 
+5 #4 пафнутій 22.10.2013 13:21
які ж є душевні підарасти.
Цитувати
 
 
+9 #3 Олександр 22.10.2013 12:24
В нього були нестерпні болі! Звичайно він "відмовився" від лікування, що за нісенітниця.
Цитувати
 
 
+14 #2 111 22.10.2013 09:22
Це просто жах!молодий хлопець якому ще б жити і жити помер через байдужість людей!Недбаліст ь медиків і працівників СІЗО, яка призвела до непоправного.Нажаль Влада вже не повернути,а винні обов'язково повинні бути покарані.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.