Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Майже тиждень у Тернополі проповідували євангелісти і співали російською мовою.

Ніколи б не подумав, що Тернопіль, який завжди славився особливою патріотичністю та вірністю його мешканців християнським традиціям, колись на очах перетворюватиметься в місто, де з кожним роком зростає кількість не традиційних для нашої місцевості та історії релігій. І це на тлі ледь нерегулярних скандалів на релігійному грунті. Як от останній, навколо незаконно збудованої каплиці у парку Відродження, де невизнана ніким, жодною кнофесією, община захопила землю. І що особливо неприємно – ані попередня влада, ані сьогоднішня досі не можуть, а може й не хочуть, «розрулити» цю ситуацію.

Але такого «дійства», яке мало місце в Тернополі минулого тижня, я не пригадую. З 3 по 7 серпня в місті проходила акція «Я вірю в Ісуса». Ось як про це розповідалося на офіційному сайті акції:

«В рамках акції був велопробіг - високо підіймаючи білі знамена з таким же написом як і сама акція, в одинакових футболках, велосипедисти промчалися вулицями міста. Перехожі здивовано озиралися, адже декілька десятків молодих людей своїм зовнішнім виглядом засвідчували кожному зустрічному про свою віру.

Згодом був двадцятиметровийзабіг у підтримку дітей з обмеженими фізичними можливостями Разом з дітьми бігли і їхні батьки. Одних малят вели руку, інших везли у візочку чи несли на руках. А сиріт, які брали участь у святі, підтримували волонтери, яких тут було близько 50.

Наступного дня відбувся збір двох груп молодих людей, котрі виявили бажання     відвідати сиротинці та притулки міста. Волонтери мали намір розповісти дітям про християнські цінності, поцікавитися життям дітей-сиріт, а також не забули взяти

«Найкраща картина для Ісуса»- таку назву мала програма для дітей, підготовлена організаторами проекту «Я вірю в Ісуса». Захід був розрахований на тридцять дітей. Для вікової категорії від вісьми років було розставлено мольберти, а молодшим художникам виділили місце на асвальтовій доріжці.

«Тернопіль чисте місто? Декілька десятків молодих активістів проекту «Я вірю в Ісуса» починаючи з десятої ранку й до вісімнадцятої вечора прибирали парки міста, територію навколо Тернопільського ставу та найзабрудненніші місця…»

Попри це, три дні на літній естраді в парку Шевченка, а після цього два дні на Театральному майдані відбувалися концерти. Репертуар виступаючих складався здебільшого з … російськомовних пісень та проповідей. І цілими днями біля місць проведення акції ходили люди в білих футболках з написом «»Я вірю в Ісуса» і пропонували перехожим свою релігійну літературу та інформаційні буклети. До речі, саме з них можна було дізнатися, що тільки в Тернополі є 9 культових споруд євангелістів – перша церква ХВЄ, Церква «відродження», Церква «світло для світу», церква «Любов і зцілення», Церква «Добра новина», Церква ЄХБ, Церква «Нове життя, Церква «Голгофи» і Церква Христова, куди усіх бажаючих запрошували на Богослужіння.

А ще з буклету можна було чітко зрозуміти про мету акції. Адже в ньому було зазначено: «Наша мета: донести Слово Боже до десятків тисяч людей, виявити суспільству істинне лице Євангельських церков»

Ви спитаєте – і що в цьому поганого? Звісно, нічого. Просто дивно, що ВО «Свобода», представники якої мають владу у Тернополі, дозволили провести таку акцію. Адже відомо, що саме ця партія вважається доволі радикальною в питаннях релігії. І відстоює українську Церкву. Принаймні, декларує таку позицію.

В принципі, влада могла б не дозволити проведення цієї акції, яка відкрито кілька днів «рекламувала» і нав’язувала свої переконання, нехай і не прямо, тернополянам. Могла, але все ж дозволила. Ми попросили прокоментувати цю ситуацію фахівця, який зараз працює в Тернопільській міськраді, а тому із зрозумілих причин попросив не вказувати його імені.

«У демократичному суспільстві право проведення масових заходів захищене законодавством. Згідно з українськими нормами, організатори таких дійств завчасно пишуть листа-повідомлення на імя мера міста, в якому вказують всю інформацію про захід. І якщо принципової відмови нема, то далі, як то кажуть, справа техніки-укладається угода на прибирання міста та узгоджуються питання охорони порядку і присутності швидкої. Все - захід можна проводити. Але місцева влада може висловити свою позицію і обгрунтовано відмовити організаторам. Причини можуть бути різними, включаючи моральні аспекти. Незважаючи на те, що регілія відділена від держави, перші особи полюбляють взяти участь в релігійних заходах, мотивуючи це звичаями простих людей певної території та власними переконаннями.  Якщо більшість тернополян сповідують традиційне християнство (а це так і є), то влада може, оперуючи суто статистичними даними, висловити свою позицію стосовно того чи іншого дійства....»

Але акція відбулася.  Тож зважаючи на все вищесказане, не такими вже й безпідставними можна вважати чутки про те, що серед місцевих впливових політиків та чиновників найвищого рангу багато осіб, які сповідують не традиційну для України віру…

 

Олекса Ярич, «ТТ»

       alt       

 

        alt        

Коментарі  

 
+1 #11 Віталіна 13.08.2011 17:54
Якщо ми демкоратична країна, то і різні віряни мають мати рівні права.
Яким аргументом мала керуватись влада, щоб відмовити у проведенні акції цих "протестантів"?
Теж мені найшли до чого вчіпитись!
Цитувати
 
 
+2 #10 Валентина 13.08.2011 17:22
Допоможіть зв`язатися з Богданом Домбрівським із церкви "Добра новина"...
Цитувати
 
 
-5 #9 Оля 11.08.2011 15:47
релігія відділена від держави. думаю, владі не треба судових позовів, а сектанти на американські гроші будуть судитися до опупєнія
Цитувати
 
 
+4 #8 Ігор 09.08.2011 14:03
кожен має бути стійкий у своїй вірі!
І акції забороняти подібні не можна, бо подумають, що ми слабкі і їх боїмося!
Цитувати
 
 
+2 #7 баця 09.08.2011 00:10
а я бл... не хочу, щоб мене, хрещеного в православній церкві у моєму Тернополі персрівали десятки якихось євангелістів чи свідків єгови і впарювали свої переконання чи співали під вікнами моє бабулі проповіді на москальській мові. Замітьте, я не свободівець, які тільки на мітингах та ящику репитують про те які вони піпець націоналісти- патріоти, але схоже що самі партійці так не думають, і їм пофігу що Шевченко, Франко, Крушельницька, Бандера з памятників "милувалися" тими ж проповідями і співами на большом могучєм. Щось не так кажу? Хочуть якісьтечії релігійні збиратися - прапор їм в руки і дозвіл на проведення акцій, фестивалів та інших збіговиськ в Кутківецькому лісі. Най собі там веселяться, проповідують, моляться і голову мастять. А не по парках та в центрі шастати, де наші, ваші та мої діти ходять. Так має бути в нормалному місті, в якому тим паче керують ПАТРІЙОТИ так звані... Чао
Цитувати
 
 
+2 #6 Ольга П. 09.08.2011 00:00
яка різниця, хто робить добрі справи. може релігія виведе нас з тої аморальності
Цитувати
 
 
-8 #5 оленочка 08.08.2011 22:37
Чесно кажучи, проходячи біля памятника І. Франка, зраділа, що релігійні пісні нарешті співають на вулицях, привернула увагу одна ісценізація навернення до віри і чогось мені подумалось, що щось тут не те, бо не має жодного традиційного для нашого краю, класичного церковного хору. Відійшла кілька метрів, і мало того я почула пісні російською. І тут я аж оглянулася, думаю, як це так мер свободівець дозволив в місті співати росіською. І тут в руки потрапляє згадуваний у статті буклет і все стає зрозуміло. Очевидно, Мер хоче загладити винну перед духовною громадською радою, яку очолює нібито також якийсь сектант. І ще до слова, я не маю нічого проти вуличних музик, але тут дівчину з центру яка співає тільки москальською, я б порадила якось переконати співати українською у файному місті Тернопіль!!!!
Цитувати
 
 
+6 #4 Антон 08.08.2011 22:00
для попередніх двох коментаторів - панове свободівці, то ви вважаєте, що євангелісти - це традиційна віра для Галичини? в статті й не написано що акцію треба заборонити було, а зроблено наголос на тому що сотні людей провели хорошу акцію, щоправда при цьому навязуючи свої релігійні переконання з допомогою літератури і РОСІЙСЬКОМОВНИХ ПІСЕНЬ І ПРОПОВІДЕЙ!!! Хіба це нормально для міста, в якоу керують суперпатріоти свободівці??? все ж просто
Цитувати
 
 
+4 #3 Нічого собі 08.08.2011 21:20
Щось так я і не вловив, чому влада мала заборонити цю акцію?
Вони(влада) ж ніби не дикуни..
Цитувати
 
 
+2 #2 Оля 08.08.2011 21:12
а ви уявляєте собі, якби цю акцію заборонили? Уявляю заголовки "Язичницька свободівська влада заборонила у Тернополі християнську акцію "Я вірю в Ісуса""

Ви подумали що написали?
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.