Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Покарання влади на чолі з Віктором Януковичем, яка причетна до порушень прав людини, шляхом задіяння Міжнародного кримінального суду в Гаазі є проблематичним, але не виключається. 

Про це заявляє доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко, коментуючи можливість зверннення до Гаазького трибуналу з метою припинення ескалації порушень прав людини в Україні, пише "Дзеркало тижня".

Як зазначив Василенко, юрисдикція МКС діє на територіях держав, що є учасниками Статуту МКС.

"До злочинів, підлягають юрисдикції Суду, належать злочини проти людяності, визначені у ст. 7 Статуту МКС - вбивства, тюремне ув'язнення або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи і порушення основних норм міжнародного права, катування, переслідування, насильницьке зникнення людей, навмисні дії, що є причиною серйозних тілесних ушкоджень тощо", - зазначив Василенко.

Разом з тим за ст. 17 Статуту, юрисдикції Суду підлягають представники вищого державного керівництва, причетні до вчинення вказаних злочинів.  За словами експерта, Україна підписала, але не ратифікувала Статут МКС.

"Отже юрисдикція Суду не поширюється на злочини, вчинені на території України, навіть якщо їх можна кваліфікувати як злочини проти людяності за Статутом МКС", - зауважив Василенко.

"У порядку винятку Міжнародний кримінальний суд може здійснити свою юрисдикцію щодо громадян держави, що не є учасником його Статуту, тільки у разі,якщо з вимогою порушити кримінальну справу до прокурора Суду звертається Рада Безпеки ООН, що діє на підставі розділу VII Статуту ООН. Така вимога має бути оформлене рішенням Ради Безпеки, прийнятим за згодою всіх 5 постійних членів Ради, і в якому викликана міжнародними злочинами ситуація кваліфікується як загрозлива міжнародному миру і безпеці або порушує їх", - зазначив Василенко.

Також він зазначив, що "у багатьох випадках дії української влади, керівництва силових відомств і їх особового складу можна кваліфікувати як злочини проти людяності. Але для втручання Ради Безпеки ООН і його звернення до МКС необхідно, щоб масштаб злочинних дій міг служити підставою для їх кваліфікації як представляють загрозу міжнародному миру і безпеці".

Як відомо, раніше лідер ВО Свобода Олег Тягнибок заявив: юристи опозиції збирають матеріали щодо дій влади під час масових акцій протесту в Україні для подання у Міжнародний кримінальний суд.

"Юристи розпочали збір документів про катів, про катування-мордування, викрадення людей для подання до Гаазького трибуналу, оскільки ці злочини підпадають саме під юрисдикцію цієї міжнародної інституції", – заявив Тягнибок та закликав долучатися до збору цих матеріалів.

У грудні 2013 року після силового розгону Євромайдану силовиками представники міжнародного співтовариства засудили дії влади, вимагали "негайно припинити насильство в Києві" та піти на діалог з опозицією і громадськістю.

Пізніше в США і ЄС мова зайшла про застосування санкцій проти низки чиновників у зв'язку з відсутністю прогресу в діалозі для врегулювання конфлікту, а також загибелі учасників Майдану, викраденнях людей, побитті активістів та судових рішеннях проти них.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.