Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Водолазне спорядження та човни вкрай потрібні водолазно-рятувальній службі області. Але наразі про це і мови нема.

Працівники служби чекають, щоб виділили грошей хоча б на їхні зарплати та оплату комунальних послуг. Для цього потрібно 700 тис грн. Інакше ця структура може припинити існування. Про цю проблему вже писала “20 хвилин” у №22 від 1.06. 2011 р., а також "RIA плюс" у №19 від 11.05.2011 р.

- В обласному бюджеті передбачили 900 тисяч гривень. Цих грошей вистачило до кінця липня і ще на частину серпня, - каже головний водолазний спеціаліст рятувально-водолазної станції в області Василь Шуль. - Що буде далі — не знаємо. Кажуть, гроші будуть.

На засіданні техногенної комісії 15 липня вирішили зобов'язати райони виділити по 50 тис. грн на водолазну службу області, зауважує начальник рятувально-водолазної станції в області Василь Козак.

- Райради мали передбачити у своїх бюджетах ці кошти згідно з програмою рятування на водних об'єктах, - каже він. - Наразі лише 20 тисяч виділила тернопільська міськрада і 15 тисяч — Чортківська райрада.

Окрім коштів, які підуть на зарплати водолазній службі області, потрібно ще додатково 600 тис. грн на човни та спорядження - водолазні костюми, акваланги, маски, ласти.

- На кожній станції має бути як мінімум два костюми — один для того, хто працює, інший для того, що його страхує, - пояснює пан Шуль. - До речі, термін придатності одного костюма — 12 місяців. Ті, що є нині на нашій станції, служать вже другий рік.

Також тернопільським водолазам потрібен моточовен. А це дороге задоволення, адже коштує 45 тис. євро, додає головний водолазний спеціаліст.

- Новий човен ми придбали декілька років тому, але знадобиться й моточовен, - каже він. - Адже “на носі” - змагання з водомоторного спорту. До речі, на станції є три моторних човни, але їм вже понад 25 років. Хоч би виділили грошей на зарплати, щоб люди не порозходилися. Платня тут мізерна, ніхто затримуватися не буде.

Раніше була спроба приєднати рятувально-водолазну службу до МНС, додає фахівець. Та водолази відмовилися, бо для того, щоб поставити службу на ноги, потрібні мільйони.

Нині служба належить до Центральної ради Товариства рятування на воді. Проте питання фінансування цієї структури і надалі залишається відкритим. Адже з державної казни водолази не отримують ані копійки, а з місцевих бюджетів гроші надають неохоче.

- Нас фінансують з обласного бюджету, але бракує грошей, - каже Василь Козак. - Ми розуміємо, яка зараз складна ситуація у державі. Тому вдячні облраді й обладміністрації, що шукають вихід, як нас профінансувати. До речі, минулого року нашу службу визнали однією із найкращих в Україні.

В облуправлінні з надзвичайних ситуацій кажуть, що ситуацію з фінансуванням служби тримають під контролем. А кошти виділятимуть із районних бюджетів, повідомив начальник обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Василь Майка.

- До того ж, ми надіслали прохання у Кабмін, аби переглянули питання про фінансування, - каже він.

Довідка

900 тис. грн, які передбачили в обласному бюджеті на рятувально-водолазну службу, вистачило лише на кінця липня цього року

700 тис. грн потрібно на існування рятувально-водолазної служби області до кінця року

74 людини працює у рятувально-водолазній службі області. З них:

24 водолази

74 людини врятували водолази на водоймах області від початку року. З них:

9 у Тернополі

45 тис. євро коштує моточовен

24 тис. грн коштує акваланг

9 тис. грн водолазний костюм

За інф. Василя Шуля

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.