Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Сьогодні єврейський народ святкує Пасху (Песах). Це  найдавніше з єврейських свят. Воно пов’язане з важливою подій в єврейській історії - з Виходом із єгипетського рабства. Песах - це свято  весни - символізує пробудження природи, оновлення світу і звільнення людини. Це свято отримання свободи і гідності.
За 70 кілометрів від Тернополя, у містечку Підгайці, від колись чисельної єврейської громади сьогодні залишилась зруйнована синагога та найбільший в Україні єврейський цвинтар. Історія у камені: єврейські святині на українській землі...

Колись  Підгайці були одним із найбільш «єврейських» міст Галичини.  І жили тут євреї щонайменше 5 століть. На початку ХХ єврейська громада міста складала майже  53%. У Підгайцях євреї торгували, тримали шинки, бровар та винниці-гуральні. Але  час та історія жорстокі.  Особливо населення міста  постраждало під час Другої світової війни. Гетто. Табори смерті. І кількатисячна громада майже перестала існувати.

Сьогодні історія підгаєцьких євреїв залишилась на папері та в пам’яті. Про колись численну єврейську громаду у Підгайцях  нагадують хіба що синагога та кіркут – єврейське кладовище, яке місцеві мешканці називають «окописко».  Побачивши їх,  розумієш, сьогодні євреїв у Підгайцях немає.

Підгаєцький кіркут,  схоже на своїх мешканців,  має роки життя. Найдавніше поховання датоване 1420 роком. А остання могила з’явилась тут у 1952. Це  одне з найдавніших єврейських поховань на території України, що найбільше  збереглося. Сьогодні   тут  у досить непоганому стані більше 1000 надгробків, але переважна їх більшість все ж таки знищена. На перший погляд ці хаотично похилені кам’яні брили лякають. Але кілька хвилин - і розумієш - старі єврейські цвинтарі - одні з найцікавіших та маловідомих пам’яток історії не лише Галичини. Релігія забороняє євреям зображувати людей. Тож у давнину «портрет» покійного, його звички, професію, родовід, характер «зашифровували» різними символічними зображеннями.

Ще більш сумно, ніж кіркут, виглядає інше свідоцтво присутності євреїв у місті – синагога. Це велика споруда, яка мала оборонне значення.  Розмірами і товщиною стін вона нагадує фортецю. Побудована на початку XVII століття. Сьогодні у  Підгайцях навряд чи є будівля старша за синагогу. За довгі роки свого існування споруда таки зазнала змін. Храм потребує людей. Немає громади, рушаться та зникають синагоги.
Сьогодні  у колись єврейських галицьких містечках про цей народ залишились лише кам’яні згадки. Синагогу та кіркут у Підгайцях українська держава назвала історичними пам’ятками міжнародного значення. Створені іншим народом вони стали надбанням української культури. Зараз для їх збереження потрібно лише дві речі: бажання та гроші.

Настоятель чи не найстарішої церкви у Підгайцях храму Преображення Господнього отець Іван  має на цю проблему свій погляд.  Розмірковуючи про відновлення єврейських святинь, український священик говорить про об’єднання зусиль громади та влади.
- Як не священик, а як громадянин держави, я скажу, що найперше про духовні пам'ятки і не тільки має дбати наша держава. Наша держава, наша влада, яка є для того, щоб берегти цю цінність, яка вже існує, для майбутніх поколінь. А щодо того, що ви побачили у Підгайцях - римокатолицький костел та єврейська синагога, то я вважаю, що напевно, щоби ці святині відновлювали громади цих конфесій. Я думаю, якби всі конфесії, які присутні у нашому районі, допомогли коштами, то цього було би замало, щоб відновити ту чи іншу святиню, - говорить настоятель храму Преображення Господнього отець Іван.

Зараз євреїв у Підгайцях нема, і нема кому піклуватися про цвинтар та синагогу. Але таки ми побачили докази того, що хтось тут небайдужий. Металева решітка не дозволяє зайти всередину храму. А там вичищено та підметено.  А ще - новий паркан навколо кіркута та відновлена могила головного равина Підгайців Аарона Беньяміна Сольника, який помер у 1620 році.

У християн та євреїв  відмінне трактування могил.  Християнське кладовище, яке не використовується протягом тривалого часу, може бути ліквідованим. Згідно з принципами юдаїзму кожен надгробок і цілий цвинтар є недоторканними, до того часу, допоки відомо про його місце знаходження.  Тепер про Підгаєцький кіркут знаєте і ви, повідомляє ТВ-4

Відео можна переглянути ТУТ

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.