Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Ми писали, як голова Чортківської РДА і кандидат в народні депутати, тимошенківець Віктор Шепета «розхвилювався» про долю свого суперника на виборах Олега Барну, який зараз на передовій війни з російськими терористами, через що кілька днів не виходив на зв'язок з рідним. Так розхвилювався, що аж розмістив листа міністру оборони Гелетею на офіційному сайті РДА.

Завдяки допомозі Тернопільського військового комісара та Пошукового центру ЗС України нам вдалося вийти на зв'язок з Олегом Барною. Коли зєднали з підрозділом, де служить тернополянин, слухавку взяв військовий і російською мовою поцікавився кого розшукуємо. За мить він вже гукав: «Дядя Олег, вас ищут и просят к телефону…»

Таке звернення до Барни журналіста неабияк здивувало і природно, що почувши пана Олега, першим питанням і було:

- Радий, що ви живі та здорові. «Дядя Олег» - це до вас так молодші побратими звертаються?

- Та ні, всі. На війні в кожного свій позивний. В мене «дядько Олег»…

- Зрозуміло. Через те, що від вас декілька днів не було звісток, про вас  хвилювалися не тільки рідні, друзі та знайомі, а й керівництво Чортківщини?

- Я вже знаю про це. Розумію, що родина пережила болючий тиждень. Як і розумію пана Шепету - стартувала виборча кампанія і він вирішив на моєму імені нагадати про себе. Бог йому суддя. Але я б порадив йому перейматися господаркою очолюваного ним району, а не моєю скромною персоною. І про долю десятків наших молодих земляків, про яких місяцями нічого не відомо.

Що ж стосується мене? Розумієте, мій підрозділ, а я командир відділення мінометної батареї, зараз в Луганській області, буквально в кількох кілометрах від кордону з Росією. Тут, в населених пунктах, не те що мобільного, жодного зв’язку днями, тижнями із зовнішнім світом немає. Немає інтернету, світла, газу, води – нічого.  Щоб вийти на зв'язок з рідними, треба виїжджати до великих міст або автомагістралей. А це вкрай небезпечно. В так званих «зеленках» і на околицях міст роблять засідки снайпери терористів.

- А взагалі, яка зараз ситуація там, де ви зараз воюєте?

- Ну, ми якраз не воюємо. А от нас, наші блокпости, постійно обстрілюють, накривають мінометним та артилерійським вогнем. Ми ж не відповідаємо – дотримуємося перемир'я, яке оголосив наш Президент. Хоча солдатам це робити все важче. Нерви на межі. Та й важко не стріляти у відповідь, коли ще вчора ти з бойовим товаришем про життя говорив, а сьогодні він вже в госпіталі з пораненням чи контузіями. Тільки за останні дні декілька моїх побратимів загинули і багато отримали різного ступеня поранення. Тож повірте, дуже складно стримуватися.

- До речі, пане Олег, а як ви змогли потрапити на передову, адже знаю, що кілька років тому ви потрапили в жахливе ДТП, після якого ви ледь живі залишилися, але групу інвалідності вам лікарі все ж дали?

На якусь мить пан Барна замовчав.

- Ну, зараз вже, напевне, можна про це сказати. Так, дійсно, коли я добровольцем під час мобілізації прийшов у воєнкомат, лікарі були категоричними й не хотіли признати мене придатним до служби. У мене й справді свого часу були переломи тазу, рук, ніг, ребер. Медики запевняли, що я фізично не зможу воювати. Але вдалося їх переконати у зворотньому. І на війну я пішов. Тому що я і раніше, а зараз в цьому тільки впевнився, відчував і знав, що на передовій цієї цинічної, підлої, неоголошеної Путіном війни мають бути зрілі чоловіки після 35-40 років, з досвідом служби в армії. А 20-25-річні пацани мають навчатися військової справи, щоб не стати гарматним м’ясом.

Бо дійсно неможливо дивитися на юнаків, які ще навіть голитися толком не вміють, а вони вже гинуть і отримують поранення, контузії, бачать кров, смерть, зраду командування… це дійсно важко…

- Наскільки відомо, ви балотуєтеся в депутати по мажоритарному окрузі на Тернопільщині від Блоку Петра порошенка. Чому обрали для себе саме цю політичну силу?

Тому що Порошенко зараз єдиний, хто дійсно намагається протистояти Росії і при цьому робить все можливе, щоб захистити територіальну цілісність держави і головне – щоб якомога менше синів і доньок України при цьому загинуло. А тепер вибачте, але змоги більше розмовляти з вами не маю. Тут і до інших солдат намагаються додзвонитися.

- Розумію, пане Олег. Тримайтеся і бережіть себе. І повертайтеся живі..

- Обовязково повернемося і тільки з перемогою…

P.S. Ще навесні поточного року, одразу після подій на Майдані, автор цієї статті зустрівся з Олегом Барною, який усю Революцію Гідності, з першого і до останнього дня був в самому центрі Києва.

Ми тоді багато про що порозмовляли. Але це вже тема окремої публікації

Коментарі  

 
+1 #1 друг 21.09.2014 23:39
сміливий мужик цей Барна, здоровя йому і перемоги
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.