Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Хоча ЦВК ще не оброблено 100% протоколів з окружних виборчих комісій, але вже ствердно можна говорити, що Тернопільщина у новому парламенті буде мати як мінімум сім депутатів (п’ять мажоритарників та два за списками). Перші підсумки виборів на Тернопільщині, закономірності і сенсації читачам «Номер один» проаналізував незалежний політичний експерт, керівник Тернопільської експертної групи Ярослав Чорнозуб.

Тернопільський виборець пішов за Яценюком

Результати виборів на Тернопільщині за партійними списками не стали великою несподіванкою, а були в рамках тих тенденцій, які існували по Україні.

– Перша тенденція – падіння рейтингу «Блоку Петра Порошенка», друга – значний ріст прихильності до політсили Арсенія Яценюка «Народний фронт», третя – зниження рейтингу радикалів, четверта – збільшення рейтингу «Самопомочі». Це основні домінанти, які привели до сьогоднішніх результатів парламентських виборів, – зазначивЯрослав Чорнозуб.

У Тернопільській області перемогу зі значним відривом здобув «Народний фронт» (понад 36% голосів).

– Для Тернопільщини характерним є дуже сильний стрибок «Народного фронту». Це пов’язано з помилкою центрального штабу Петра Порошенка і дуже динамічною, щільною і технологічною роботою штабу партії Яценюка. Динаміки між цими політсилами помінялися фактично за останні два тижні до дня голосування, – каже політичний експерт.

«Громадянська позиція» Анатолія Гриценка опинилася на Тернопільщині серед аутсайдерів через потужну кампанію «Самопомочі».

– Падіння фактично в три рази рейтингу партії Гриценка відбулося через те, що його голоси перетекли до «Самопомочі». Разом з тим, і про це сьогодні вже відверто говорять усі, «Самопоміч» – це не тільки проект Андрія Садового, як він декларує, це і проект Коломойського. Більшість виборців про це не знали, але коли ми побачимо лобістські голосування цієї групи в парламенті, то все стане зрозуміло, – зауважив пан Чорнозуб.

Якщо два роки тому тернополяни на парламентських виборах віддали за ВО «Батьківщина» майже 40% голосів, то нинішні 6% інакше як ганебними для цієї політсили не назвеш.

– Тимошенко не вловила тренду нової України, не вписалася в сучасну політичну картину. Вона досі думає мірками того часу, коли її ув’язнили. Тимошенко залишилася у внутрішній політичній ізоляції. Коли вся Україна змінилася, вона залишилася на маргінесі тієї політики, яка була до Майдану. В неї завжди було політичне чуття, цього ж разу воно її зрадило. Вміння передбачити тренди, динаміки, розуміння людей цьогоріч у неї не спрацювало. ВО «Батьківщина» сьогодні знаходиться вже практично на політичному маргінесі, – переконаний експерт.

Якщо порівняти нинішні результати виборів з парламентськими дворічної давності, то виявилось, що тернопільський виборець різко змінив політичні орієнтири. Жоден із трійки лідерів 2012 року – ВО «Батьківщина» (39%), ВО «Свобода» (31%), «УДАР» (15%), цьогоріч не був у «призах». Тому можна стверджувати, що тернополяни «купилися» на нові партії.

Мажоритарку виграли «порошенківці»

Округ №163. Тернопіль звільнився від КАЙДАнків

В обласному центрі несподівано для багатьох перемогу здобув Тарас Пастух, котрий особисто не провів жодної зустрічі з виборцями.

– Всі сподівання «свободівця» Олексія Кайди і його команди на те, що вони причеплять політичні бренди і вдруге обдурять тернополян, не пройшли. Тернопіль звільнився від КАЙДАнків. Тарас Пастух, у принципі, досвідчений політик, який свій результат додав до підтримки в Тернополі партії «Самопоміч», і цей сумарний   результат дозволив йому перемогти. Поважаю вибір тернополян, адже ніхто краще за місцевого, який тут зав’язаний родиною та близькими, не може знати і зробити краще для міста. Будемо сподіватися, що Тарас Пастух зробить набагато більше для громади Тернополя, аніж Кайда, який, по великому рахунку, нічого для міста не зробив, – зазначив експерт.

№163. Безальтернативний «свободівець»

Представник ВО «Свобода» вдруге поспіль переміг на Збаразькому окрузі.

– Жодної альтернативи Михайлові Головку ніхто не зміг скласти. Та й, відверто кажучи, слабкі в нього були опоненти. Віктор Анін та Руслана Кушнір набрали свої відсотки, але не більше. Якби у Василя Лабайчука, який все-таки має ідеологічну платформу «Правого сектора», були фінанси і час, думаю, він би склав гідну конкуренцію Головку. Великим розчаруванням стала участь у виборах Бліхара-молодшого, який виявився політичною бульбашкою. Успішний представник бізнесу не може так бездарно програвати, адже зайняте сьоме місце інакше не назвеш, – зауважив Ярослав Чорнозуб.

№165. Рекордсмен Тарас Юрик

Ще до висунення кандидатів молодий тернопільський політик Тарас Юрик намагався застовпити за собою Збаразький округ, позаяк уродженець саме тих країв. Але на «верхах» усе переграли, тому Тарасові віддали Зборівський в/о, при цьому пообіцяли, що конкурентів у нього не буде. Так воно, в принципі, і сталося.

– Для Юрика-молодшого фактично не було конкуренції, адже дві провідні політичні сили – «Блок Петра Порошенка», який Тараса висунув кандидатом у депутати, та «Народний фронт» – його підтримували. Тому результат був очевидним. Не випадково він переміг із величезним відривом (44% голосів виборців проти 14% у «бютівця» Петра Репели – авт.), – стверджує політичний експерт.

№166. Жорсткі розбірки

На Теребовлянському окрузі була, мабуть, найжорсткіша боротьба, тому не випадково особи, які виявились у програші, заявляють про масові фальсифікації.

– На окрузі №166 у жорсткій боротьбі зійшлися Микола Люшняк та Михайло Апостол. Другий захід Люшняка із сильним брендом («Блок Петра Порошенка») склав гідну конкуренцію досить потужному на тому окрузі Апостолу, який виходив з демократичного табору, багато працював для АТО та місцевого населення. Все-таки виявилося, що Люшняк краще організував цю кампанію, незважаючи на те, що бренди конкурентів (Апостол представляв «Народний фронт» – авт.) були рівносильні, – зазначив Я. Чорнозуб.

№167. Харизма Барни-старшого перемогла

На Чортківському окрузі виборці «гідно» оцінили інертність діючого на той час депутата Івана Стойка.

– Не дивлячись на те, що на окрузі в Івана Стойка надпотужно виступив «Народний фронт», який виграв у всіх конкурентів, отримавши понад 50% голосів виборців, політик показав жахливо низький результат. Люди, не віддавши своїх голосів, гідно оцінили бездарну діяльність, бездарного колишнього губернатора Івана Стойка. На противагу - Барна-старший. Він боровся з різними владами плюс людина добровільно пішла на АТО. Вітаю цей вибір, Олег Барна принципову позицію буде тримати і у Верховній Раді, він, однозначно, не зрадить виборців. Чи зможе чимось допомогти мешканцям свого округу? Міг би, використовуючи сімейні зв’язки, бо більш політично досвідчений у парі братів Барнів є все-таки Степан, – переконаний експерт.

Зазначимо, що, згідно з попередніми результатами виборів, окрім п’яти мажоритарників, ще два депутати від Тернопільщини з першого заходу проходять до парламенту за партійними списками. А саме: екс-мер Тернополя Роман Заставний та уродженець Козової, заступник командира добровольчого батальйону “Айдар” Володимир Соляр (обидва за списком “Народного фронту”). Натомість з великою ймовірністю туди потраплять Степан Барна та Ігор Побер. Адже після того, як поділять портфелі міністрів і губернаторів, список «Блоку Петра Порошенка», однозначно, посунеться і Степан та Ігор з певною відстрочкою, але таки займуть місця у Верховній Раді.

Зауважимо, що вперше в історії Тернопільщина може мати в парламенті одразу двох рідних братів. Якщо на Закарпатті це брати Балоги, то в нас – брати Барни. На щастя, тернопільські брати поки ще з добрим іміджем…

Як голосувала Тернопільщина? (партії, що подолали 5% бар’єр)

1.                              «Народний фронт» – 209 569 голосів (36.50%)

2.                              «Блок Петра Порошенка» – 113 237 голосів (19.72%)

3.                              «Самопоміч» – 64 898 голосів (11.30%)

4.                              ВО «Свобода» – 46 979 голосів (8.18%)

5.                              Радикальна партія – 37 887 голосів (6.59%)

6.                              ВО «Батьківщина» – 36 251 голосів  (6.3%)

Віталій Попович («Номер один»)

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.