Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернополяни не здаються і продовжують боротись за дитячий майданчик на вулиці Гнатюка, пише Погляд

Нагадаємо нашим читачам передісторію зникнення з мапи Тернополя найстарішого дитячого майданчика.

В 1947 році по вул.. Гнатюка був створений перший в післявоєнному Тернополі дитячий майданчик, який функціонував до травня 2012 року.

В травні 2012 року працівниками ТОВ «КК «КомЕнерго-Тернопіль»  був проведений повний демонтаж обладнання дитячого майданчика по вул. Гнатюка.

06.07.12 року сесія  Тернопільської міської ради в своєму рішенні за №6/22/66 надала гр. Ваврику П.І. дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,0750 га для будівництва та обслуговування житлового будинку за адресою Гнатюка.

05.10.2012 року рішенням Тернопільської міської ради № 6/25/43 було затверджено  проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0702 га для будівництва та обслуговування житлового будинку за адресою вул. Гнатюка та передано дану земельну ділянку гр. Ваврику Петру Івановичу безоплатно у приватну власність (швагро Гладкого Михайла Петровича, депутата міської ради, члена Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, підприємця, який до того ж щеочолює постійну комісію Тернопільської міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі).

На підставі цих рішень Тернопільською міською радою Ваврику Петру Івановичу 30.11.2012 року видано Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯМ номер **, який зареєстрований Управлінням Держкомзему у м.Тернополі 04.12.2012 року та про який внесено відомості до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею.

Згодом дана земельна ділянка буле реалізована Вавриком П.І та перейшла у власність 5-ти фізичних осіб, які отримали  свідоцтва про право власності на спірну земельну ділянку

Вищезазначені рішення Тернопільської міської ради   призвели до фактичного припинення існування єдиного в кварталі дитячого майданчика, чим порушено права позивача та права інших мешканців мікрорайону «Новий світ» на відпочинок та дозвілля, а безкоштовне вилучення з власності громади  земельної ділянки порушило права позивача та територіальної громади м.Тернополя.

Зараз активісти в особі Євгенія Голоюха звернулись до Тернопільського міськрайонного суду з проханням скасувати дані рішення.

Вважаємо дані рішення такими, що суперечать законодавству, а тому є незаконними і підлягають скасуванню.

Згідно з ч.7 ст. 118 Земельного кодексу України  відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Пунктом «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України встановлено, що до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації парки, відходів тощо).

Перебування на спірній земельній ділянці дитячого майданчика підтверджується листом Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області  вих. № 01-15/1303 від 18 червня 2012 року,  викопіюванням з топографічного плану м. Тернопіль вих. №01-11/482 від 26 травня 2014 року, схемою розміщення земельної ділянки та схемою Генплану.

Як зазначено у п.1.3. ДБН В 2.3.-5-2001 «Вулиці та дороги населених пунктів»,  розміщення та будівництво наземних об’єктів житлово-цивільного, промислового призначення та інших капітальних споруд, крім об’єктів транспорту та інженерних мереж в межах «червоних ліній» вулиць і доріг забороняється. Відповідно до п. 8 інформації управління містобудування, архітектури та кадастру виконавчого комітету Тернопільської міської ради (для проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки) від 22.08.2012 року №1111/12 надана у власність Ваврику П.І. земельна ділянка частково знаходиться в межах «червоних ліній» вул. Академіка Гнатюка і вул. Ясної.  Факт знаходження спірної земельної ділянки в межах «червоних ліній» вулиці Академіка Гнатюка та вулиці Ясної  підтверджується також листом Державної інспекції сільського господарства в Тернопільській області №05-06/2014 від 15 липня 2014 року відповідно до інформації управління містобудування, архітектури та кадастру виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 14 липня 2014 року № 889/14.

Згідно зі ст.ст. 142, 143 Конституції України безпосереднім власником землі є територіальна громада.

Відповідно до ст.. 1  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  територіальна громада – жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями.

Як зазначено у ст. 1 цього Закону право комунальної власності – право територіальної громадиволодіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Згідно ст. 10 Закону України  «Про місцеве самоврядування»  сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади й здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Як випливає з вищезазначених норм, комунальна власність міста Тернополя  ( в тому числі земля) є власністю територіальної громади (жителів міста Тернополя). Тернопільській міській раді право розпоряджатися  комунальною власністю делеговане разом з обов’язком розпоряджатися нею в інтересах та на користь територіальної громади.

Як зазначено в документі Інформація про суб’єкти власності (фізичні особи), який міститься в Проекті землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр.. Ваврик П.І. для будівництва та обслуговування житлового будинку за адресою вул.. Гнатюка у м. Тернополі, громадянин Ваврик П.І. проживає в с.Жилинці Борщівського району Тернопільської області, а отже  не входить до територіальної громади м. Тернополя.

Згідно оскаржуваного рішення, земельна ділянка, яка належала до комунальної власності територіальної громади м.Тернополя, була безоплатно передана громадянину Ваврику П.І.

Таким чином, Тернопільська міська рада, прийнявши оскаржувані рішення, порушила ст. 10 Закону України  «Про місцеве самоврядування», нанесла істотну шкоду інтересам власника землі – територіальної громади м.Тернополя, діяла всупереч принципам доцільного, економного та ефективного розпорядження майном.

З огляду на наведене, рішення Тернопільської міської ради №6/22/66 від 06.07.12 року «Про надання гр. Ваврику П.І. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,0750 га для будівництва та обслуговування житлового будинку за адресою Гнатюка», рішення Тернопільської міської ради №6/25/43 від 05.10.2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0702 га за адресою вул.Гнатюка гр.Ваврик П.І.», Державний акт на право власності на земельну ділянку від 30.11.2012 року, Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане Т.Ю.  на земельну ділянку  площею 0,0129 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка, Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане С.С.  на земельну ділянку  площею 0,0163 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка, Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане І. І.  на земельну ділянку площею 0,0128 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка, Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане Ч.О.  на земельну ділянку площею 0,0155 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка, Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане Т.Б. на земельну ділянку площею 0,0127 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка підлягають скасуванню.

Відповідно до пункту 10 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

На підставі вищевикладеного, та керуючись ст. ст. 19, 142, 143 Конституції України, ст.ст. 83, 118 Земельного Кодексу України, ст. ст. 10, 59 Закону України  «Про місцеве самоврядування», 4, 17, 104-106, 171 КАС України, -

 

ПРОШУ:

1.                              Порушити провадження у справі.

2.                              Постановити рішення, яким визнати незаконним та скасувати рішення Тернопільської міської ради від №6/22/66 від 06.07.12 року про надання гр. Ваврику П.І. дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,0750 га для будівництва та обслуговування житлового будинку за адресою Гнатюка.

3.                              Постановити рішення, яким визнати незаконним та скасувати рішення Тернопільської міської ради від №6/25/43 від 05.10.2012 року про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0702 га за адресою вул.Гнатюка гр.Ваврик П.І.

4.                              Визнати недійсним та скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий Тернопільською міською радою 30.11.2012 року Ваврику Петру Івановичу, який зареєстрований Управлінням Держкомзему у м.Тернополі 04.12.2012 року та про який внесено відомості до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею.

5.                              Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане Т. Ю.  на земельну ділянку  площею 0,0129 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка.

6.                              Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане С. С.у  на земельну ділянку  площею 0,0163 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка.

7.                              Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане І. І.  на земельну ділянку площею 0,0128 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка.

8.                              Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане Ч. О.  на земельну ділянку площею 0,0155 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка.

9.                              Визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане Т.Б.  на земельну ділянку площею 0,0127 га, в м. Тернополі, вул.. Гнатюка.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.