Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Триста тисяч гривень, понад чотирнадцять тисяч американських доларів, півтори тисячі євро та півтора кілограма золотих виробів – саме стільки видурили телефонні шахраї у мешканців Тернопільщини.
Якщо конвертувати валюту та ціну ювелірних прикрас, загалом виходить сума у майже півтора мільйона гривень.

Люди віддавали ці гроші після того, як їм по телефону невідомі розповіли історію про міліцію, бійку чи аварію, в якій фігурував хтось з їхніх рідних чи родичів. Людині не дають вийти зі стресової ситуації та мислити тверезо і через деякий час вона віддає конверт з грошима “посереднику” або перераховує їх на картку.

Цей вид шахрайства набув на Тернопільщині загрозливого характеру. За добу міліціонери реєстрували по два-три таких факти. І це змусило їх активніше взялися до проведення профілактичної роботи: застереження у друкованих засобах масової інформації, роз’яснення по радіо, телебаченню, розклеєна у людних місцях інформація про схеми шахрайства та поради, як вберегтися від нього.

Обізнаність щодо такого виду шахрайства допомогла подружжю пенсіонерів з обласного центру не потрапити у пастку зловмисників. Як пригадує 68-річна тернополянка, до неї близько четвертої години ночі на стаціонарний телефон зателефонував невідомий. У слухавці лунало: «Я розбив машину, збив на переході чоловіка, мене забрала міліція». Далі почулися крики та плачі. Жінку охопила паніка, спросоння вона не могла зрозуміти, що відбувається. На запитання «хто телефонує», жінка не отримала чіткої відповіді. Тоді, назвавши ім’я свого зятя, запитала, чи це він, чим сама себе видала. За збігом обставин родич був за межами міста, тож пенсіонерка подумала, що з ним трапилася біда. На щастя, в цей час вдома був чоловік пенсіонерки. Саме він «розкусив» шахрая. Зателефонувавши на лінію 102, тернополянин з’ясував, що зять в аварію не потрапляв.
Такими мають бути дії кожного, кому повідомляють про нещастя з рідними, – вкотре нагадують правоохоронці. Потрібно зателефонувати на лінію 102 і розповісти ту ж історію, яку ви почули у телефонній слухавці, і вже від справжнього міліціонера довідатися правда це чи ні.

Ще один важливий крок – поговорити з родичем, з яким, начебто, трапилася біда. Навіть, якщо вам здалося, що у слухавці ви почули його голос , перевірте це. Телефонуйте тільки на його номер телефону.
Психологи підказують ще один спосіб. Домовитися з вашими близькими та рідними про кодове слово, яке ви повідомлятимете один одному у випадку небезпеки. Хай це нагадує дитячу гру, але, як показує досвід, така практика дієва.

За будь-яких обставин зберігайте здоровий глузд, не панікуйте, контролюйте свої дії. У випадку з шахраями така ваша поведінка збереже ваші заощадження.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.