Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Цей хіт став неофіційним гімном міста. А може стати і офіційним. Хоч його автор Сергій Кузьмінський (Кузя) вважав пісню “паскудною”, пише“Високий замок”.

В одному зі своїх останніх інтерв’ю керівник гурту “Брати Гадюкіни” Сергій Кузьмінський на запитання “А знаєш, що пісня “Файне місто Тернопіль” стала неофіційним гімном міста?” щиро відповів: “Якби знав, що так станеться, написав би пристойніші слова. Паскудна пісня, мушу сказати…”. Останнім часом популярність висмикнутої з пісні фрази “Файне місто Тернопіль” набрала масовості. Звучить звідусіль: з уст державних мужів, з телебачення та радіо, з реклам та афіш, маємо рок-фестиваль з такою назвою, ресторан, конкурс шкільних та літературних творів, малюнків… І чи не все за “сприяння місцевої влади”. Ось оригінальні слова з нашумілої пісні Сергія Кузьмінського:

Я мав сімнадцять років, я вчитися не хтів.

Я втік від мами з татом, я болт на все забив.

В Тернополі торчав, катав у ширку димедрол.

Я ненавидів поп, я слухав тіко рок-н-рол.

Камон, Вася, старайся не трусити попіл.

Добий, бродяга, п’ятку і поїдем

В файне місто Тернопіль.

Я там зустрів чувіху, їй шістнадцяти не було.

Зовсім малолєтка, але в ліжку як акула.

Я з нею все забув, забув про ширку й димедрол,

Але вона любила диско, а не рок-н-рол.

Камон, Вася, старайся не трусити попіл.

Добий, бродяга, п’ятку і поїдем

В файне місто Тернопіль.

Вона крутила Боні Ем – і я від того звар’ював,

Нагнав її із хати, ше й під сраку надавав.

І хоч я понімав, шо то в свої ворота гол,

Але баби на час – форева онлі рок-н-рол…

90 відсотків тих, хто вживає оце “файне місто”, не в курсі, що то за пісня і про що в ній ідеться. Коли ж дізнаються, що фраза походить із такої пісні, з таким змістом – розгублюються! Одначе для певної категорії тернополян і, що найбільше вражає, для можновладців, ця пісня є неофіційним гімном міста. А що про це думає автор пісні “Наш Тернопіль” поет Сергій Сірий?

– Навіть світова історія знала чимало подібного, коли висмикувалися з тексту певні слова і йшли в народ, проте більшість людей ніколи не цікавилася долею і правдою оригіналу. Маємо і з “Файним містом” аналогію…

– Тернопіль у пісні – лише фон. “Файний” – ось і вся характеристика міста. Пісня не про нього! Як вважають дослідники творчості “Братів Гадюкіних”, Сергій Кузьмінський через своєрідну естетику рафінованого стьобу вивів на сцену образ такого собі “рогуля”, антигероя – хлопця, вихованого в умовах радянської дійсності та суцільної русифікації, який опинився на узбіччі життя. Цей стьоб тоді сприймався як певний протест… Вийшла пісня-іронія чи пісня-висміювання…

Нині вона отримала друге дихання. Для частини людей, які живуть у Тернополі, одного цього слова “файне” доста, щоб зробити висновок: пісня про красу міста! Якби провести опитування серед тернополян, то більшість не згадала б і двох рядків із заспівів цього твору, окрім його назви чи приспіву.

Я люблю Тернопіль. Він казковий! Чого тільки варта його перлина – став! Тернопіль надихає поетів, які присвячують йому твори – освідчення у любові. Щодо пісні “Гадюкіних”, то мені у ній подобається музика. Потужна. Драйвова!

– Як пояснити школяреві молодших класів, який пише твір на тему “Файне місто Тернопіль” і запитує у вчительки значення слів: “я болт на все забив”, “зняв чувіху”, “зовсім малолєтка, але в ліжку як акула”, “але баби на час”?

– Пісні, особливо якщо вони мегапопулярні, певною мірою формують світогляд у підростаючого покоління, його моральність. Це дорослому (і то не кожному) можна пояснити, що “Брати Гадюкіни” у пісні “Файне місто Тернопіль” відобразили настрої і стан частини тодішнього маргіналізованого молодіжного середовища… Коли тепер лунає ця пісня, до неї не додаси одразу ж коментар авторитетного мистецтвознавця чи музичного критика. Тому існує загроза, що діти можуть сприймати текст розкрученого “Файного Тернополя” буквально: як норму життя. Пісня явно не для популяризації у школі…

– А якщо міська влада зробить неофіційний “гімн” офіційним? Тоді ми станемо офіційно рогульським містом!

– Відповім словами користувача Інтернету, який на публікацію “Гімн Тернополя від гурту ТНМК – “Файне місто Тернопіль”, що була розміщена на одному з тернопільських сайтів, відгукнувся так: “Пісня як пісня, але назвати її гімном Тернополя – то клініка”.

– Шкода, що твоє “Тернопіль – казка, в якій ми живем” чомусь теперішніми чиновниками від культури відштовхується.

– Стосовно чиновників – не знаю… Тішуся, коли чую свою пісню з вікон тернопільських квартир, з мобільних телефонів перехожих, по радіо і телебаченню… А взагалі, гарних пісень про Тернопіль є чимало. Хай їх стає ще більше! Тернопіль вартий пісень і поем!

До речі…

Нещодавно державний чиновник Тернопільської міської ради від культури сказав: “Пісню “Файне місто Тернопіль” Кузьмінський написав у центрі міста, за пам’ятником Іванові Франкові. У цьому будинку на другому поверсі існує квартира, історичне місце, і ми хотіли б відродити таку мальовану стелу того місця, де могла б збиратися молодь та знала б, що це не просто фішка, бренд чи одна із розкручених пісень “Братів Гадюкіних”, а місце, де воно писалося. Для нашого міста це був би найгарніший подарунок…”.

Ось що думає про це професор медицини Юрій Вікалюк, який багато разів гостив лідера “Гадюкіних” у себе: “Про пісню найкраще сказав сам Сергій, додати до цього нічого… Просто погодитись з думкою автора, шануючи його пам’ять… Щодо меморіальної дошки. У зв’язку з легендарністю гурту “Брати Гадюкіни” і постаті Сергія Кузьмінського, що започаткували цілу епоху в музиці в період відродження України, думку про встановлення меморіальної дошки в центрі міста, а не за пам’ятником Івану Франкові, я цілком підтримую…”.

P. S. Рагуль (рог, рогуль) – “сільський житель” в українському молодіжному та кримінальному сленгу – одне зі зневажливих прізвиськ українців, яке вживали в Галичині деякі росіяни з 1960–х років. У ширшому розумінні – малокультурна людина. Рогулізм – прояв самовпевненої малокультурності.

Коментарі  

 
+1 #1 Ігорко 08.06.2015 17:15
Ну народ, що за брєдняк. Я чув на 5 каналі як Смик наголосив, що купили права ВИКЛЮЧНО на музику https://youtu.be/LN5Nzbaal7c?t=18m25s Нащо приплітати ще щось. Хоч пісня крута, але ясно, що ніхто не буде вчити слів першачків.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.