Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

За останній рік колишній міський голова Тернополя Роман Заставний зробив непогану політичну кар’єру, отримавши для “Народного фронту”, який представляє в області, перший результат на парламентських виборах 2014 року та ставши Народним депутатом України. Останнім часом, напередодні ймовірних місцевих виборів, політична боротьба в Тернополі загострилася.

Відтак у різних ЗМІ та кулуарно почали активно обговорюватися бізнесові справи родини пана Заставного, які явно йдуть вгору, його зв’язки з нинішнім головою ОДА Степаном Барною, проявилися земельні махінації, які стали інкримінувати саме міському голові попередньої каденції. Непростими є й відносини Романа Йосиповича з такими політичними силами як ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Перша немало «насолила» під час його перебування на посаді міського голови, а з другою зчепився у земельних питаннях, хоча має ділові стосунки з нинішнім очільником міста, представником «Свободи», на одному з тернопільських телеканалів. Оскільки питань накопичилося багато, то й розмова з Романом Заставним вийшла достатньо довгою. Тому «Тернопільська липа» публікуватиме це інтерв’ю частинами, щоб не перевантажувати увагу читачів. У першій частині нашої розмови йтиметься про останній корупційний скандал у міській раді, ситуацію з проблемними земельними ділянками у місті, які намагаються відвести під забудову.

Нашумівше затриманання першого заступника міського голови Володимира Камінського вдарила негативом по іміджу нинішньої влади Тернополя. Було неприємно чути в новинах телеканалів, читати в Інтернеті про цей корупційний скандал у рідному місті. Яким є моральний аспект цього питання, на вашу думку?

Зрозуміло, що у кожній владі є люди, які по-різному сприймають ті можливості, що влада дає. Чим відрізняється захланна влада від розумної? Розумна думає, як використати інформацію, що має, а захланна – як би побільше з кого «зняти». І можу вам сказати, що такі проблеми (як з Камінським – ред.), у мене теж були на рівні заступників. Але я сам цим займався, досліджував своїми методами. На жаль, і у мене були такі неприємні моменти, коли доводилося «в шию» виганяти людину.

Який був недолік такого «тихого» звільнення Вашого чиновника?

Напевно, тоді потрібно було відверто сказати, чому таке сталося. Дуже обмежене коло «своїх» людей знали подробиці. А якби ми про це відкрито розповіли, то люди мали би більше інформації та якусь надію на справедливість, і зараз вже ми би  виховали категорію людей, які би розуміли, що з тим, що робиться зараз у місті, можна боротися. Я не називатиму прізвища звільнених мною чиновників. Але в своєму житті це все проходив: сам організовував виявлення їх махінацій, сам провокував подальші їх дії. Мені не була важливою думка правоохоронних органів. І коли мені «маякнули», що там є підозра, то сам ці питання вирішував: забезпечив людей, які давали (хабар – ред.), забезепечив контроль, щоб це було встановлено, забезпечив повноцінне вирішення даної проблеми – повне усунення цих людей від влади.

Нинішній міський голова не відмежувався від свого заступника після пред’явлених заинувачень та затримання. Крім того, люди в місті говорять, що Камінський брав не для себе, а для свого начальника.

Міський голова не підписує документи такого рівня. За що давалися хабарі? Це, в основному, за продаж землі. Жодне земельне питання не вирішується без участі великої кількості людей. Якщо ми беремо документ, який виноситься на розгляд сесії, то він перед тим має попереднє візування згідно звернення, потім йде погодження, і далі виноситься на сесію, де й затверджується. Аж тоді документ підписує міський голова. Якщо був вчинений злочин без його відома, є завжди така можливість, як накладання вето. В моїй практиці був випадок накладання вето, саме по цій земельній ділянці, яка, як підозрюю, найближчим часом буде забудовуватися. Це земельна ділянка за картинговим полем (у гідропарку – ред.). Я можу відкрито сказати, що тодішній голова Служби безпеки в Тернопопільській області ініціював вилучення трьох з половиною гектарів землі на фірму свого знайомого, з ініціативи депутатського корпусу Тернопільської міської ради, які без узгодження винесли це питання на сесію, де було проголосовано рішення про виділення трьох з половиною гектарів землі одній із компаній. Але ця проблема була дуже просто вирішена. Тут же, в сесійній залі, було мною підписане і відразу ж накладено вето. Така ситуація для мене була дуже зручною, бо потім, протягом дев’яти місяців постійно перебував під постійним моніторингом служби безпеки, і це виявилося хорошим стримуючим фактором, щоб не робити більше дурниць. Була відверта погроза керівника служби безпеки, який сказав, що «в тебе максимум три місяці, і я тебе посажу». Веду до того, що навіть, коли виявилися питання, де хтось на якомусь етапі не зорієнтувався, їх завжди можна зупинити. Мені здається, я дуже м’яко прокоментував ваше питання.

Ви згадали про ділянку біля картингового поля. І якраз зараз поширюється інформація, що її відвели під забудову ще за Вашої каденції. Що відбувається там насправді?

Це абсолютна брехня. Зараз активно піариться картингове поле: кажуть, що ми там прийматимемо чемпіонати світу, міжгалактичні змагання, а наступним етапом буде створення інфраструктури картингового поля. І тут же виросте такий хороший п’ятиповерховий будинок. Та ні! Там справа вже дев’ятка побудована, значить буде архітектурно погоджено в одному стилі дев’ятиповерховий будиночок, призначений для «паркування картингів», роздягалок поверхів на п’ять. Чому ремонтується картингове поле? Тому що частина території, яка належала до нього, забрана під ринок. І тому це поле пересувається. Мені зовсім нещодавно люди розповідали про це. Я був дуже здивований. Дещо побачив в Інтернеті і пазл склався.  

Як Ви прокоментуєте ситуацію навколо ділянки на вулиці Миру, біля скверу, де є стоянка таксі? Там теж мають будувати паркінг чи щось інше.

Наскільки я знаю, і мені пообіцяли, поки що там нічого будуватися не буде. Забудовником там є Михайло Гладкий, якого в народі іменують «касир». Я можу це йому в очі сказати.

Пишуть, що цю ділянку виділяли теж ви.

Як можна таке казати, якщо сьогодні діє злочинне угрупування по дерибану землі! Ну дуже нормальна фішка. А що, ви іншої думки? І Михайло Гладкий входить в це злочинне угрупування. Якщо хоче, може на мене в суд за це подати. І те чим він займається, – це «безпрєдєл». По вулиці Миру – це моя принципова позиція, бо той сквер ми закладали, вносили в реєстр ландшафтних парків. Я особисто там садив рододендрони, інші рідкісні рослини. Правда, потім їх трошки покрали люди. Наскільки я пам’ятаю, то там спочатку парковка була – дев’ять соток. Вона зараз перетворилася на тридцять дев’ять соток, а це вже – третина парку. Я розумію, що стільки землі люди перевели в «касу», назвемо все своїми словами. «Розриви» від будинків дуже хороші, – з одного боку дорога, з іншого – також. На ділянці, де була парковка, взагалі будувати в принципі нічого не можна, бо там проходять усі комунікації. Що вони зробили? Вони посунулися повністю в сквер. Я про це не раз заявляв. Поки маю можливість як депутат Верховної ради відстоювати інтереси жителів міста, там будівництва не буде. Більше того, міський голова мене запевнив, – у нас з цього приводу була розмова.

Як громаді міста можна відстояти цю ділянку?

Саме громада міста її й відстояла. До мене, як до Народного депутата, були десятки звернень щодо цієї ділянки. Я так розумію, що коли ця не зовсім порядна людина почала спеціально розпускати слухи про мою причетність до цієї ділянки, то тернополяни зреагували своїми зверненнями. І я почав розбиратися. Сама людина нічого не може зробити в цій ситуації. Але я розумію, що там мешканці як мінімум п’яти будинків вийдуть за першим же покликом, і там ніхто не дасть екскаватор загнати. Я там теж буду. Разом ми відстоїмо інтереси людей.

Останні роки в місті відбувається така хаотична забудова, що людям важко реагувати на всі випадки та притистояти забудовникам. Ми, ті, хто народилися і виросли в Тернополі, ніколи не сподівалися, що під забудову будуть віддані такі значимі для тернополян місця в центральній частині міста, в парковій зоні. Так винищать старезні дерева в парку Шевченка, в Старому парку, так зачистять парк Національного Відродження. Що ж це за відродження міста?!

Я не маю доступу до інформації про те, що зараз робиться в місті. Міська рада, попри всі застереження у закритості, жодної інформації не надає. В тому числі й мені. І тут лише час може показати, хто в яких рамках працював. Але я готовий за кожну земельну ділянку, яка була продана за моєї каденції, відзвітувати. У нас щопівроку відбувалися аукціони. Я можу сказати, яка вартість землі в місті Тернополі. Давайте виїдемо на вулицю Київську. Там ділянка не в Центрі, не на Миру в сквері, була продана на аукціоні більше, ніж за двадцять сім тисяч доларів за сотку. На цій території виріс будинок, гроші всі пішли в бюджет міста. За них було зроблено, наприклад, ремонт вулиці Сагайдачного.

Але у всій цій ситуації, я приємно здивований позицією тернопільських ЗМІ. Є шанс в Тернополі. Зараз ситуація в місті на шістдесят відсотків залежить від позиції наших ЗМІ. На якомусь етапі, якщо відверто говорити, я був розчарований і думав, що все вже куплено, ніхто проти нічого протестувати не зможе. Але побачив абсолютно принципову позицію дуже багатьох ЗМІ, які кажуть, що питання розміщення інформації від певних посадових осіб на платній основі не розглядається, тому що у видання є своя позиція. І це шанс для міста.

Розмовляла Тетяна Долішна, Тернопільська липа

Коментарі  

 
+1 #2 Олена2 02.07.2015 10:15
Втюхала "Cамопомiч" нам Пастуха. А вiн з надальськой бандою i знюхався.
Цитувати
 
 
-3 #1 Тихін 30.06.2015 14:23
Хай ліпше назве Стєпанова, Станька, Таловова та інших, з якими Заставний організовує цікаві "громадські" акції проти такої дуже поганої теперішньої влади
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.