Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Топовою темою кінця минулого тижня і початку нинішнього стало затримання співробітниками Служби безпеки України директора комунального підприємства «Архбудсервіс», депутата Тернопільської обласної ради від фракції «Свобода» Андрія Козака. Йому закидають отримання хабара у розмірі 30 тис. грн. Даний факт задокументували у п’ятницю, 31 липня, працівники обласної прокуратури в тернопільському барі «Галич».

«Повівся» на… шість тисяч гривень

Як повідомили у прес-службі прокуратури Тернопільської області, встановлено, що посадовець отримав від місцевого підприємця хабар у сумі 30 тис. грн. за безперешкодне здійснення ним господарської діяльності та сприяння у подальшому виконанні робіт, які фінансувалися з бюджету. За цим фактом слідчим відділом прокуратури області розпочато кримінальне провадження у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України (одержання неправомірної вигоди).

Сектор взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області доповнив своїх колег із прокуратури деякими пікантними подробицями. Виявляється, що затриманий депутат вимагав від місцевого підприємця 30 тис. грн. за надання одній із будівельних компаній можливості реалізовувати вигідні контракти на проведення ремонтних робіт. Сума хабара – це «відкат» у розмірі 12 відсотків від суми авансового платежу.

Під вечір того ж дня прес-служба Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» «розжилася» на коментар із приводу подій довкола Андрія Козака. Виявилось, що «свободівці» не стали на захист свого побратима, як це буває зазвичай, допоки вина підозрюваного не доведена в суді.

– У зв’язку з підозрою в отриманні хабара, Тернопільська обласна організація ВО «Свобода» вимагає від працівників правоохоронних органів об’єктивного розслідування, а у разі підтвердження факту правопорушення, забезпечення найжорсткішого покарання відповідно до чинного законодавства. «Свобода» ніколи не покривала і не покриватиме хабарників, – йдеться в заяві «свободівців».

Зауважимо, що перший варіант заяви ВО «Свобода» був дещо м’якший, але «центр» її забракував і спустив на Тернопіль підкоректовану. Але про це пізніше…

У понеділок, 3 серпня, суд обрав міру запобіжного заходу для Андрія Козака. Підозрюваного випустили під особисте зобов’язання та заставу в розмірі 200 тис. грн. Хоча прокуратура й просила тримати підозрюваного під вартою та заставу в 500 тис. грн. На сьогодні Козак зобов'язаний приходити на допит у прокуратуру на першу вимогу. При цьому йому заборонено спілкуватися з підприємцем, який йому передав гроші, і деякими чиновниками Тернопільської міської ради.

А тепер повернімося до «м’якості». Вона полягала в тому, що Козак, будучи депутатом облради та керівником КП обласної ради, не мав жодного відношення до бюджетних коштів м. Тернополя, за які підприємець мав виконувати роботи. А тому адвокат Козака просив своєму клієнту перекваліфікувати статтю 368 ККУ (хабарництво) на ст. 190 (шахрайство), яка тягне за собою зовсім інше покарання. Отож навіть захисник депутата визнає, що порушення закону таки мало місце.

За інсайдерською інформацією, «Номер один» стала відома схема, яка послужила злочином, який нині на вустах усієї області, адже погорів не хто-небудь, а депутат-націоналіст. До цієї схеми залучені високопосадовці тернопільської мерії та чиновник одного з управлінь ТМР, який і привів директора одного з приватних підприємств до керівництва міста, давши рекомендацію, що він може освоїти близько 300 тис. грн. А саме - провести термомодернізацію двох об’єктів комунальної власності Тернополя – на вулицях Лисенка і Д. Галицького. За можливість заробити бізнесмен мав віддати 12 відсотків «відкату», 10% з яких мали піти високопосадовцям, а 2% – посереднику. Цим посередником і виявився Андрій Козак, котрий за функціональними обов’язками, як директор КП облради, не міг мати прямого відношення до бюджетних грошей обласного центру.

Чому він «підписався» під цією схемою? Важко сказати, адже 6 тис. грн., які йому мали перепасти, – це не та сума, заради якої варто йти на кримінал.

Андрій Козак – простий чоловік, хороший сім’янин, мав велику довіру в своїх побратимів, але ті, на жаль, у багатьох життєвих ситуаціях його використовували. Так сталося і цього разу. Не маючи наміру самим бруднити руки, доручили зробити цю справу Козаку. Звичайно, з нього ніхто провини не знімає, адже він за невеликий відсоток погодився бути посередником у цій оборудці (хто з нас у цей скрутний час не хоче підзаробити), не прорахувавши ризиків та наслідків. Виявилось, що керівник фірми-виконавця робіт добре знається з першими особами ТОДА (про що говорять світлини на його сторінці в соцмережах), більшість з яких терпіти не можуть місцевих «свободівців». До того ж виявилось, що в підприємця сестра – підполковник УМВС, а швагро працює в УБОЗі. Як кажуть, лягла карта проти Андрія Козака. Очевидно, щоб працівників міліції не пов’язали родинними стосунками з підприємцем, операцію взяли в розробку саме співробітники СБУ.

Ймовірно, що полювали за великою «рибою», натомість дісталася дрібна. Хоча правоохоронці таки сподіваються дослідити всі обставини цієї кримінальної справи та встановити інших осіб, причетних до вчинення цього злочину. Якщо це їм вдасться (у що поки важко повірити, зважаючи на високі чини дотичних до злочину осіб), то тернополяни дізнаються дуже багато цікавого про свою улюблену місцеву владу.

Кризовий менеджер за вказівкою

А тепер повернімося до передісторії подій, які трапилися з Андрієм Козаком. Він вірою і правдою служив партії (ВО «Свобода») та одному з головних її гравців на Тернопільщині. З благословення останнього, Козак у 2011 році став директором КП «Тернопільміськліфт». Андрій, не маючи досвіду, але маючи бажання, став витягувати підприємство з боргової ями. Створив дочірнє підприємство, яке з чистого аркуша працювало, бо через борги КП було заблоковано рахунки. Запропонував заробляти на рекламі у ліфтах. Але «згори» пішла вказівка «злити» комунальне підприємство (офіційно воно не подало документів на участь у конкурсі) на користь охоронної фірми «Максима», мовляв, та  проведе диспетчеризацію ліфтів та вкладатиме мільйони у їх модернізацію. Так «Тернопільміськліфт» ліквідували. А в 2012 році Андрія Козака за «добре виконану роботу» покровителі призначають директором іншого КП – МШЕД (міська шляхово-експлуатаційна дільниця), та невдовзі воно теж наказує довго жити. Натомість мільйони на прибирання міста освоює ще один приватник – «ТернопільКомуналСервіс» (нині – ТОВ «Теркомуналсервіс»), ноги якого ростуть з Луцька. Цікавим є той факт, що Андрій Козак навіть позичив власних 50 тис. грн. цій фірмі, бо в неї навіть не було коштів, щоб заправити автомобілі для прибирання міста від снігу, і боргу досі не повернуто.

Ще будучи директором КП МШЕД, Андрій Козак, за вказівкою свого покровителя, направив автомобіль підприємства, щоб той заблокував доступ до приміщення Тернопільського окружного адміністративного суду… двометровим шаром снігу. Тоді на Козака відкрили кримінальну справу, через що він змушений був переховуватися. За кордон також довелося виїхати і цивільній дружині Андрія, на яку теж тиснули правоохоронні органи.

Окрім цієї кримінальної справи, за Андрієм Козаком є ще дві – щодо невиплати заробітної плати працівникам шляхово-експлуатаційної дільниці та за руйнування особливо цінного ґрунту, який зняли працівники МШЕДу, готуючи ділянку на Львівському шосе під новий цвинтар для потреб м. Тернополя.

Переживши благополучно всі ці негаразди, Андрій Козак стає директором КП облради «Архбудсервіс», де мав займатися ремонтом обласних доріг та запуском сміттєсортувальної лінії, яка мертвим вантажем кілька останніх років лежить у Скалаті. Але, як бачимо, Андрій пішов не зовсім правильним шляхом.

Зазначимо, що в усіх перелічених вище оборудках Козак постійно відігравав роль цапа відбувайла, а його покровитель з ТМР збирав фінансові дивіденди. При цьому високопосадовець палець об палець не вдарив, щоб захистити Андрія Козака. Більше того, ця особа внесла за Козака лише третину застави, хоча мала це зробити у повній сумі, адже саме через її непомірні апетити «свободівський» депутат нині перебуває на короткому повідку в тернопільських правоохоронців.

До слова, не так давно, коли на значно більшому хабарі був затриманий заступник міського голови Тернополя Володимир Камінський, сума застави у загадкового покровителя знайшлася одразу і саме Андрію Козаку було дано доручення транспортувати чиновника з Києва до Тернополя після рішення суду.

Можна не сумніватися, що Андрія Козака показово поженуть із ВО «Свобода», виключать зі складу фракції, відберуть депутатський мандат. Наперед уже навіть відомі слова очільників партії, мовляв, очищаємо лави, жоден порушник закону не може прикриватися партійним прапором, у сім’ю закралася паршива вівця тощо. Чи не тому стільки гніву зараз виливається на голову рядового «свободівця», щоб стерти з пам’яті тернополян той самий гучний корупційний скандал із Камінським, після якого звучали зовсім інші заяви «тягнибоківців»?

А тим часом дуже шкода батьків Андрія Козака. Вони прості трудяги, живуть у приміському селі Підгороднє, особливих статків не мають. Батько працював на одному з підприємств магната і депутата Ярослава Джоджика, мати все життя відпрацювала простим бухгалтером….

Віталій Попович («Номер один»)

Дружина Козака хотіла керувати аптекою

А тим часом з родиною Андрія Козака пов'язаний ще один скандал. Нещодавно провізори комунальної аптеки №78 (що в Тернополі на вулиці Руській, 23) заявили про те, що перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський збирається рейдерським шляхом захопити їхнє приміщення. І першим кроком у цьому напрямку стало призначення за підписом Сергія Олександровича керівника аптечної установи – 24-річної Ольги Жерухи, яка виявилась…. цивільною дружиною Андрія Козака.

Коментарі  

 
+2 #2 екватор 07.08.2015 15:33
Він не кризовий менеджер, а менеджер по розвалу.В "Тернопільміськл іфті" і в МШЕДі все робив, щоб знищити підприємства і привести інші новостворені фірми без досвіду і матеріальної бази. Був час розкидати каміння - настав час збирати. Не витискайте сльозу в народу, пишучи, що він за свої 50 тисяч заправляв машини. Ще скажіть,що брав хабар,щоб повернути ті 50 тисяч. А на рахунок тюрми не переживайте, теперішня влада не садить нікого, не сидітиме і бідний Андрійко.
Цитувати
 
 
+3 #1 pp 06.08.2015 22:50
Я мало не розплакався, бідна сім'я кризових менеджерів. За що їх так копають? Вони (Козак і його дружина) Бога-духа не винні, а їх (поки що тільки його) до суду тягнуть. Коли новопризначений керівник широкого профілю доводить до банкрутства одне підприємство, це може бути збіг обставин, але коли вже кілька, то це напевно "людина, котра має сидіти", як у Ільфа з Петрович. На волі одна такса, а у тюрмі інша. Ще й дружину залучив на сімейний підряд. І до чого тут партійна належність?
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.