Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На вулиці Чумацькій у Тернополі днями було встановлено та освячено меморіальну дошку в пам’ять про Любомиру Бойцун – відому дослідницю історії нашого міста. Будучи його великою патріоткою і понад три десятиліття працюючи у обласному державному архіві, вона по крихтах збирала дорогоцінні відомості для своєї славнозвісної книги «Тернопіль у плині літ. Історико-краєзнавчі замальовки». Широко відома також за серіями публікацій про історію тернопільських вулиць та життя тернополян в минулих століттях. На початку березня цього року Любомири Степанівни не стало. Вона похована на Микулинецькому кладовищі. А пам'ятну дошку було встановлено на стіні будинку, зведеного на місці  приватної оселі родини Бойцун.

«На превеликий жаль, відходять у вічність і найкращі люди, – сказав, розпочинаючи урочини з нагоди відкриття, член правління обласної організації Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури, громадський та політичний діяч Олег Вітвіцький. – Але пам’ять про них має бути вшанована гідно. Тому, коли не стало пані Любомири, яка була дійсно світочем краєзнавства в нашому краї, члени товариства ініціювали встановлення цього пам’ятного знаку. Правда, довелося аж три місяці добиватися відповідного дозволу міської влади, але нарешті задум втілено! А фінансово цьому посприяв мій колега по депутатському корпусу, голова громадської організації «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк.

Серед тих, хто емоційно поділився найкращими спогадами про Любомиру Бойцун, були її учениця – начальник відділу обласного державного архіву Тереза Малиміна-Базиляк,  колишній керівник цієї установи – голова тернопільського товариства «Меморіал» Богдан Хаварівський, директор видавництва «Джура», де побачила світ книга «Тернопіль у плині літ», Василь Ванчура, представники патріотичних громадських організацій.

– Це була непроста людина, але людина і фахівець з великої літери, яка поклала своє життя на вівтар архівної справи, – сказав, зокрема, Богдан Хаварівський. – Про Тернопіль є чимало книг, безперечно з’являться і ще, однак та, що її написала Любомира Бойцун, справді унікальна.

Василь Ванчура з гордістю повідомив присутнім, що ось-ось відбудеться презентація доповненого видання книги, над яким пані Любомира працювала до останніх днів свого життя. А також закликав, щоб не забувати її і надалі.

Віталій Цимбалюк сказав у своєму виступі, що для нього є великою честю долучитися до вшанування пам’яті про таку людину, істинну патріотку свого міста, і подякував обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури за таку можливість. Зазначив, що «Тернопіль у плині літ» стала однією з його настільних книг.

– У далекому 1945-му нелюди по-звірячому закатували моїх прадідуся і прабабусю. Довгий час рідних мучило, як і чому могло таке трапитись. І тільки після відкриття архівів уже в незалежній Україні стало відомо, що той злочин був частиною спецоперації НКВС для залякування населення, яке підтримувало повстанський рух ОУН-УПА. Можливо, і робота пані Любомири допомогла розкриттю якихось історичних таємниць. Але її головна заслуга –це, звичайно, дослідження й популяризація історії нашого міста. Зроблене нею залишиться для багатьох наступних поколінь, – сказав Віталій Цимбалюк.

На закінчення урочистої церемонії її учасники  поклали квіти до меморіальної дошки з портретом Любомири Бойцун.

Андрій Іванюк

Фото автора

    любомира бойцун, меморіальна дошка, фото, тернопільський тиждень    

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.