Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Перед сесією міської ради Тернополя депутати від «Самопомочі» оприлюднили новий регламент Тернопільської міської ради. Вони говорять про відкритість влади й збільшення депутатських повноважень, однак насправді за новим регламентом стоять плани керівництва «Самопомочі» перетворити Тернопіль у ще одну гарячу точку України. 

Депутатів ТМР хочуть прирівняти до нардепів

П.п. 6, 17 ст.6 Розділу ІІ нового регламенту передбачає фінансування місцевих депутатів на рівні фінансування народних депутатів. Депутати намагаються «вибити» «забезпечення діяльності депутата та відшкодування його видатків» (читай зарплата та супутні витрати). Більше того, такої ж фінансової забезпеченості вимагають для своїх помічників-консультантів. Підкреслимо, що мова йде саме про міських депутатів, які працюють у міській раді на громадській безоплатній основі.

Також, на потреби депутатських фракцій і груп вимагають надати приміщення, транспорт, зв’язок, оргтехніку тощо. Тобто, на думку авторів змін до регламенту, депутат міської ради має бути «фарширований» і зарплатою, і офісом, і машино, і секретаршами з комп’ютерами. Зрозуміло, що ці кошти мають забрати з інших статей бюджету Тернополя, в тому числі з фінансування ремонтних робіт та розвитку інфраструктури міста. Депутатів від «Самопомочі» не зупиняє, що такі новації є прямим порушенням Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»), який не передбачає можливості здійснення витрат на діяльність депутата. Таким чином, у той час, як у Верховній Раді ухвалюються закони про скорочення фінансування народних депутатів, в тому числі й їх зарплаті, у Тернополі вперше в Україні місцеві депутати забажали повне фінансування своєї діяльності.

Депутатська олігополія замість місцевого самоврядування

Іншою новацією регламенту від «Самопомочі» і ко зводиться до прагнення нівелювати роль міського голови. Партійці опозиційних фракцій хочуть запровадити норму, щоб всіх місцевих чиновників, включно з заступниками міського голови, призначали і звільняли лише депутати без затвердження мера. Це стосується і створення-закриття всіх муніципальних установ та органів. Фактично в Тернополі планують створити олігополія, коли декілька депутатських груп контролюються усю владу. 

Зважаючи на те, що «Самопоміч» і її союзники у ТМР перебувають в меншості, вони передбачливо просувають рішення, коли практично будь-яке рішення ради може бути заблоковано. Так, у змінах пропонується обов’язкове візування усіх рішень ТМР та виконавчого комітету депутатом закріпленим за округом. У випадку, якщо підпису депутата немає, то проект рішення не виноситься на сесію. При теперішній системі 12 округів у Тернополі взагалі не мають “своїх депутатів”. Тож рішення можуть просто “висіти” у повітрі, бо їх не буде кому підписувати. Натомість рішення, яке стосується усього міста, мають підписати, виходячи з пропозиції — усі депутати міської ради. Тобто такий пункт може блокувати роботу і міськради і виконкому. Такі новації грубо порушують не лише Закон України «Про місцеве самоврядування», а й Цивільний кодекс України.

Уряд «тернопільської олігополії»: досвід «ДНР»

Новий регламент також передбачає створення нового «уряду» Тернополя під назвою Відділ секретаріату міської ради. Саме через нього депутати планують просувати рішення про власне «матеріально-технічне забезпечення. Варто нагадати, що такі секретаріати на початку 2014 року активно створювали депутати місцевих рад на Донбасі, особливо в Донецьку. Вони найперше «розграбували» кошти місцевих бюджетів, а згодом почали творити «ДНР». Чи хочуть тернопільські депутати від опозиційних фракцій щось «творити» не відомого. Але ось, що через такий «уряд», покращити своє матеріально-технічне забезпечення – це факт.

Кому це треба і що буде далі?

Перший варіант: містечково-меркантильний. 

Встановити у Тернопільській міські раді владу меншості. Новий регламент пропонують представники партій, які програли вибори і опинилися в меншості. Опозиційна діяльність не приносить їм очікуваних доходів, а борги за вибори треба віддавати. Тому проштовхуються новації, коли навіть рішення про ремонт лавочки на дитячому майданчику не може прийматися без схвалення депутатами від опозиції. Тобто формується система, коли міський голова, керівники управлінь, депутатських комітетів фактично позбавляються влади. І меншістю запроваджується правило: «або нам чемодани грошей, або ТМР не працює». Ось так змінюється старе гасло «Самопомочі» - «Візьми і зроби».

Другий варіант: столично-дистабілізаційний.

Політичні боси і фінансисти «Самопомочі», «Громадської позиції» та «Народного контролю» з Києва, Львова та Дніпропетровська дуже незадоволені провальним результатом цих партій у Тернополі. Вибори в нашому місті не принесли їм ні політичних, ні фінансових дивідендів. Тому вони можуть бути зацікавлені у блокуванні роботи Тернопільської міської ради, щоб спровокувати у Тернополі дострокові місцеві вибори і можливо покращити свій теперішній показник. Отже, цілком ймовірно, що ці три партії з першої сесії новобраної міської ради взяли курс на її розпуск.

Третій варіант: глобально-екстримістський.

Зважаючи, що фактично кожна новація регламенту суперечить законодавству, ухвалення нового регламенту виводить Тернопіль з юридичного поля України. У такому випадку, Верховна Рада, як вищий законодавчий орган України, зобов’язана розпустити міську раду Тернополя. На відміну від другого варіанту, окрім політичної нестабільності та хаосу, це завдасть колосального удару по авторитету України в світі загалом: «як так у Києві говорять про централізацію, а розпускають ради». 

Таким чином, не залежно від того, який варіант опозиція планує реалізувати, у разі ухвалення змін до регламенту Тернопіль перетворюється у нову гарячу точку України. У найгіршому варіанті -  без власної ради з прямим управлінням з Києва. Зрозуміло, що таке «авторитарне» рішення Києва (яке цілком законне) викличе гнів так званої тернопільської опозиції з палатками під мерією. А в Європі та світі Тернопіль будуть ставити як приклад неспроможності української влади не лише повернути Донбас і Крим, а й цивілізовано навести лад на підконтрольній Києву території.

Політичний оглядач, Костянтин Величко 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.