Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

 

Помічник народного депутата Тараса Пастуха та депутат міської ради Тернополя від «Самопомочі» Назар Зелінка (на фото справа разом з керівником комунального підприємства і з колегою-депутатом Іваном Сороколітом) публічно визнав у власному інтерв’ю, що він займається корупційною діяльністю, а саме: поєднує посаду на державній службі (помічник нардепа) у Києві з бізнесом (робота на заводі «Опілля»). Це грубе порушення Закону України «Про запобігання корупції».

зелінка, сороколіт, фото, тернопільський тиждень

Помічник Пастуха читає лекції дядькам на «Опіллі»?

Цитуємо слова депутата від «Самопомочі»: «Отримую офіційну зарплату як помічник народного депутата Верховної Ради України і закріплений у Києві у Апараті Верховної Ради. Також працюю у тернопільському підприємстві «Опілля»», – заявив він у своєму останньому інтерв’ю. А тепер, що про це каже законодавство.

Згідно п.5. “Положення про помічника-консультанта народного депутата України”:
“На помічників-консультантів народного депутата України поширюється дія Закону України “Про державну службу”, вони прикріплюються для кадрового та фінансового обслуговування до Апарату Верховної Ради України. Тобто помічник народного депутата є державним службовцем. Однак, згідно статті 25 Закону України “Про запобігання корупції” державні службовці не можуть займатись іншою діяльністю (окрім творчої чи наукової). Важко назвати роботу на «Опіллі» творчою чи науковою роботою. Хіба що депутат від «Самопомочі» читає лекції суворим дядькам із заводу.

Різниця між суміщенням та сумісництвом

Щоб не нести адміністративну відповідальність за поєднання двох непоєднуваних посад, помічник Тараса Пастуха Назар Зелінка пояснює, що працює на заводі за сумісництвом. Чи це так? Цитуємо то й же закон про боротьбу з корупцією: «Державні службовці не мають права виконувати роботу на умовах сумісництва і несуть за це адміністративну відповідальність». Очевидно, Зелінка не знає різниці між поняттям суміщення та сумісництво.

Законодавство України дозволяє державним службовцям працювати за суміщенням.Суміщення – додаткова робота в межах однієї державної установи. Тобто, якщо помічних Тараса Пастуха тимчасово б заміняв іншого помічника, або просто вирішив підпрацювати кухарем на кухні Верховної Ради – це б він робив абсолютно законно: ЗА СУМІЩЕННЯМ. Однак, підприємство «Опілля» не входить до структури Верховної Ради, а є приватною власністю. Тому, робота помічника народного депутата на заводі «Опілля» є незаконною, оскільки це СУМІСНИЦТВО. Свого часу, відповідне роз’яснення на конкретному прикладі про суміщення і сумісництво оприлюднив навіть Верховний суд України.

Отже, «подвійне працевлаштування» Назара Зелінки передбачає адміністративне покарання.

Врізка: «Помічник Пастуха може цілком законно підпрацьовувати кухарем на кухні Верховної Ради, однак не працювати на «Опіллі»

Літає на заробітки з Києва у Тернопіль

Ще один юридичний нюанс, який доводить, що помічних Тараса Пастуха порушує українське законодавство – місце його офіційне працевлаштування.

Згідно пункту 7 вже згаданого “Положення про помічника-консультанта народного депутата України”: Помічники-консультанти народного депутата України працюють у місті Києві за договором на постійній основі. Тобто нещодавно обраний депутат міської ради Тернополя постійно працює в Києві і навіть має робочий телефон у Києві:  (044) 255-36-37, який йому надала і оплачує держава. Таким чином, місцевий депутат працює на постійній основі в Києві, літає на під заробіток в Тернопіль на “Опілля”, ще й встигає виконувати свої депутатські повноваження.

Однак, як виявляється Назар Зелінка не літає в Тернопіль, а взагалі не з’являється на своєму робочому місці у Києві, що також заборонено законодавством. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. N 245, тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Відповідно, на основному місці роботи в Апараті Верховної Ради Зелінка мав би працювати як мінімум 4 години на день.

У своїх публічних виступах і інтерв’ю помічник Тараса Пастуха Назара Зелінка публічно підтвердив, що постійно перебуває у Тернополі. Неодноразові дзвінки на його «робочий телефон» у Києві теж підтвердив той факт, що Зелінка у Києві не буває. Так, новообраний депутат Тернопільської міської ради постійно відсутній на своєму робочому місці у Києві. Це доведений факт.

Таким чином, офіційний (оплачуваний) помічник народного депутата від Тернополя Тараса Пастуха порушує українське законодавства щодо сумісництва посади на державній службі з посадою у бізнесі. Більше того, через таке сумісництво він не виконує взяті на себе обов’язки державного службовця. Він фактично лише забирає заробітну плату у Верховній Раді.

Такі факти порушення трудового законодавства мало б зацікавити правоохоронні органи та громадськість Тернополя. Адже, виявляється фракцію «Самопомочі» у Тернопільській міській раді де-факто очолює де-юре корупціонер.

Експерт з юридичних питань Борис Череповецький

http://ternopil.te.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.