Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернопіль давно здобув славу міста, в якому втілюються у життя чимало новітніх та креативних ідей.

Ось і нещодавно Тернопіль став першим в Україні, де при міській раді створюються експертні ради із числа фахівців у певних сферах життєдіяльності міста. Саме їх висновки будуть враховані при прийнятті рішень під час сесії міської ради чи засідання виконавчого комітету, а також експерти надаватимуть власні пропозиції та оцінку кадровим призначенням.

Після першої зустрічі експерти та міський голова Сергій Надал домовилися спільно підготувати Положення «Про експертні ради», в якому будуть враховані пропозиції, побажання експертів та будь-якого представника громади. 

Таким чином, міський голова Тернополя, який відповідно до законодавства, має право призначати керівників структурних підрозділів мерії, добровільно ділиться повноваженнями з громадою. А представники громади, які найбільше орієнтуються в тій чи іншій сфері, перебирають на себе частину повноважень міського голови. Тобто, в Тернополі на практиці запроваджується один з принципів прямого народовладдя, коли громада має прямий доступ до влади. Зазначимо, що запровадження механізмів прямого народовладдя як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні було однією з основних вимог Революції Гідності.

Про такі новації у своєму коментарі розповів Сергій Надал

«У Тернополі стартує унікальний проект для України, який уже давно успішно реалізовується у провідних європейських країнах - створення експертних рад. Відтепер при управліннях та відділах міської ради будуть збиратися фахівці, які надаватимуть свої пропозиції щодо того, як повинно розвиватися місто, допомагатимуть при розгляді проектів рішень сесії під час депутатських комісій, інформуватимуть громадськість про наслідки певного рішення та надаватимуть власні рекомендації щодо розвитку галузі, - розповідає очільник Тернополя. - Дуже важливо, що саме експерти будуть рекомендувати тих людей, які повинні управляти певним напрямком у Тернополі. Наприклад, керівника освіти будуть призначати освітяни, керівника охорони здоров’я – медики і так далі».

«Якщо конкретизувати європейський досвід, то найбільш вдало експертні ради працюють у європейському «еталоні» прямого народовладдя – Швейцарії. Більшість українців знають лише про ефективну практику застосування у Швейцарії місцевих референдумів, однак у цій країні робота експертних рад теж грає вирішальну роль у місцевому самоврядування. У Швейцарії завдяки схожій схемі місцеві громади через своїх представників у експертних радах контролюють діяльність будь-якого чиновника», - доповнив Сергій Надал.

У той же час, один із представників експертних рад - голова обласної організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Харитонов також відзначив новизну та важливість експертних рад: «Це дуже актуальний та прогресивний підхід до вирішення важливих питань міста. Адже тепер думку населення будуть чути не тільки від депутатів, а й від городян, які є фахівцями з певного питання».

Отже, у Тернополі вводиться практика прозорості обрання керівників муніципальних управлінь та відділів, а й регулярний аудит їх професійних якостей. У такому випадку, чиновники будуть завдячувати своєю посаду не якійсь політичній силі чи лобістській групі, а лише громаді і власному професіоналізму. І такий чиновник буде працювати лише на громаду Тернополя.

   експертні ради, тернопіль, фото, тернопільський тиждень   

    експертні ради, тернопіль, фото, тернопільський тиждень    

Коментарі  

 
-2 #2 продажні шкури 07.12.2015 10:15
ага..це банальний приклад маніпуляції свідомості людей нібито "демократичності " прийняття "правильних" рішень і їх легітимізації руками оцих експертів, коли Надал виходить с-під удару політичних опонентів і всезагальної критики, чим зберігає рейтинг, а в разі критики рушень - буде переганяти стрілки на них.. подивіться "хто" ті експерти (і хто їх взагалі вважає експертами, Надал??)- держслужбовці, бюджетники, підприємці, яким треба "любити" міську владу (одним - через посади,привілеї , іншим - через потрібні рішення міської ради про виділення землі чи її оренди/продовження, оренди/продовження оренди приміщень комунальної власності, виграші в тендерах, тощо)..Юра Психотроп (Фартушняк) придумав певне і підказав Надалу..
Цитувати
 
 
+3 #1 BoPa 04.12.2015 22:21
ініціативу варто поширити на міста обласного підпорядкування області для впровадження і вироблення рекомендацій вдосконалення
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.