Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На завтрашній сесії Тернопільської міської ради Генплан розглядати не будуть, бо депутати завалили «домашнє завдання»

Вже кілька місяців обговорюється ухвалення змін до генерального плану міста, який би навів лад у забудові Тернополя. Проте документ так і не розглянули. Як це не дивно, проти боротьби з корумпованими схемами постали депутати. Вони завалили домашню роботу. Не обговорили документу з людьми.

Генплан - це чіткі правила для всіх

Час від часу нам доводиться чути про чергову “незаконну забудову”. Про протистояння між тими, хто хоче будувати і тими, хто проти. Однією з головних причин такої ситуації є незатверджені зміни до Генерального плану міста Тернополя. Місто росте та розвивається, а Генплан залишається на рівні 2010 року, управління ведеться фактично у ручному режимі.

До недавнього часу контроль за незаконними забудовами здійснювала держава. Натомість відповідальність традиційно перекладали на міську адміністрацію. В рамках децентралізації повноваження з контролю за забудовами передали місту. Не забарилися і перші кроки. Незаконні забудови почали зупиняти. Зокрема, вчора відділ державного архітектурно-будівельного контролю міськрадизупинив будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Чалдаєва.

Проте, як не раз стверджував міський голова Тернополя, Сергій Надал — є кращий інструмент. Це оновлений генеральний план, де чітко визначено, які зони можна забудовувати, де розташовані недоторкані парки, дитячі майданчики і зони відпочинку. Такий документ вбиває корупцію. Він потрібен місту, людям, самим забудовникам, котрі хочуть чесно працювати з користю для громади.

Над цим планом працював міський виконком, фахівці “Діпропроект”. Проект пройшов експертизу громадських організацій, фахівців. Його мали винести на погодження сесії міської ради. Проте саме через депутатів процес ухвалення загальмувався.

У “мутній воді” простіше ловити “корупційну рибу”

Генеральний план обговорили на погоджувальній раді, що складалася з максимально можливої кількості представників фахового середовища, громадського сектора. Орган налічував аж 52 члена.

Рішення пройшло обговорення, проте “зависло” з вини депутатів. Міський голова Сергій Надал спрямував проект на обговорення у профільній комісії з питань містобудування. З ініціативи Сергія Надала депутатам міськради було доручено обговорити генеральний план з мешканцями міста у своїх округах. Однак профільна комісія, фактично не заперечуючи проти змін до Генплану, давала на гора відписки: про «додаткове вивчення документів» та «додатковий звіт головного архітектора». Тобто свідомо блокувався процес затвердження змін до Генплану на рівні комісії. Депутати взагалі не виконали «домашнє завдання» і не обговорили питання змін до Генплану зі своїми виборцями. На сьогодні, практично не було проведено жодної зустрічі депутатів для обговорень плану. Натомість окремі міські обранці розвернули справжню інформаційну війну проти генплану.

Зважаючи на суспільний інтерес міський голова Тернополя пішов назустріч депутатам і доручив доопрацювати план у комісіях, погодити з людьми, і тоді виносити на голосування. Проте сьогодні складається враження, що депутатський корпус свідомо саботує доопрацювання плану. Адже у мутній воді завжди простіше ловити корупційну рибку. В цьому процесі Сергій Надал зайняв чітку позицію — йдіть і погоджуйте з людьми.

Генплан заважає аферистам

А тим часом у Тернополі зростає кількість сумнівних оборудок з коштами вкладників, коли окремі забудовники починають роботи без належних дозволів, розраховуючи, що старий Генплан дозволить «проскочити» їх будівництву. Адже, перевірити на початковому етапі такі забудови доволі важко, бо немає єдиного плану, де було б чітко видно, де можна будувати, а де ні. Якщо проаналізувати ситуацію, стаж зрозумілим, чому зміни до Генплану блокують у міській раді. Для прикладу депутат міської ради «свободівка» Наталія Паньків брала участь у засіданнях профільної комісії з питань містобудування, а паралельно представляє у Тернополі скандальної фірми-забудовника «Набережний квартал», який продає повітря замість квартир.

Тернопільські заробітчани будуть боятися вкладати кошти у місто

Не секрет, що одним з основних інвесторів будівництва є заробітчани, які таким чином намагаються забезпечити своїх дітей житлом, або ж гарантувати собі достойну старість. Проте ці люди будуть боятися вкладати у місто, де незрозуміло, чи твоя нерухомість не виявиться пізніше незаконною. Не прийдуть у місто і великі інвестори, бо інвестор хоче грати за зрозумілими правилами, а не бігати та домовлятися з окремими депутатами.

Всі ми ще пам’ятаємо аферу пов’язану з діями Зеновія Щепановського. Тоді тисячі тернополян залишилися без грошей і житла. Сьогодні те ж саме вже повторюється з тим же «Набережним кварталом».

Очевидно, що противники генплану у депутатському корпусі, не можуть відкрито виступати проти прозорих правил, які дає генплан. Вони вдаються до тихого саботажу. Документ просто тоне у різного роду “обговореннях” без участі громади. В закритому режимі так би мовити. При цьому дехто, як стверджують джерела, вдається до прямого шантажу міського голови, вимагаючи вигоди для себе. Ймовірно, що депутати забули, що їх поставив народ. Не вони головні, а громада.

Сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і депутатський корпус таки почне працювати та не буде наслідувати своїх колег з Верховної Ради, яким згідно останніх соцдосліджень не довіряє вже більше 70 %. Якщо ж ми не побачимо ближчим часом обговорень з громадою і за  кілька тижнів спільного погодженого плану, тоді можна сміливо говорити — депутати підтримують аферистів і злодіїв. Їм заважає прозорість і розвиток власного міста, а власні корупційні інтереси вищі за інтереси людей.

Микола Савченко

Політичний оглядач

Коментарі  

 
0 #2 Римашевский 22.06.2016 18:09
Миколо, А чи ви з Надалом бачили протокол громадських слухань? І я не бачив! Що ж тоді погоджували 52 &%₴.?
Цитувати
 
 
0 #1 Олена Степанова 16.06.2016 13:47
:-* Чого ж цей політичний оглядач не прийшов сьогодні до міської ради та не висловив свою позицію на загал? Духу забракло?
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.