Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Негода, що вирувала кілька днів тому на Галичині «подарувала» ще й несподіване для наших місць видовище – на Тернопіллі пронісся смерч. Шкоди не наробив, бо повітряний вихор, на щастя, сформувався у чистому полі, засіяному соєю. Цікаво, що селяни, які після стихії обстежили місце події не помітили навіть пошкодження посівів. А оскільки цей смерч вже не перший, який довелося спостерігати місцевому люду, то виникає питання: невже таке незвичне явище, як торнадо, що про нього ми раніше чули лише із хроніки подій у США, чи Японії, тепер і для нас перестало бути чимось надзвичайним.

Аномальне природнє явище спостерігали жителі кількох сіл Тернопільського району. Пан Ігор із села Плотича, який бачив смерч з відстані близко 100 метрів каже, що видовище вражає й направду вселяє страх.
«Я бачив таке вперше, – говорить чоловік. – Шкоди стихія ніякої не принесла, хіба у кількох дерев обламало гілля. Але страшно було дуже».

Представники МНС не зафіксувал жодних збитків. Припускають, це був вихор, який підняв із землі пил, і не мав настільки потужної руйнівної сили, як то могло здаватися. Селяни обстежили чи не все поле, над яким вирував смерч і теж жодних слідів чи пошкоджених посівів не побачили. Та, як і пан Ігор, вони кажуть, що було страшно – шалений гул розносився по окрузі. Люди хвилюються, чи може ця стихія знову повторитися і чи не принесе вона шкоди їх оселям.

Метеорологи стверджують, в останні роки в Україні і, зокрема, на Тернопіллі, смерчі трапляются доволі часто. Більше того, науковці вважають, що це лише початок – вже дуже скоро смерч в Галичині стане чи не звичним явищем.

«Інструментально фіксувати смерч важко, адже швидкість вітру надзвичайно велика, – розповідає завідувач сектору організації робіт Тернопільського обласного гідрометеоцентру Оксана Софінська. – Смерчі дуже небезпечні, тривають кілька хвилин, виникають локально на невеликих територіях – чи це населений пункт чи поле і мають величезну руйнівну силу. Смерч виникає тоді, коли зіштовхуються дві неоднорідні повітряні маси – тепла внизу, холодна вгорі, – додає пані Оксана. – Це трапляється, якщо приземна температура надзвичайно висока і надходить холодний атмосферний фронт».

Старожили дивуються, кажуть, що раніше смерчі бачили тільки по телебаченню і коли йшлося про якійсь далекі екзотичні країни, а тепер смерч на Галичині вже й ніби не аномалія. На думку науковців, причина у кліматичних змінах й, зокрема, у глобальному потеплінні.

«На мою думку, виникнення таких явищ спровоковане рядом факторів, які ми сьогодні спостерігаємо: кліматичними змінами, перепадом тиску, підвищенням середньорічної температури, – каже Оксана Софінська. – Ми бачимо в останні роки, що температура зростає. З 1998 року щорічно сереньорічна температура повітря перевищує кліматичну норму на 1-2 градуси. Це відбувається через теплі зими та сильну спеку влітку. Адже щороку збільшується кількість днів з максимальною температурою повітря, яка перевищує 30 градусів».

Науковці переконані, цього літа смерч, що пронісся Тернопіллям не останній для Галичини. Будуть і буревії, адже справжня спека почалась вже у червні, а пік найвищих температур традиційно припадає на кінець липня – початок серпня.

zbruc.eu

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.