Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У зв’язку з перевиконанням планових показників за перше півріччя 2016 року, дохідна частина міського бюджету Тернополя збільшується на 106 млн. 708,6 тис. грн. Як вдалося досягнути такого перевиконання і куди підуть ці гроші, розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

Тернопіль – місто малого та середнього бізнесу

- Пане Сергії найперше розкажіть, як вдалося забезпечити перевиконання бюджету майже на 107 мільйонів гривень?

- Головна причина збільшення надходжень – активізація у Тернополі малого та середнього бізнесу. Тобто розвивається саме тернопільський бізнес, який сплачує податки, в тому числі й ті, які йдуть у місцевий бюджет. Хочу Вас запевнити, що це не «перевиконання по-януковичськи», коли репресивні органи «здирали» з підприємців податки на декілька місяців вперед. Мерія Тернополя, навпаки, робить все можливе, щоб сприяти місцевому бізнесу. Ми йдемо класичним європейським шляхом, коли до 70 % надходжень у бюджет йде саме від малого та середнього бізнесу. Тернопіль поступово, але впевнено, перетворюється на місто малого та середнього бізнесу. Саме таким підприємцям ми завдячуємо перевиконанням бюджету.

- Тобто у Тернополі сформувався симбіоз малого, середнього бізнесу та місцевої влади?

- Симбіоз місцевого бізнесу, місцевої влади та громади Тернополя. Підприємці зацікавлені у тому, щоб розвивалося місто, щоб у Тернополі було комфортно проживати, щоб була якісна освіта та медицина. Місцева влада саме на це спрямовує податки, а громада Тернополя отримує можливість жити в європейському місті з цивілізованим місцевим бізнесом.

Тернопіль забезпечує зарплатами всіх медиків та освітян

- Тепер перейдемо до найцікавішого. На що планується витратити додаткові кошти?

- Кошти, отримані від перевиконання бюджету, підуть на соціальні потреби. Сьогодні складається ситуація, коли Київ перекладає свої бюджетні зобов’язання на місцеву владу. Центр припинив фінансувати медицину, освіту, виділяти кошти на компенсації транспортникам за безкоштовний проїзд пільговиків тощо. Тому, в першу чергу, кошти підуть саме на фінансування тих сфер. Ми не маємо права допустити, щоб у Тернополі закрилися лікарні, а діти перестали ходити у школи. 

- На що може розраховувати тернопільська медицина?

- По-перше, плануємо виділити майже 6,2 мільйони гривень на забезпечення зарплатою всіх медичних працівників, хоча такі виплати, згідно Бюджетного кодексу, мають здійснювати з державного бюджету. Однак уряд і керівництво держави не фінансує в достатніх межах зарплату медикам вже протягом трьох років. Це може призвести у майбутньому до закриття лікарень і інших медичних закладів. Я щиро сподіваюся, що це лише тимчасове рішення і уряд продовжить виплачувати лікарям зарплати. Наразі у Тернополі ми можемо забезпечити зарплатою лікарів до жовтня. Також з міського бюджету виділяється майже 1,5 мільйони гривень на харчування, ліки, вакцини та енергоносії для закладів охорони здоров’я, щоб забезпечити їх належну роботу.

Окрім того, додаткові кошти підуть на зубне протезування учасників АТО (110 тисяч), поточний ремонт дитячої лікарні (100 тисяч), придбання медичного обладнання для дитячої лікарні (80 тисяч) та капітальний ремонт приміщень педіатричних відділень по вулицях Миру та Д. Галицького (500 тисяч).

Зважаючи на кількість освітян, напевно левова частка кошті бюджету піде на тернопільську освіту?

- Так. Загалом на потреби закладів освіти виділяється 47 мільйонів 731,4 тисяч гривень. З них майже 42,4 мільйони гривень – це заробітна плата освітянам (з них 9 мільйонів – це зарплати працівників ПТУ). Це теж, гарантований Конституцією та Бюджетним кодексом, обов’язок центральної влади, який переклали на місцеві органи самоврядування. 

Також ми не забувається і про капітальний ремонт закладів освіти. На ці потреби виділяється 4,323 мільйони гривень. З них 800 тисяч підуть на асфальтування території садочків, 345 тисяч – на відкриття двох нових груп у ДНЗ №26 і №38, 674 тисяч – на капремонт приміщення на Шевченка, 1, інші кошти – на капремонт дахів.

Окрім того, передбачається виділення 665 тисяч гривень на утримання нового дитячого садочку № 3 на «Юності». 

337 тисяч гривень підуть на відеоспостереження та обслуговування тривожних кнопок у загальноосвітніх закладах. Ми маємо бути впевнені, що наші діти вчаться у безпечних умовах.

Пільговикам збережено право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті

- Не менш важливе питання: пільгові категорії тернополян зможуть їздити безкоштовно у громадському транспорті?

- Так. На компенсацію перевізникам за пільгові категорії пасажирів з міського бюджету буде виділено 19 мільйонів 520 тисяч гривень. За тернополянами буде збережено право проїзду у тролейбусах, автобусах та маршрутках. Більше того, бюджет Тернополя виділить кошти для компенсації проїзду у приміських електричках. Тим самим, пільгові категорії мешканців Тернополя зможуть й надалі безкоштовно їздити на дачі, у села тощо.

Капітальний ремонт Тернополя буде продовжуватися

- У зв’язку з великим навантаженням на бюджет, чи будуть виділені кошти для продовження ремонтних робіт у Тернополі?

- У Тернополі буде продовжуватися капітальний ремонт. Ця позиція не змінна. Тому планується виділити додатково майже 2,7 мільйони гривень на ремонт доріг, 5 мільйонів гривень на реконструкцію відпочинково-прогулянкової зони на Циганці, 2,8 мільйона – на капітальний ремонт вул. Чумацької (дорога до Дальнього пляжу), 1,8 мільйона – на реконструкцію Набережної (від «острівка закоханих» до насосної станції), 1,75 мільйона – на капітальний ремонт тротуарів, 3 мільйони – на капітальний ремонт міжквартальних проїздів. 

Також будуть виділені кошти на облаштування дитячих майданчиків, заміну та встановлення нових дорожніх знаків, встановлення лавок та урн, ремонт Дому Печалі. Окремо виділяються кошти на програму підтримки ОСББ та роботи для підведення комунікацій на вул. Микулинецька (де розташовані, ділянки, які виділені учасникам АТО).

Хочу також підкреслити, що будуть продовжені всі ремонтні роботи, які заплановані на 2016 рік, відповідно до плану-графіку, який був затверджений ще у 2015 році.

Тернопіль з літа готується до зими

- Чи зможуть додаткові надходження інтенсифікувати процес термомодернізації житлового фонду?

- Міськрада виділяє 2 мільйона гривень на встановлення лічильників теплової енергії. Завдяки співпраці з нашими міжнародними партнерами, реально лічильників поставлять на 4 мільйони гривень. Також планується виділити майже 2,7, мільйонів гривень на продовження реалізації програми термомодернізації житлового фонду. 

Загалом на житлово-комунальне господарство (ремонтні роботи, енергозбереження та термомодернізацію) буде додатково виділено майже 23 мільйони гривень. Місто має бути добре підготовлено до зими, а люди мають менше платити за комунальні тарифи. 

- Які ще соціальні програми будуть реалізовуватися у Тернополі?

- Міська рада виділить 500 тисяч гривень на пільги по зв’язку для окремих категорій громадян. У 2015 році ці виплати теж йшли з державного бюджету. Тобто тернопільські пільговики, як і раніше, будуть менше сплачувати за телефон. Також 500 тисяч гривень буде виділено для реалізації програми «Турбота» - виділення грошової допомоги від мерії для соціально незахищених громадян. Завдання міської ради – максимально зберегти всі існуючі пільги та допомогти соціально незахищеним тернополянам.

- Чи отримають додаткове фінансування тернопільська культура та спорт?

- На капітальний ремонт закладів культури буде додатково виділено 1,178 мільйона гривень. Зокрема передбачається капремонт бібліотеки №4, №5, БК «Пронятин» та капремонт системи опалення КП «Березіль». Також виділяється 300 тисяч для утримання парків.

Щодо спорту, то додаткові кошти підуть на капітальний ремонт Пластового центру та роботи на центральному стадіоні (зокрема встановлення камер відеоспостережння).

Тернополяни будуть з гарячою водою

- Які ще важливі програми будуть профінансовані з міського бюджету?

- По-перше, виділено 4,8 мільйона гривен на підтримку «Теплокомуненерго». Завдяки різниці тарифів, які встановив центр, місто опинилося перед небезпекою відключення гарячої води. Мерія компенсує енергетикам цю різницю і тернополяни будуть з гарячою водою.

- Також хочу закцентувати, що міська рада продовжить фінансувати програму «Безпечне місто» (підтримка нової поліції) та програму підтримки ДНСН (тернопільських рятувальників). 

Коли ці зміни до бюджету будуть ухвалені і як громада зможе проконтролювати, що кошти дійсно підуть на соціальні потреби?

- Зміни до бюджету можуть бути прийняті вже на наступній сесії Тернопільської міської ради. Я переконаний, що депутати проголосують саме за такий соціальний розподіл коштів з додаткових надходжень до бюджету. Депутатам нададуть детальний по-статевий план розподілу бюджетних коштів, який також буде розміщений на сайті міської ради. Кожен тернополянин зможе перевірити, скільки коштів і на які проекти виділені з міського бюджету.

Підсумовуючи, хочу запевнити всіх мешканців Тернополя, що мерія міста буде продовжувати підтримувати малий та середній бізнес, як основного донора місцевого бюджету. Ефективна співпраця бізнесу, місцевої влади та громади дозволить забезпечити соціальні потреби тернополян, зробити наше місто кращим.

Джерело

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.