Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

За ініціативи тернопільського народного депутата Миколи Люшняка 13 липня 2016 р. в парламенті зареєстровано законопроект, який має на меті заборонити розповсюдження ГМО у сільському господарстві.

Законопроект № 4968 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо введення до 2023 року мораторію на вирощування  генетично модифікованих сільськогосподарських рослин, виробництво, переробку, обіг, транзит та ввезення ГМО, здатних до самовідтворення або передачі спадкових факторів» авторства Миколи Люшняка пропонує заборонити до 2023 року  вирощувати генетично модифіковані сільськогосподарські рослини, виробляти, вводити в  обіг та ввозити ГМО, які здатні до самовідтворення (насіння, цибулини, спори).

Пропонована заборона торкнеться лише сільськогосподарського напрямку. Проект Закону не стосується косметичних, лікарських засобів та ветеринарних препаратів, які містять ГМО або отримані з їх використанням, а ініційований задля збереження здоров’я людей, які харчуються ГМ-продукцією, звільнення аграрного сектору від ГМ-сільськогосподарських рослин.

«Чому сьогодні питання заборони ГМО так гостро стоїть на порядку денному у суспільстві? Тому що до цього часу не існує однозначних доведених наукових даних про необхідність вирощування ГМ-сільськогосподарських культур, відсутні висновки про безпечність ГМО та їх корисність для людського  здоров’я,» - пояснює політик.

Микола Люшняк, враховуючи думку громадськості, науковців, та ставлячи головним пріоритетом здоров’я людей, вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції, вважає, що спочатку мають бути наукові доведення, що ГМО дійсно нам потрібні, є безпечними та корисними, а вже потім мають вводитися в обіг.

Головним ключем захисту від ГМО є пропозиція законодавчо закріпити, що до отримання висновків експертиз наукових установ щодо економічної доцільності ГМО, екологічної, біологічної та генетичної безпеки ГМО, користі для людського здоров’я, використання ГМО, здатних до самовідтворення, в сільськогосподарському секторі має бути тимчасово призупинена.

Законопроект не забороняє вирощувати і ввозити сільськогосподарські ГМ-культури в науково-дослідних цілях. І щоб не допустити ввезення сотень тисяч тонн ГМО під виглядом псевдонаукової діяльності, встановлюється обмеження  ввезення в Україну не більше 1 тисячі кілограм однієї ГМ-культури для наукових досліджень.

Для того, щоб аграрії не понесли значних збитків, законопроектом вбачається перехідний період набрання чинності заборони використання ГМ-культур: надається можливість суб’єктам господарювання  остаточно вивезти з України ГМО-продукцію до 2018 року з моменту набрання чинності Закону.

Передбачається, що у разі порушення вимог щодо заборони виробництва ГМО, на суб’єктів господарювання накладатимуться не лише штрафи,  а й анульовуватиметься ліцензія на ведення ними господарської діяльності.

Якщо висновки експертиз гарантуватимуть корисність ГМО для споживача,  мораторій втратить свій сенс і  його можна буде скасувати. А доки таких гарантій немає, тимчасова заборона ГМО в сільському господарстві  сприятиме зебереженню безпеки здоров’я українців.

«В України, що займає передові позиції в агросекторі,  є всі шанси стати вільною від ГМО країною, принаймні у сільськогосподарській сфері, уже найближчим часом,» - підсумував Микола Люшняк. 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.