Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Руки 67-річного Ігоря Ярославовича не знають, що таке манікюр. По ним одразу видно – ці руки важко працюють. В нього невеличкий столярний цех у Тернопільському районі.  Але його 91-річна матуся питає свого сина: «Ти то все для себе робиш, а що зробив для України?».

Ігор Хомко замислився, що треба вже й дійсно щось робити не тільки для себе, і загорівся посадкою грецького горіха. Каже, як ти сієш жито, то це на рік, а як садиш дерево – на майбутні покоління. За 10 місяців об’їздив майже всю Україну, відвідав десятки конференцій. Вирішив фундаментально започаткувати справу – вивести добрі саджанці, щоб горіхи були якісними та поставити їх вирощування на садові масштаби. Адже дохід – чималий, і ринок – є. З одного гектара вже за 3-5 років можна отримувати біля 100-150 тисяч гривень прибутку.

іван чайківський, фото, олег удич, агропродсервіс, тернопільський тиждень   В родини ж Ігоря Хомко є майже 2,5 гектари земель, які зараз орендує «Агропродсервіс», власник якого олігарх Іван Чайківський (на фото). «Коли ти звертаєшся до фермера і кажеш, слухай, я хочу на своїй ділянці щось робити своє, навіть якщо договір підписаний, то фермер йде на поступки. Хоче людина робити - нема питань. Якщо людина це сказала навесні, звичайно, він говорить я засіяв, я мушу зібрати, - розповідає Ігор Хомко. – От і я звернувся до Чайківського, а він категорично заявив – ні, я тобі не віддам. В тебе договір закінчується через дев’ять років, от тоді і прийдеш. Він відкрито заявляє – те, що я беру, я не повертаю! Коли я вдруге приїхав він мені сказав, що типу, якщо ти хочеш цим займатись, йди на державний аукціон, коли буде держава продавати, там собі купиш землю. Іван Адамович, кажу, ви мене не зрозуміли.. як я маю хліб на столі, ви заставляєте мене йти до сусіда купляти хліб, щоб нагодувати свою сім’ю? Він з такою злобою в голосі – ви що мене не зрозуміли? Я вам сказав – на аукціон!» Ігор Ярославович навіть показував Чайківському його ж газету Аграрної партії. Там, на перших шпальтах, усміхнений Іван Адамович у білосніжній вишиванці закликає українців об’єднуватися та творити спільну справу задля держави. «Я є з тих однодумців, прийшов до вас, на ваш заклик! А він спокійно так стає, підходить до дверей, мовляв, тобі нема що тут робити. Звичайно, я вийшов, куди мені було діватися? - питає чоловік. - Такого цинізму, за всі свої прожиті роки я майже не зустрічав. Він більше двадцяти років молодший від мене. І щоби так не поважати хоча б оце..». Далі Ігор Ярославович розказує, як підвозив чоловіка біля Настасова. Розговорилися. Звідки, що, як… А той розповів, що син повернувся з АТО, подався на заробітки до Польщі. Там побачив, як можна прибутково ростити ягоду й вирішив в собі таким зайнятися. Батько не міг натішитися – син хоче до справи!

Подався до Чайківського, аби розірвати договір оренди. Не пустили навіть на поріг. «Дивиться на мене той чоловік. Як, питає, мені синові тепер в очі подивитися, що сказати?», - продовжує Ігор Ярославович і в нього самого від тої згадки трохи тремтить голос.

«Цей договір написаний в дискримінаційному порядку – там немає ніяких пунктів, які б захищали власника паїв. – обурюється чоловік. - В селі 99% цих договорів в нас люди підписують несвідомо! Тут толковий юрист собі почне «ламати лікті», а для селянина це є взагалі щось таке марсіанське! Він механічно підписує і стає кріпаком на своїй землі». За словами юристів, такі випадки, на жаль, гірка правда. Освіченість в селі – мала, й тим користуються фермери по всій країні. А українські суди, зазвичай, ніколи не стають на бік простої людини. Сьогодні орендатори «тримають» майже 90% паїв. І як «наш» Іван Чайківський посідає 37 сходинку всеукраїнського рейтингу латифундистів, то першу по області.

Здебільшого з «темного» партійного минулого, тепер ці «місцеві князьки» об’єдналися в партію з гордою назвою – Аграрна. Руслан Голуб, який був членом «Партії регіонів» (так само, як Іван Чайківський) за часів свого панування в одній з районних адміністрацій на Київщині 2013-року здійснив самозахват 70 гектарів землі, яка була відведена під паї для місцевих жителів. В розподілі жителям відмовляли навіть суди. Тепер Голуб – мільйонер і голова Київської регіональної партійної організації Аграрної партії. У Харківський області селяни, після закінчення договорів оренди, власними силами купили трактор, обробили землі, засіяли соняшник. Проте, коли настав час врожаю, колишній орендатор заявив, що це – його. Намолочене насіння та незібраний ще соняшник стояли під дощем, в очікуванні судового рішення. Петро Скляр, який звинуватив людей, що вони обікрали аграрне підприємство, сьогодні очолює Харківську обласну організацію Аграрної партії України. На Вінничині Георгій Баришполь, член політичної ради тієї ж «горезвісної» партії, обдурював пайовиків, орендувавши в одних паї за більшу, в інших – за меншу винагороду. І це, звісно, тільки кілька прикладів, бо від Сходу та Заходу, наші селяни сам на сам із своєю бідою. Ігореві родинні 2,5 гектари Чайківський оцінив менш ніж у 2,5 тисяч гривень на рік. Це одна пара зимових чобіток. Чоловік впевнений – міг би не тільки заробляти більше, а й навчати інших людей. «Я не знаю, коли можна зламати цю олігархію, оце все.. Безправність, вседозволеність - не має меж…», - каже чоловік і наостанок наводить багато прикладів, як можна започаткувати власне прибуткове діло на землі і мова не лише про горіхи. От тільки б повернути землі людям.

Джерело: 20 хвилин

Коментарі  

 
0 #2 ВОЛОДЯ 13.11.2016 18:05
ДОБРОГО ДНЯ, У НАС ЩЕ ПО ХЛЕЩЕ ОРЕ І СІЄ ПАСОВИЩЕ І ЩО ІНТЕРЕСНО РАЙОННА ВЛАДА ВСЕ ЦЕ ПОКРИВАЄ, А ОСОБЛИВО ПОДАТКОВА БО ЗЕМЛІ ПАСОВИЩА ВКЛЮЧИЛА В ЄДИНИЙ ПОДАТОК,А ДОГОВОРА НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНІ
Цитувати
 
 
+1 #1 оксана 03.10.2016 12:42
Шановний пане Ігоре.Дуже добре вас розумію.Моя сімя оренує землі неподалік Тернополя За 1га паю ми даємо 1200 пшениці,3 мішки цукру та 10 кг гречки.Я займаюся договорами оренди.Кожній людині розяснюю умови договору та цитую закони, якщо людина чогось не розуміє.З власного досвіду знаю дуже багато зловживань по оренді з боку недобросовісних аграріїв.Це переважно агрохолдинги.У людей фактично викрадають землю та реєструють договори без їхнього відома та згоди.У нашому регіоні цим займається Мрія та обласні депутати.Тому раджу вам купити хоча б закон про оренду землі та Земельний кодекс.Відстоюйте себе!!!
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.