Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У с. Біще Бережанського р-ну розпочав роботу молочний обслуговуючий кооператив «Годувальниця»(фото ТУТ)

 Його створили за фінансової підтримки Агрохолдингу «МРІЯ», який орендує землі у цьому населеному пункті. Коштом Компанії придбали танк-охолоджувач для молока, аналізатор якості «Екомілк», ємності для зберігання молочної сировини, різноманітний інвентар. Також «МРІЯ» допомогла облаштувати спеціальне приміщення, де в належних умовах знаходиться та працює все обладнання.

«Витрати на фінансування «Годувальниці» перевищили 85 тис. грн., - зазначив директор Благодійного фонду «Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. – Кооператив створювали з нуля. Ініціювала об’єднання, в першу чергу, громада, наші пайовики. Ми лише допомагали вирішувати організаційні та фінансові питання. Для нас важливо, щоб члени кооперативу отримали базові знання з молочної кооперації саме тому ми ініціювали ряд семінарів та тренінгів для жителів с. Біще».

Як розповів голова кооперативного об’єднання Олег Кізімович, лише за перший тиждень роботи до «Годувальниці» вже долучилося близько 50 людей. Об’єднатися в кооператив їх спонукала низька ціна на молоко. Раніше вона коливалася в межах 2,60-2,80 грн. за літр. Коли жителі села вирішили об’єднатися в кооператив, ціну підняли до 4 грн. Вже є пропозиції від тернопільської сироварні забирати молоко у членів кооперативу за ціною 5,20-5,80 грн. за літр. З цієї сировини планують виготовляти італійські сири.

За словами голови кооперативу, корисним придбанням є «Екомілк» – аналізатор якості молока. Він дозволяє визначити ряд показників, а саме: відсотковий вміст жиру, білку, сухого знежиреного молочного залишку, вміст доданої води та інші.

«За допомогою обладнання, яке для нас придбав Агрохолдинг, ми контролюємо якість, тож люди здають якісну сировину - на даний час загальна жирність молока коливається від 3,8 до 4 відсотків, що є доволі високим показником, - розповів Олег Кізімович. – «МРІЯ» і надалі хоче нам допомагати. Плануємо окультурнити пасовища (в нас їх два, загальною площею близько 60 га), засіяти різними поживними травами, обладнати електропастухами та поділити на зони випасу. В перспективі також збільшення поголів’я рогатої худоби. Зараз у селі близько 80 корів. Навесні до нас планують долучитися і жителі довколишніх сіл, адже потужностей кооперативу достатньо для зберігання та охолодження доволі великої кількості молока. Танк-охолоджувач може вмістити до 500 літрів сировини одночасно».

Під час відкриття відбулося підписання акту прийому-передачі придбаного обладнання. Вдячність Агрохолдингу висловила також сільський голова с. Біще Галина Кізімович. «Тепер ми можемо конкурувати із молокозаводами, які пропонують свої ціни та умови співпраці. Сподіваюся, це сприятиме добробуту наших селян. Дуже вдячні Компанії та партнерам, які допомогли з відкриттям кооперативу і фінансово, і в організаційному плані», - зауважила вона.

Тренер з кооперації Львівської аграрної дорадчої служби Михайло Вишньовський наголосив, що зі створенням кооперативу його учасники будуть впевнені у своїй вигоді, а молокопідприємства – у якості сировини. 

До слова, це вже не перший молочний кооператив, відкритий за підтримки «МРІЇ» у Бережанському р-ні. Молокоприймальний пункт діє також у с. Куряни. У планах Курянівської громади облаштування культурного пасовища та запровадження доїння на пасовищі. Загалом, відколи «МРІЯ» активно підтримує розвиток кооперативного руху, створено 10 кооперативів у трьох областях Західної України. Загальна сума, яку Компанія виділила на цей напрямок починаючи з 2015 року, перевищила 1,5 млн грн

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.