Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Учора вТернопільськійобласній філармонії провели перші громадські слухання в нашому місті та краї, ініційовані та проведені не владою, а громадою. Відбулася бурхлива дискусія з наведенням аргументів за і проти переобладнання котелень Тернополя на торфяне паливо.

На завершеня громадських слухань 225 із 241 зареєстрованого учасника зібрання проголосувало “За” заборону функціонування таких котелень у Тернополі, 9 - утрималися і лише 7 проголосували проти цієї заборони. Тепер слово за сесією Тернопільської міської ради, яка повинна прийняти щодо цього остачне рішення, повідомляє Тернопіль вечірній

Як повідомили громадські активісти,питання будівництва колетельпіднімається від початку 2017 року. У Тернополі заплановано переобладнання 7 котелень на вулицях Київська, Купчинського, 14а, Лесі Українки, 4, Лемківська, 23, Франка, 16, Живова, 12 та Просвіти, 9. П'ять котелень уже готові до роботи, ще дві на етапі завершення. Та їхній запуск відкладається через позови до суду. Активісти вимагають аби експерти ще раз дослідили вплив таких котелень на екологію міста.

Першими дали слово представникам міської ради і підприємства, яке зводить у Тернополі котельні на торфі. Ані очільник громади, ані його волинський легіонер у виконкомі ТМР, який, власне й опікується питаннями ЖКГ у міськраді, ані очільник житлово-комунального управління міста до громади не з'явилися. А зробили "цапом-відбувайлом" керівника КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" Андрія Чумака. Цей високопрофесійний фахівець в системі тепломереж і загалом галузі (до речі, завдяки пану Андрію і ще кільком його сподвижникам в Тернополі вона не була розваленою і попри значні труднощі досі надійно функціонує) розповів учасникам громадських слухань про серйозні проблеми підприємства, однак про необхідність введення в експлуатацію окрім існуючих газових котелень ще й торфяні не зумів переконати. Воно й не дивно, бо багаторічного ефективного менеджера загнала в глухий кут нинішня верхівка мерії, унаслідок чого Андрій Чумак опинився між двома вогнями - Надалом з його свитою і громадою Тернополя.

Виступ же менеджера фірми “Промгазтехнологія”, яка й монтує вищезгадані котельні на торфі, Олександра Кушера швидше нагадував презентаційне шоу і аж ніяк не фахове обгрунтування економічної та енергозаощадливої ефективності від введення в експлуатацію таких котелень. Він намагався зааганжувати учасників громадських слухань безліччю технічних нюансів - про температуру горіння, надсучасні, за його словами, новаторства у цьому виді теплопостачання і навіть намагався довести екологічну безпечність таких опалювальних агрегатів. Зокрема наголосив на високій ефективністі їхніх очищувальних фільтрів. Однак виступ візитера, як згодом виявилося, з Києва, не справив позитивного враження на тернополян. Мешканці будинків, де вже тестували "торф'яне благо" навели представникові "Промгазтехнологія" переконливі аргументи щодо гулу як самого агрегату, так і транспорту, який підвозить паливо до нього, а також засумнівалися в надійності фільтрів у таких котельнях. Олександр Кушер погодився, що є чимало недопрацювань, які його фірма на вимогу тернополян усуває і що дещо вже зроблено. Звісно, що таке самовдосконалення в процесі після зведення, аж ніяк не сподобалося представникам громади.

Громадський активіст, хімік за фахом Олександра Підгурська повністю спростувала усі наведені аргументи столичного гостя щодо екологічної безпечності агрегатів цієї фірми для міста. Для підтвердження цього вона навела висновки експертів з Національної академії наук України, ЮНІСЕФ та інших поважних інституцій.

Про екологічну небезпеку для здоров'я тернополян і відсутність економічної вигоди для громади міста від запровадження таких нововведень в сфері теплопостачання наголосили депутати Тернопільської міської ради Ігор Турський та Іван Сороколіт.

Про низку грубих порушень місцевої влади, спричинених зведенням торф'яних котелень на підрозділах КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" зазначив знаний юрист, який за помаранчевої доби був одним із очільників обласної прокуратури, Роман Свистун. За словами пана Романа, влада, роблячи такий екологічно ризикований крок, навіть не провела щодо цього громадських слухань - тобто на це немає згоди тернополян.

Хоч опоненти це заперечили, мовляв на зведення котелень дозвіл дала сесія міської ради, їх же одразу поставив на місце виступ лідера фракції "Громадянська позиція" у Тернопільській міській раді Петра Ландяка. За його словами обранці громади проголосували за впровадження альтернативних видів теплопостачання, але не таких, що шкодитимуть здоров'ю тернополян. Саме ж рішення, щодо зведення торф'яних котелень було прийнято виконкомом ТМР, до складу якого(де немає жодного депутата) входять голова, його заступники і декілька керівників місцевого значення.

На завершення громадських слухань 225 із 241 зареєстрованого учасника зібрання проголосувало “За” заборону функціонування таких котелень у Тернополі. Як і передбачали громадські активісти, які організували слухання, на зібрання в наказовому порядку таки прийшли представники підконтрольних мерії комунальних підприємств та бюджетних установ. Проте їхня кількість до смішного була мізерною. 9 із них під час голосування утрималися і лише 7 проголосували проти згаданої заборони.

Після цих наймасовіших у Тернополі громадських слухань питання функціонування у місті котелень на торфі мають розглянути та прийняти рішення на своїй найближчій сесії депутати міськради. На цих громадських слуханнях їх було не надто багато - Андрій Шкула, Назар Зелінка, Юрій Штопко, Андрій Газилишин, Петро Ландяк, Андрій Ткаченко, Павло Бич, Іван Сороколіт та Ігор Турський. Можливо, хтось залишився непоміченим у велелюдному зібрання, дехто в силу поважних причин або святкових подій не мав змоги вислухати голос громади. Але пленарне засіданні сесії Тернопільської міської ради, яка розглядатиме це питання покаже істину сутність кожного обранця громади Тернополя. Прояснить справжню мету його депутатської діяльності - чи на користь громади, її екологічної безпеки та розвитку, чи задля власного гаманця?!

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.