Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Або про те, як брехливі маніпуляції псевдоактивістів позбавляють дітей місця у садочку і допомагають безвідповідальному місцевому чиновнику вийти «сухим із води» за допомогою піару.

Нещодавно у мережі розгорнулася чергова «сенсація». Один «громадський активіст» опублікував копію відповіді від чиновника з Міністерства освіти і науки, в якій стверджується, що згідно Конституції та законів України кожній дитині гарантується безкоштовна базова дошкільна освіта. Грізно помахавши пальчиком «активіст» зажадав вибачення у депутатів Тернопільської міської ради. Мовляв, «ви порушуєте закон». Насправді, ж «активіст» не відкрив нічого нового. Справді, освіта в Україні дошкільна та шкільна є безкоштовними. За них поки ніхто плати не брав.  Про це йдеться у ст. 28 ЗУ «Про дошкільну освіту». І, справді, вимога сплачувати за освіту не узгоджувалася б із статтями 24 та 53 Конституції України. 

«Боротьба з вітряками» і обман батьків

Виникає логічне запитання: чому у Тернополі з батьків вимагають плату за дошкільну освіту, тобто за садочки? У цьому вся суть маніпуляції різного штибу псевдоактивістів та недобросовісних чиновників. Адже ПЛАТИ ЗА ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ У КОМУНАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ В ПРИРОДІ НЕ ІСНУЄ. Це свідома маніпуляція для псевдоактивістів з метою заробляти «політичні бали» на проблемах батьків, до створення яких причетні ці ж «активісти» на пару з нечесними районними чиновниками та окремими безвідповідальними головами ОТГ. Адже оплата передбачена виключно за харчування дітей у садочках. Оплата за цю статтю в рамках реформи децентралізації в обласних центрах повністю перекладена на плечі місцевого бюджету. Тобто у Тернополі за всіх дітей, які ходять у садочки мають платити з бюджету міста. Так само й в інших громадах. У тих випадках, коли громаді, наприклад, нещодавно утвореній об’єднаній територіальній громаді, бракує коштів, держава видає різного виду доплати (субвенції та дотації). Ці кошти можна використати, наприклад, на оплату садочка у себе в ОТГ або у Тернополі. Адже усі діти пораховані і на них згідно закону у бюджети різних громад йдуть гроші. І використати ці гроші на дітей - це обов’язок депутатів, селищних голів та керівництва ОТГ. 

Закони України передбачають, що громади можуть укладати угоди з Тернополем про міжбюджетні розрахунки. Наприклад, Байківці оплачують перебування дітей у садочках Тернополя. Проте не всі голови ОТГ бажають витрачати кошти на дітей. Адже гроші можна «освоїти» по-іншому. Для себе. 

Тому, використовуючи псевдоактивістів, такі непорядні чиновники переклали проблему на плечі батьків. Їх просто обдурили. Мовляв, Тернопіль вимагає гроші за безкоштовну освіту. Хоча за освіту ніхто нічого не вимагав. Тернопільські депутати вимагають у своїх колег з сіл та міст області виконати закон і передбачити кошти на оплату харчування дітей у садочках.

Права та обов’язки за Конституцією

Конституцію і закони не можна читати вибірково. Виключно так, як «вигідно активісту зараз і в конкретний момент». Конституція і закони України визначають, як права, так і обов’язки всіх, включно з представниками органів місцевого самоврядування. Ст.8  Основного закону вказує на те, що закони не можуть суперечити Конституції, включно, наприклад, із законами про державний бюджет та «Про місцеве самоврядування». Тобто, органи місцевого самоврядування можуть діяти виключно в рамках законів і Конституції. Зокрема Ст.140 Конституції змушує депутатів місцевих рад та голів територіальних громад діяти виключно у рамках закону. «Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи», - каже вона. Бюджетний кодекс та закон «Про місцеве самоврядування» чітко передбачають, що усі повноваження мають бути забезпечені фінансовим ресурсом. Тобто ані депутати, ані міський голова не мають права приймати того, що вони не зможуть профінансувати. Спрощуючи — вони не можуть залишати дітей голодними, надаючи їм безкоштовну дошкільну освіту. 

Дітей з районів можна забезпечити харчування в садочках

По-перше, особі, яка проживає поза обласним центром, можна зареєструватися у Тернополі і в такий спосіб мати право на садочок без додаткових оплат. Це дозволяє чітко розуміти скільки дітей відвідує дошкільні навчальні заклади, і так працює система надання послуг муніципалітетами у всій Європі. Це цілком законна вимога. 

По-друге, сусідні громади можуть «чесно» платити за місця у садочках для своїх дітей. Це буде чесно по відношенню мешканців цих громад і це буде відповідати букві закону. А освіта була, і, сподіваємося, буде безкоштовною завжди. 

Псевдоактивісти ж і нечесні чиновники бажають лише конфлікту між громадами. Під час конфлікту легше говорити гаслами. Тому вони роблять все, щоб цей конфлікт тривав, вдаючись до брехливих піарних маніпуляцій. Адже простіше бути у безвідповідальній опозиції, ніж у відповідальній позиції.

Тарас Мельник

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.