Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Виявлення корупційних зловживань місцевих депутатів - робота не з легких. Але, як виявилось, ще складніше змусити контролюючий орган відреагувати на знайдені докази і притягнути до відповідальності ймовірних порушників. Яскравим прикладом такої ситуації є історія про депутатів Тернопільської міської ради, які ухвалювали рішення на користь пов'язаних з ними компаній, але вийшли сухими з води через бездіяльність НАЗК.

Враховуючи, що НАЗК не перевіряє рішення місцевих рад на предмет конфлікту інтересів з власної ініціативи, за цю роботу взялась громадськість. Так, експерти громадської організації “Антикорупційний штаб” проаналізували всі рішення Тернопільської міської ради з початку роботи чинного скликання. За допомогою онлайн-інструменту “Приховані інтереси” (http://interes.shtab.net) вдалось виявити, що депутати Юрій Смакоуз, Ліна Прокопів та Оксана Яциковська голосували за рішення на користь пов’язаних з ними компаній. Це компанії, якими вони володіють або обіймають керівні посади. Усі випадки були детально задокументовані і відправлені в НАЗК понад рік тому. Але почнемо з початку, що ж це були за справи?

Справа перша.  Депутатка від фракції “Солідарність” Ліна Прокопів голосувала за відведення трьох земельних ділянок приватному підприємству “Креатор-Буд”, у якому вона працює на посаді заступника директора. Так, в березні та червні 2016 року Тернопільська міськрада надала дозволи, що сприяли відведенню “Креатор-Буду” трьох земельних ділянок, загальною площею понад один гектар. Зокрема, 0,0403 га на бульварі Шевченка, 0,4864 га на вулиці Гайова та ще 0,5228 га на вулиці Рєпіна.

Рішення по трьох ділянках були прийняті, зокрема і завдяки голосу Ліни Прокопів, яка не соромилась тиснути кнопку “за” в усіх трьох випадках. Таким чином вона порушила не лише очікування тернополян, які обрали її представляти інтереси місцевої громади, а не її працедавця, а й порушила антикорупційне законодавство України.

Справа друга. Соратник пані Прокопів по фракції “Солідарність” Юрій Смакоуз на пленарному засіданні в жовтні 2016 року не втримався і проголосував “за” рішення

на користь власної фірми - ТОВ “Компанія Добробуд”. Цим рішенням, Тернопільська міськрада дозволила компанії Смакоуза внести зміни до договору з містом та поділити орендовані ним 1,5988 га на вулиці Вербицького.

Справа третя. Оксана Яциковська, депутатка від фракції Ляшка, теж голосувала за рішення на користь власного підприємства ПП “Радіо бонус”, де вона засновник та директор. У березні 2016 року Тернопільска міськрада дала добро для надання дозволу на укладання договорів земельних сервітутів (право власника земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою) фірмі пані Яциковської.

Усі ці справи експерти громадської організації “Антикорупційний штаб” ретельно задокументували, додавши до звернень цілий ряд підтверджуючих документів з офіційного сайту Тернопільської міської ради, та надіслали до НАЗК у червні минулого року.

Минув рік, а ймовірні порушники антикорупційного законодавства до відповідальності не притягнуті. Ба більше, після чергового нагадування громадської організації, НАЗК відповідало, що згідно з чинним  законодавством, адміністративне стягнення за таке правопорушення може бути накладене не пізніше двох років з дня його вчинення, тож за браком часу або необхідних документів протоколи на депутатів, які могли порушити законодавство, не складені. 

У “Антикорупційному штабі” вважають, що такою бездіяльністю НАЗК благословляє депутатів місцевих рад на зловживання владою, лобіювання власних бізнес-інтересів та порушення законів. На думку експертів, єдиним виходом з ситуації є перезапуск НАЗК і обрання нового керівництва.

За інформацією громадської організації “Антикорупційний штаб”

 

 

 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.