Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Іногородніх дітей у «місті Лева» прийматимуть до садочків безкоштовно лише за умови наявності договору з ОТГ, де зареєстрована дитина, про згоду оплатити перебування дитини у садочку Львова. Новації Львова можуть виявитися більш жорсткішими, ніж у Тернополі.

Громади мають платити за своїх

13 липня під час пленарного засідання Львівської міської ради ухвалено рішення, згідно якого до дитячих садків Львова безкоштовно будуть зараховувати немісцевих дітей лише за умови, якщо відповідний орган місцевого самоврядування громади, де зареєстрована дитина, уклав з містом угоду про міжбюджетні трансферти та перерахував кошти за перебування дитини у дошкільних навчальних закладах міста. За словами керівниці управління освіти Львівської міської ради Зоряни Довганик, на сьогодні перебування однієї дитини у садочку на рік коштує близько 18 тис грн. Відтак за рахунок довколишніх громад, діти з яких відвідують садочки Львова, планується залучити 14 млн грн на утримання львівських садочків. Раніше, 18 червня 2018 року, виконком Львівської міської ради, очолюваний міським головою і лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим, ухвалив рішення приймати до садочків у першу чергу дітей з львівською реєстрацією.

Таким чином, близько 250 дітей, які не мають львівської реєстрації, в один момент були «викинуті з черги» на садочок. Батьки нарікають, що їх ніхто не попередив про подібні плани. Керівниця ж управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик послалися на рекомендації Міністерства освіти України, які вимагають від органів місцевого самоврядування, у першу чергу, забезпечити місцем у садочку львів’ян, які проживають поруч із дитячими садочками. 

Це зумовило виконком піти на не дуже популярні заходи і ухвалити рішення приймати у садочки спочатку львівських дітей.

Децентралізація змушує рахувати дітей

Варто зазначити, що подібних рішень від органів місцевого самоврядування, варто було очікувати ще рік тому. Адже ще на початку 2017 року було точно відомо, що усі витрати за дитячі садочки в обласних центрах перекладуть на плечі місцевих бюджетів. Яким, крім усього, «докинули» оплату комунальних витрат на школи, зарплати технічного персоналу медичних та освітніх закладів. Крім того, за твердженнями експертів Асоціації міст України, з боку держави систематично не виконувалися взяті попередньо зобов’язання навіть щодо оплати праці вчителів. В середньому по Україні освітня субвенція (кошти на зарплати вчителям) була недофінансована на 30-40%. Ці кошти місцевим громадам доводилося шукати самостійно із своїх резервів. Інакше, наприклад у Тернополі, довелося б ще минулого року або масово звільняти вчителів, або залишати їх без зарплат. Тож нова економічна ситуація змушує більш старанно рахувати гроші, зокрема і ті, що витрачаються на дитячі садочки. Єдиним методом, є обрахунок кількості дітей на підставі місця реєстрації. Такий же принцип, до речі, діє у більшості країн Європи. Громадяни повноцінно отримують послуги від муніципалітетів лише тоді, коли вони зареєстровані у цій громаді. Це стосується транспортних пільг, місць у громадських закладах тощо. 

Запобігти проблемі краще, ніж її вирішувати

Варто зауважити, що проблему садочків у Тернополі, вирішували не так жорстко і кардинально, як у Львові, де іногородніх дітей фактично «викинули» з черги. У Тернополі з ініціативи міського голови Сергія Надала, питання укладення угод з довколишніми громадами про міжбюджетні взаєморозрахунки за дітей з району і ОТГ, що відвідують тернопільські садочки, підняли завчасно ще в середині минулого року. Довгий час тривали переговори. Міська рада кілька разів переносила введення оплати, щоб батьки, які постійно проживають у Тернополі, мали змогу зареєструватися у місті, а громади могли у законному порядку укласти угоди. Зрештою, на сьогоднішній день проблему фактично вирішено. Зокрема, згідно угоди укладеної між Тернополем і Тернопільським районом, до міського бюджету мають перерахувати приблизно 1,9 млн грн. 

Тернопільський район таким чином платить за ті села, які ще не створили об’єднаної територіальної громади і перебувають на утриманні районного бюджету. Більшість новостворених ОТГ навколо Тернополя, як і Тернопільський район, уклали відповідні договори з містом. Тим самим за дітей платять на тих самих підставах, що й тернопільські батьки.

У цій темі велися гарячі дискусії, але було знайдено цивілізований вихід. Сьогодні ж тим же шляхом крокує і набагато фінансово потужніший Львів. Щоправда відбувається цей перехід не так гладко, як у Тернополі. 

Іван Возний

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.