Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Українці протягом століть боролися за Незалежність. У боротьбі український народ втратив мільйони життів. На початку 1990-х Україна постала, проте не стала повноцінною самодостатньою державою, бо нація перебувала у стані формування. Сьогодні ми маємо міцну і єдину націю, а головним завданням стає формування ефективної державної системи на основі самодостатніх місцевих громад. 

Бути собою

На початку 1990-х активна меншість привела Україну до незалежної держави, але суспільство було не готове до радикальних змін. Більше ніж двадцять років українці вчилися бути собою. Це менше стосується Тернополя, що завжди першим поринав у вир боротьби за Незалежність, але у 1990-х була невелика кількість романтиків-ідеалістів, котрі розуміли для чого потрібно захищати мову, традиції, вишиванку. Яке це значення має для побудови міцної основи України. Яке це значення має для незалежної політики та економіки. У Тернополі це розуміли. Тому тут одними з перших підняли національний жовто-блакитний стяг. Тут надавалася активна допомога ветеранам визвольної боротьби ОУН та УПА. Тут поважали історію. Лише у 2014 під впливом зовнішньої агресії такі ж процеси самоусвідомлення відбулися у решті України. Можна сказати, що тоді українці навчилися “бути собою”. З населення українці перетворилися у націю із спільними поглядами на свою історію, на своє сьогодення і своє майбутнє. Від цього пішло розуміння, чому треба підтримувати армію. Чому варто шанувати свого місцевого виробника. Чому треба підтримувати своїх українців навіть тоді, коли не працюють державні установи. Переламним був період “центрального безвладдя”, на початку 2014, коли правоохоронна система не працювала. Коли люди і місцеве самоврядування взяли на себе ці функції. Українці вистояли перед першим масованим наступом ворога. Зупинили його. Відновили роботу державної структури. Поступово посилили армію.

Стати відповідальними 

Ми зрозуміли ціну завоювання Незалежності. Ми навчилися самоорганізації і самоуправлінню у критичні для української держави моменти. По-суті, тут на місцевому рівні ми навчилися брати відповідальність на себе, за все, що діється довкола нас. Тепер маємо навчитися такої відповідальності у повсякденному житті, а не лише під час криз. Вдала пропозиція з боку небайдужих громадян щодо місцевих проблем таких, як облаштування громадських місць, раціоналізаторські пропозиції по енергоефективності — це також вклад у міцну незалежність. Такі дії несуть покращення у житті всієї громади. Чим кращим є життя громади — тим міцнішою є країна загалом. Коли люди задоволені, на них важче впливати ворожій пропаганді. Це особливо важливо під час війни. 

Україна вступає у період передвиборчих перегонів. У сучасному світі ведеться війна не лише зброєю, але й ідейно-змістовна. Коли «добре» називають «поганим». Коли людям вселяють безальтернативність. Коли владу чи самоврядування звикли «вважати поганими». Наше завдання — жити, працювати, бути активними у громадському житті, давати конструктивні пропозиції. Аналізувати зміни, а вони є і вони позитивні. Сьогодні на місцевому рівні починаються позитивні процеси. Люди вчаться брати участь у місцевому самоврядуванні через інструменти звернень, петицій. Ми, у місцевому самоврядуванні, зі свого боку вчимося активно слухати. Враховувати ці пропозиції у плануванні роботи. Попри перешкоди, помилки Тернопіль змінюється на краще. Стає комфортнішим, сучаснішим, інноваційнішим. Ми першими вдало реалізували транспортну реформу. Тривають реставраційні та ремонтні роботи. Наші сусіди із задоволенням переймають наш досвід. Ці позитивні зміни відбуваються завдяки Вам — небайдужим представникам громади Тернополя. І це зміни всієї країни, які зміцнюють нашу Незалежність. У цьому процесі позитивних змін головне не стати жертвою пустослів’я і популізму.

Залишатись в єдності

Наш великий духівник Митрополит Андрей Шептицький сказав: “Стережіться злишньої партійности! Скупчуйте свої сили, бо сили поділені є завжди слабі”. Це мудрі слова. Вони застерігають нас від політиканів, котрі попри війну намагаються здобути легкої слави на тимчасових проблемах провокуючи конфлікти у громаді і Україні загалом. Маємо пам’ятати уроки сторічної давності, коли у 1918 українці пережили ейфорію здобуття незалежності, а потім стали жертвою не лише зовнішніх ворогів, але й внутрішніх політичних чвар. Безперечно і тоді були важливі суспільно-економічні проблеми, але вони були “ніщо” порівняно із вбивствами, катуванням і знущаннями, які принесли більшовики. Маємо пам’ятати - українець перемагає тоді, коли у спільній справі єднаються зусилля громади, самоврядування, підприємців і духовенства. Це шлях відродження не лише нашого міста, але й України, бо Україна сильна своїми самоврядними громадами. Це той шлях, яким ми рухаємося сьогодні і якого маємо дотримуватися. Тоді кожну річницю Незалежності будемо зустрічати з радісними відчуттями. Буде сильна Україна і щасливий український народ.

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.