Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Напередодні свята першого вересня міський голова Тернополя Сергій Надал традиційно зустрівся з освітянами, щоб обговорити проблеми галузі та разом знайти рішення. Учасники зустрічі прийшли до спільного висновку — місцеве самоврядування та освітяни повинні працювати разом й уникати спроб втягнення освітян у політичне пустослів’я та популізм. Освіта має дбати, у першу чергу, про виховання майбутніх поколінь, оскільки від цього залежить не лише майбутнє Тернополя, але й майбутнє України.

«Забута освіта»

Варто нагадати, що освітня сфера вже кілька років потерпає від хронічного недофінансування. Не вирішує питання і збільшення дохідної бази місцевих бюджетів у рамках децентралізації, оскільки повноважень на місця передали у рази більше. У 2018 році передані доходи складають 394,1 млн грн, а передані видатки 664,4 млн грн. Тобто і в минулому, і в цьому році передані видатки у два рази перевищують передані доходи. Якщо говорити простою мовою, то на кожні сто гривень, які додатково отримав Тернопіль до бюджету, він має зобов’язань на двісті гривень витрат. Загалом недофінансування на рівні Тернополя складало цього року більше 46 млн грн. Йдеться переважно про кошти, які освітяни мали б отримати у вигляді зарплат. Подібна ситуація склалася по всій Україні. За підрахунками фахівців з Асоціації міст України, що проаналізували ситуацію у 251 громаді, недофінансування освіти міст обласного значення склало цього року більше, ніж 4,4 млрд грн. Загалом по Україні 76 % громад недоотримали коштів на освіту від 30 % до 55 %.

Уникати політики

Виступаючи перед освітянами міський голова Тернополя Сергій Надал звернув увагу на складність ситуації з фінансуванням освіти і намаганням окремих політиків використати емоції батьків та освітян для досягнення своїх вузьких короткотермінових інтересів. «На жаль, у цей час багато людей від політики будуть намагатися використати наші спільні проблеми, в тому числі в освітній сфері, для самопіару. Будуть намагатися розсварити місцеве самоврядування та освітян. Посіяти у нашій громаді розбрат. Політиканам байдуже, що буде завтра з нами і нашими дітьми. Вони сьогодні намагатимуться використати ваші емоції для реалізації своїх вузьких політичних амбіцій», - застеріг міський голова.

Натомість, як показує практика, міська рада і її очільник без зайвих голосних заяв докладають максимальних зусиль, щоб освітяни були із зарплатами, а школи працювали належним чином. Зокрема на початку серпня ухвалено зміни до бюджету Тернополя і виділено додатково 25 млн грн на зарплати освітянам і медикам. Це кошти, які мали б надати з державного бюджету, але «забули».

Працювати разом

Очільник Тернополя переконаний, що освітяни, батьки і місцеве самоврядування повинні працювати разом, бо тільки так можна вирішити проблему, не заговорюючи її. Зокрема це стосується забезпечення фінансування дитячих садочків. «Ми добре розуміємо проблеми батьків нетернопільських дітей з довколишніх сіл. Ми розуміємо, що сьогодні у скрутних економічних умовах оплата за садочки - це додаткове навантаження для сімейного бюджету. Але з цією проблемою треба звертатися до голів ОТГ, які досі не підписали угоди з Тернополем. Батьки повинні знати: з державного бюджету виділено кошти на кожну дитину. Є лише небажання окремих чиновників на місцях цивілізовано вирішити ситуацію», - зауважив міський голова.

Загалом же Тернопільська міська рада і мер міста вже кілька місяців працюють над вирішенням проблеми утримання дитячих садочків. Більшість довколишніх громад підписали угоди про міжбюджетні взаєморозрахунки, коли громада оплачує перебування зареєстрованих на її території дітей у садочках Тернополя. Саме такий єдино можливий механізм передбачає чинне законодавство. Однак досі є окремі чиновники, які намагаються господарські питання перевести у політику і спрямовують гнів батьків проти міського самоврядування Тернополя. У процесі виявлення таких недобросовісних політиків місцеве самоврядування, громада і освітяни повинні діяти разом.

Освіта — це майбутнє

Завершуючи свій виступ очільник Тернополя нагадав, що в основі економічного руху відродження під проводом Митрополита Андрея Шептицького на початках лежала ідея освіти народу. На це було витрачено кілька років. «Сьогодні на вас, освітянах, лежить велика місія — будувати наше майбутнє. Фундаментом такого майбутнього — є цінності і переконання, які ви прищеплюєте дітям. Тож хай уся наша спільна праця сприяє єдності та прогресу. Це краща відповідь ворогам України, котрі бажають нам руїни», - підкреслив Сергій Надал, у вітальному слові до освітян.

Іван Возний

Коментарі  

 
0 #1 про 28.08.2018 15:06
Вам виділяй хоч скільки все одно все розкрадете, а потім кляті батьківські комітети вимагають гроші в батьків. Зате ви в вишиванках фоткаєтесь ніби патріоти, а самі вори посуті.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.