Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У той час, як у Тернополі ситуація з навчанням «іногородніх» дітей у дитячих садках міста йде до свого вирішення, у сусідньому Львові розгортається справжній скандал. Мерія Тернополя майже 2 роки вела переговори з керівництвом навколоміських об’єднаних територіальних громад та Тернопільським районом щодо міжбюджетних трансферів, натомість мерія Львова вирішила «різати по живому».

У Львові «ріжуть по живому»

Перед початком навчального року в управлінні освіті міської ради Львова повідомили, що з вересня всі діти, що живуть за межами Львова і ходять у міські садочки, будуть позбавлені права на навчання. Єдине виключення стосуватиметься ОТГ, які встигнуть заключити договір з Львівською міськрадою про плату за «своїх» дітей. Однак, як показує приклад Тернополя, так швидко, буквально за місяць, заключити договори нереально.

Станом на 1 червня цього року у закладах дошкільної освіти Львова навчається 781 дитина, яка зареєстрована поза межами міста. З нового навчального року вони всі опиняться на вулиці.

Чому так сталося?

Влада Львова знайшла виправдання. Перша причина. Станом на 1 вересня 2018 року Для понад тисячі дітей зі Львова не знайшлося місце у місцевих дитсадках. І для того, щоб дати місця львів’янам, треба виставити іногородніх. Дошкільні заклади Львова приймуть 7800 дітей цьогоріч, при загальній потребі – 9300 місць. Про це у коментарі повідомила начальниця управління освіти міста Зоряна Довганик.

Друга причина - рекомендації Міністерства освіти приймати в першу чергу місцевих дітей і нова редакція закону про Бюджетний кодекс, яка фактично запровадила в Україні формулу, коли гроші прив’язані до дитини.

Однак, львівські активісти та батьки іногородніх дітей відкрито заявляють про злочинну недбалість львівської влади. Адже про відповідні зміни було відомо ще з початку 2017 року. Але мерія Львова більше двох років нічого не зробила, щоб заключити договори про міжбюджетні трансфери на дітей з місцевими ОТГ. І як добрий приклад вказують на Тернопіль.

Добрий приклад Тернополя

У нашому місті проблему навчання іногородніх дітей у дитячих садочках Тернополя почали вирішувати ще з початку 2017 року. Вирішувати за принципом – це проблема міжбюджетних стосунків Тернополя з одного боку та ОТГ області та Тернопільського району з іншого. Людей ці проблеми не мають стосуватися. 

Переговори ініціював міський голова Тернополя Сергій Надал. Міська рада кілька разів відтерміновувала введення оплати, щоб батьки, які постійно проживають у Тернополі, мали змогу зареєструватися у місті, а громади могли у законному порядку укласти угоди. 

Зрештою, на сьогоднішній день проблема потроху вирішується. Зокрема, згідно угоди укладеної між Тернополем і Тернопільським районом, до міського бюджету мають перерахувати приблизно 1,9 млн грн. Тернопільський район таким чином «платить» за ті села, які ще не створили об’єднаної територіальної громади і перебувають на утриманні районного бюджету. Більшість новостворених ОТГ навколо Тернополя, як і Тернопільський район, уклали відповідні договори з містом. 

Таким чином, на прикладі Львова та Тернополя ми бачимо, як може по-різному вирішуватися бюджетна проблема. З одного боку бачимо популістський підхід, де мерія Львова людей ставиться перед фактом в останній момент: забирайте дітей з садочків міста або «вибивайте» гроші у своїх ОТГ. З іншого боку – системне та довге вирішення проблеми. Важкі переговори керівництва Тернополя з місцевими ОТГ, щоб примусити їх виконати закон. Але найголовніше – у Тернополі проблема вирішена ще до початку нового навчального сезону без шкоди для дітей.

Іван Возний

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.