Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У Тернополі вперше дослідили молочні продукти відомих торгових марок

Молочні продукти вважаються чи не найкориснішими для людини. Їм настільки довіряють, що без вагань дають навіть малюкам. Якщо від молочної каші діти можуть відмовлятися, то від згущеного молока – практично ніколи. Його, до речі, вважають найкориснішими ласощами. Втім, як з’ясували спеціалісти управління у справах захисту прав споживачів, не такий вже цей продукт корисний, як про нього розповідають виробники.

Тернопільські спеціалісти забракували згущене молоко відомих виробників

За технологією виготовлення згущеного молока до його складу мають входити лише молоко і цукор. Більшість виробників розбавляють молочні жири великою кількістю рослинних, однак без спеціального обладнання виявити недобросовісних виробників не можливо. Можливість перевірити молокопродукти на вміст рослинних жирів отримали тернопільські фахівці Держспоживстандарту. Такого роду дослідження в області проводились уперше. Про результати перевірки «Номер один» розповіла заступник начальника обласного управління у справах захисту прав споживачів Тетяна Кав’юк.

– На сьогоднішній день дуже актуальним є питання якості молока та молокопродуктів. Питання полягає в тому, що при виробництві масложирової продукції використовуються різноманітні добавки та компоненти, про вміст яких на етикетці не вказано. Як результат, споживач не має достовірної інформації про склад продукції, яку він споживає. Держспоживстандарт поставив перед управлінням у справах захисту прав споживачів завдання провести перевірку молочної та масложирової продукції торговельної мережі області. Вперше за останніх три роки виділено кошти на проведення лабораторних досліджень. Якщо раніше оцінити якість продукту можна було тільки візуально або за маркуванням на етикетці, то тепер ми можемо провести лабораторні дослідження та визначити, відповідає інформація на етикетці складу продукції чи ні. На дані види досліджень акредитована лабораторія Держспоживстандарту в Тернопільській області. На жаль, під час перевірки виявлено багато фактів зловживань вітчизняними виробниками в частині використання рослинних жирів, а саме – пальмової та кокосової олії, які, згідно з державним стандартом, заборонено використовувати у даних видах продукції. Під час перевірки торгової мережі Тернопільщини спеціалістами управління забраковано кілька видів продукції відповідних торгових марок. Найбільшу небезпеку серед перевірених продуктів викликає згущене молоко, адже ним люблять ласувати діти. У згущеному молоці, яке виробляється у відповідності до державного стандарту, повинен бути тільки молочний жир. Однак цій вимозі відповідає лише один вид протестованого згущеного молока від Первомайського молочноконсервного комбінату. Інші виробники додали у тваринні жири певну кількість рослинних. Скажімо, на упаковці зазначено, що молоко згущене із вмістом жиру 8% має у своєму складі молоко та цукор. Показник справді відповідає даним, зазначеним на упаковці, однак він досягається за рахунок рослинного жиру. Таким чином виробники намагаються здешевити виробництво, – розповідає Тетяна Кав’юк.

Найчастіше виробники додають у згущонку пальмову олію — вона одна з найдешевших з-поміж рослинних жирів. Зовні банку з таким продуктом не відрізниш від справжнього згущеного молока ні за написом, ні за кольором етикетки.

Горілка корисніша за масло?

Чимало порушень виявлено при перевірці масла. До речі, у перелік порушників вимог ДСТУ потрапили відомі торгові марки. Відповідно до вимог Держстандарту України масло, у виробництві якого використовувалися рослинні жири, має називатися спредом. Однак цієї норми виробники дотримуються не завжди.

Що цікаво, зловживання рослинними жирами характерне якраз у холодну пору року. Відтак для порушників настала гаряча пора для економії. При використанні рослинного жиру консистенція продукту м’яка. Із власного досвіду знаємо, що спред практично не замерзає. Натомість масло тверде. Коли спеціалісти відбирають з мережі масложирову продукцію, вони візуально можуть визначити, порушує виробник вимоги ДСТУ чи ні, каже Тетяна Кав’юк. Користуючись тим, що наближається зимовий період і молочножирова продукція не встигає топитися, виробники додають у неї рослинні жири. Варто зазначити, що вартість продукції, яку виробляли з порушенням, не нижча, ніж продукція, вироблена у відповідності до вимог ДСТУ, а іноді навіть і вища. Як правило, покупці переконані: дорожче – означає краще. Однак насправді це не завжди так.

На дотримання вимог ДСТУ управління у справах захисту прав споживачів перевіряло й тернопільських виробників. Щоправда, область не виробляє згущеного молока, але компенсує це виробництвом якісного масла та сметани. Серед відібраних зразків працівники лабораторії порушень у частині використання рослинних жирів не виявили.

На жаль, прилади, яким оснащена тернопільська лабораторія Держспоживстандарту, дозволяють перевіряти продукцію тільки на вміст жирів, тому не можливо здійснити весь спектр аналізів. Однак даним обладнанням можна здійснювати перевірку не тільки молочної та масложирової продукції, а й дитячого харчування, м'ясних товарів, алкогольних вироби тощо. Спеціалісти управління відбирала у торговій мережі й алкогольні напої, але порушень вимог ДСТУ у частині використання рослинних жирів не виявлено. Однак у питанні вин є інший нюанс: виробники масово використовують синтетичні барвники. Втім, ані в лабораторіях Держстандарту, ані в лабораторія СЕС приладів, які можуть визначити частку хімічних барвників, немає. Нам відомо про порушення у цій сфері. Про це повідомляють наші колеги з інших областей. Наприклад, з Одеської області, де є необхідне обладнання, надходила інформація про виявлення синтетичних добавок у партіях вин деяких торгових марок. Але навіть якщо ми відберемо цю продукцію у торговій мережі,  перевірити її нам ніде.

Після отримання негативних результатів управління захисту прав споживачів повідомляє виробника про результати перевірки. Видається припис на заборону реалізації партії продукції. Виробників беруть на контроль відповідніслужби і невдовзі їхня продукція перевіряється знову.

Зоряна Гарасимів

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.