Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Народні депутати зберегли мажоритарну систему для виборів невипадково. Протягом останніх років на потрібні округи надходили мільйонні субвенції, на яких піарилися політики.

 

2018 року Тернопільська область отримала близько 77 млн грн субвенцій, посівши передостаннє місце з-поміж усіх областей України за обсягом коштів, одержаних на соціально-економічний розвиток. Їх розподілили між п'ятьма нардепами. Найбільше дісталося Тарасові Юрику з "Блоку Петра Порошенка".

На субвенціях піаряться народні депутати від "Солідарності" Тарас ЮрикМикола Люшняк та Олег Барна. На окрузі "свободівця" Михайла Головка активно рекламується "радикал" Богдан Яциковський, а на окрузі нардепа від "Самопомочі" Тараса Пастуха опонентів наразі не видно.

Виділення субвенцій на округ мають змогу ініціювати як самі народні депутати, так й інші суб'єкти.

"Другий рік поспіль аналіз, здійснений Рухом ЧЕСНО, показує, що кошти на соціально-економічний розвиток Кабмін розподіляє нерівномірно, що свідчить про політичну заангажованість цих видатків. Так, минулорічне дослідження показало зв'язок з лояльністю депутатів до бюджету. Другою проблемою залишається піар мажоритарників на субвенційних коштах, через що у виборців може скластися неправильне уявлення про функції народних депутатів", – зазначає парламентська аналітикиня Руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук.

Частину субвенційних коштів витратили на фінансування дрібних об'єктів, зокрема 177 проектів, з яких 20 – по 3 тис. грн. Найбільше таких об'єктів на окрузі нардепа-кнопкодава Олега Барни.

"Дослідження даних щодо субвенцій показує, що розпорядження Кабміну часто передбачають фінансування значної кількості дрібних об'єктів на округах або проектів на кшталт закупівлі принтерів, а не тих, які належать до великої інфраструктури та можуть свідчити про соціально-економічний розвиток регіону. Таку інформацію підтверджує й аудит, проведений Рахунковою палатою за субвенціями на "соцеконом" 2017 року", – каже аналітикиня Руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук.

Депутати з БПП – лідери за розміром субвенцій

Найбільші суми субвенцій 2018 року надійшли на округи Тараса Юрика та Миколи Люшняка.

На окрузі Юрика цими грошима профінансували 76 об'єктів на 22,3 млн грн. Народний депутат очолює Федерацію футболу Тернопільської області й на своїй сторінці у Facebook часто звітує про облаштування спортмайданчиків у населених пунктах у межах округу за кошти субвенцій. Також за ці кошти на його окрузі ремонтували школи та будинки культури.

На капітальний ремонт пішохідної та велосипедної доріжок на вул. Чумацькій у Тернополі (ділянки від клубу "GOOD one" до ресторану "Хутір") виділили 2,2 млн грн. За даними Prozorro, роботи, які почалися наприкінці квітня, виконує ТОВ "Техно-Буд-Центр", що виграло тендерів на понад 10 млн грн.

Як зазначено на сайті YouControl, у 2006-2011 роках до цієї фірми мав стосунок Юрій Ханін. За інформацією місцевих ЗМІ, він входить до десятки найвпливовіших людей Тернопільщини 2017 року саме за кількістю виграних тендерів та сумою отриманих коштів.

Тарас Юрик активно піариться на субвенціях. Наприклад, на сайті Тернопільської ОДА пишуть про те, що за його сприяння реконструюють будинки культури та дитячі садки. Ці об'єкти є в переліку тих, на які виділили субвенції.

У коментарі Руху ЧЕСНО Тарас Юрик розповів, що найбільшу суму субвенцій отримав не тому, що голосував за бюджет, а тому, що багато працював.

 

"Я думаю, що виділення субвенцій не пов'язане насправді з тим, чи голосує депутат за бюджет. Коли я працюю на окрузі, то бачу певні потреби для того, щоб інфраструктуру можна було покращити. Отже, я звертаю увагу на значно більшу кількість пропозицій, але, на жаль, не все враховує Кабмін. У нас дуже різні проекти: ремонт шкіл, садочків, амбулаторій, будівництво спортмайданчиків", – каже Юрик.

Щодо фірм, які виграють тендери, то депутат не може на них впливати:

"За роботою підрядників я стежу на певному рівні й, якщо бачу повільну роботу чи щось інше, звертаюся до органів місцевого самоврядування. Вони можуть контактувати з ними".

Народний депутат підтримує виборчу реформу, але якщо прийдешні парламентські вибори будуть за теперішньою системою, то він знову балотуватиметься на мажоритарному окрузі.

"Щодо балотування, я поки що думаю над цим питанням. Якщо буде та система, яка є зараз, то, гадаю, йтиму по мажоритарці. Але я для себе ще точно не вирішив. І якщо балотуватимусь, то думаю, що так, від БПП",– упевнений Тарас Юрик.

На окрузі нардепа-аграрія Миколи Люшняка за кошти "соцеконому" фінансування отримали 53 об'єкти на 21,23 млн грн. Найбільшу суму, а саме близько 4,5 млн грн, виділили на капітальний ремонт будівлі Центру культури й дозвілля села Ласківці Теребовлянської міської ради. За даними Prozorro, тендер на виконання робіт скасували у зв'язку з неможливістю усунення порушень, що виникли внаслідок порушення законодавства з питань публічних закупівель.

Народний депутат часто відвідує свій округ, спілкується з виборцями, зокрема й з освітянами.

2018 року 1 млн грн надали на перекриття даху Гусятинської школи. Педколектив публічно подякував Люшняку та розмістив цю інформацію на офіційній сторінці навчального закладу у Facebook.

Крім освітян, нардепа піарять і голови ОТГ. Так, в одному з інтерв'ю очільник Копичинецької ОТГ розповідає про те, що за сприяння Миколи Люшняка з фонду "соцеконому" 200 тис. грн спрямували на заміну старих вікон на металопластикові, а частину коштів – на ремонт опалювальної системи. Зазначені вище об'єкти входять до переліку тих, на які виділяли субвенції.

Народний обранець відмовився спілкуватися з журналістами Руху ЧЕСНО. У його прес-службі зауважили, що вся інформація про субвенції, мовляв, є у вільному доступі.

Нагадаємо, 2014 року Микола Люшняк здобув на своєму окрузі 40% голосів виборців і переміг свого конкурента – аграрія Михайла Апостола, який балотувався від ВО "Батьківщина". На парламентських виборах 2012 року Люшняк ішов від "УДАРу" й посів третє місце на окрузі. Чи висуватиметься знову до парламенту, депутат теж не підтвердив.

Округ "свободівця" Головка хочуть "відтиснути"

На округ "свободівця" Михайла Головка торік на 34 об'єкти було залучено 15,67 млн грн. Найбільша субвенція стосується реконструкції очисних споруд у місті Кременець. Головко активно піариться перед виборцями й часто відвідує населені пункти в межах округу. Про це він повідомляє на своїй сторінці у Facebook.

Головко вже вдруге переміг на окрузі №164 (північ Тернопільщини). Йому вдалося зберегти позиції через високі рейтинги ВО "Свобода" в Тернополі.

У коментарі Руху ЧЕСНО нардеп зазначив, що субвенції виділяли на округи тих депутатів, які дружні до влади:

"Вони голосують за такі рішення, які потрібні владі: підвищення тарифів, збільшення пенсійного віку, підтримують бюджет. І вони отримують кошти з фонду соціально-економічного розвитку. Звісно, моїх виборців у цьому питанні обділяють, бо я не в коаліції".

На окрузі Головка також активно піариться депутат Тернопільської обласної ради, очільник фракції "радикалів" Богдан Яциковський. На минулих парламентських виборах він балотувався до Верховної Ради від цього самого округу як самовисуванець.

У своєму звіті за 2018 рік Яциковський зазначає, що залучив на область майже 15 млн грн субвенцій, з яких половину – 2018 року. Значна частина коштів дісталася округу, який сьогодні в парламенті представляє Головко.

Ідеться про Збаразький, Кременецький, Лановецький та інші райони Тернопільської області.

Нагадаємо, що минулоріч "радикали" там теж засвітилися.

Сам же Головко твердить, що на його окрузі активність виявляють не лише "радикали":

"У нас там багато хто працює. І я хочу сказати, що конкурентів буде чимало. Хай ідуть. Я готовий. Я буду балотуватися до парламенту. У тому й полягає демократія, що люди можуть обирати".

Журналісти Руху ЧЕСНО звернулися по коментар до потенційного конкурента Головка – Богдана Яциковського, однак відповіді не отримали.

На округ нардепа-кнопкодава Олега Барни торік надійшло менше коштів, ніж попереднього року. Більшість об'єктів є дрібними та стосуються ремонту вікон у школах і ФАПах.

Як і Люшняка, Барну теж згадують добрим словом очільники ОТГ. Зокрема, під час передвиборчої кампанії в Дорогичівській сільській ОТГ йому дякував один з кандидатів на посаду голови ОТГ Микола Бесащук.

Піарить нардепа і його брат Степан Барна, який очолює Тернопільську ОДА. Наприклад, вони разом закладали капсулу для будівництва школи в селі Шупарка Борщівського району. Під час урочистостей він нагадав про те, що за підтримки Олега Барни на ремонт дороги до школи було виділено 4 млн грн.

Крім того, Олег Барна засвітився в одній одіозній справі на Тернопільщині. Так, 2018 року в Чорткові виграла тендер на будівництво спортзали на більш ніж 4,5 млн грн фірма, пов'язана із синами помічника Олега Барни, голови Заліщицької РДА Бориса Шипітки.

Журналісти Руху ЧЕСНО намагалися отримати коментар у народного депутата та запитати, чому чимало субвенцій є дрібними й чому він не залучав кошти на більші об'єкти, але він відмовився з нами спілкуватися.

Найменше грошей з державного бюджету надійшло на округ депутата Верховної Ради від "Самопомочі" Тараса Пастуха.

Понад 2 млн витратили на реконструкцію дамби ставу в Тернополі. Загалом там було реалізовано 5 проектів. За інформацією Prozorro, 2018 року тендер на реконструкцію ставу на 969 тис. грн виграла вже згадана вище фірма – ТОВ "Техно-Буд-Центр".

Журналістам Руху ЧЕСНО Тарас Пастух розповів, що він отримав мало коштів, бо не підтримав держбюджет.

"Я належу до тих депутатів, які читають бюджет. Розуміючи, як щороку зростає фінансування правоохоронних органів, як на міста перекладають невластиві для них фінансові навантаження, я жодного разу не підтримував бюджет. Відповідно, я не можу звернутися по субвенцію й принести ці гроші тернополянам. З іншого боку, я можу дивитися в очі кожному своєму виборцю, тому що я не розміняв їхні інтереси на свій піар", – пояснив Пастух.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Тарас Пастух під час передвиборчої кампанії 2014 року заручився підтримкою місцевого підприємця Джоджика, котрий володіє пивзаводом "Опілля". Тим паче в біографії нардепа є робота на керівній посаді в "Опіллі".

Народний депутат сказав, що підтримує відкриті виборчі списки. Сьогодні на його окрузі не помітно випадків "засівання" потенційними опонентами.

"У зв'язку із заявами нового Президента строк виборчої кампанії скорочується, тому, гадаю, питання кандидування від Тернополя вирішиться вже наступного тижня. Наразі про очевидних кандидатів мені не відомо, але якщо мажоритарка збережеться, то це будуть кандидати від парламентських політичних партій, наприклад БПП, нової й поки що невідомої політичної сили "Слуга народу", можливо, "Свободи" і, ясна річ, від "Самопомочі", – зазначив Пастух.

Зважаючи на те, що зараз у Тернополі активними є "свободівці" (міський голова Тернополя Сергій Надал – "свободівець"), то й до парламенту ВО "Свобода" напевно висуватиме свого кандидата. З ними конкурує команда екс-мера Романа Заставного. Попри те, що БПП "Солідарність" в обласному центрі має незначний вплив, партія теж кандидуватиме свого представника.

Нардеп Пастух каже, що наразі його округ ніхто не "засіває". Але потенційні конкуренти можуть з'явитися вже незабаром.

Як бачимо, субвенції на соцекономрозвиток залишаються доволі заполітизованою темою, з якої часто намагаються скористатися зацікавлені сторони. Це тільки підтверджує те, що має бути напрацьована прозора формула розподілу субвенцій, аби вони більше не асоціювалися в нардепів з роздаванням "гречки", а отже, не працювали на їхній піар.

Нагадаємо, що 2017 року найбільше субвенцій отримали так само мажоритарники з БПП.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.