Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

“Діджиталізацією” у всьому світі сьогодні називають застосування сучасних інформаційних технологій у різних сферах життя. Передусім це переведення даних у цифрову форму і створення до них відкритого доступу, різноманітні загальнодоступні електронні сервіси. Діджиталізація - це тренд сучасного постіндустріального світу. Для України діджиталізація є способом модернізації а також шляхом до побудови вільного від зловживань і корупції суспільства, сучасний і дієвий засіб для контролю влади. Згідно рейтингу міжнародної організації Transparency International, Тернопіль за рік просунувся з 31 на 10 місце і увійшов у ТОП-10 міст з найбільш відкритою владою. Якими є головні антикорупційні “ноу-хау” Тернополя?

Відкриті дані

Одним з головних критеріїв різноманітні експерти виділяють відкриті дані, які доступні на офіційному сайті міської ради та у різноманітних електронних сервісах, де кожен у зручній формі може оцінити, як працює міський виконком та міська рада. Як зазначив в одному з коментарів сам міський голова Сергій Надал:  “Тернопіль активно працює над оприлюдненням відкритих даних. У 2019 році місто приєдналося до Міжнародної Хартії відкритих даних – міжнародної ініціативи, яка  сприяє  реалізації принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних у всьому світі”. Зокрема на сьогодні 130 наборів відкритих даних розміщені на порталі https://data.gov.ua. Серед іншого тут можна знайти результати поіменного голосування депутатів, використання медичними та освітніми закладами благодійної допомоги, дані про зелені насадження та інформацію про наявність лікарських препаратів у кожному медичному закладів міста і багато інших даних. Кожен бажаючий, може самостійно перевірити, як ведеться господарка міста. Особливо корисними відкриті дані мають бути для журналістів. Серед інших сервісів “відкритих даних” є Інтерактивна карта комунального майна, Карта про ремонти Тернополя, якими вже тривалий період можуть користуватися жителів громади. Місто і надалі працює над збільшенням кількості 

Відкритий та громадський бюджет

Тернопіль належить також до ТОП-10 міст з високим рівнем прозорості бюджетного процесу. Дослідження проводилося експертами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», під час якого оцінювалися всі стадії бюджетного процесу за трьома основними параметрами: відкритість бюджетної інформації, прозорість прийняття рішень та використання інноваційних практик. Вже кілька років поспіль, кожен може оцінити, як дохідну, так і видаткову частину бюджету Тернополя. Інформація представлена у доступній графічній формі, відвідавши розділ “Фінанси громади” на сайті ТМР https://tmrada.gov.ua.

Крім того, сама громада впливає на розподіл більше 14 млн грн на різні проекти, котрі пропонуються до розгляду самими тернополянами. Для реалізації проекту передбачені суми від 1 тис грн до 1,45 млн, якщо йдеться про великий проект. Кожен проект подається на розгляд самих мешканців міста. Через голосування on line, містяни самі обирають, на що будуть витрачені кошти з громадського бюджету. Єдиною вимогою до проектів є його суспільна корисність і безкоштовна доступність для всіх мешканців міста. Це може бути і новий сквер чи парк, і дитячий майданчик, і вулична бібліотека, чи якась інша суспільно корисна справа. Цього року термін подачі проектів завершується 30 вересня. Міський голова Тернополя Сергій Надала вважає, що такі проекти є особливо корисними для громади, оскільки є демонстрацією спільної дії громади та місцевого самоврядування. Громадський бюджет Тернополя вже став звичним зручним механізмом для активних громадян щодо участі у бюджетному процесі нашого міста.

Прозорі закупівлі і продажі

Prozorro — один з основних інструментів боротьби із корупцією при державних та комунальних закупівлях. Цей сервіс став справжнім проривом в Україні кілька років тому. Тернопіль був одним з перших міст, де запровадили у повній мірі цей електронний сервіс публічних закупівель. Це мільйони зекономлених коштів бюджету. Адже система є об’єктивна і не піддається впливу людини. Тут просто немає місця корупції. У Тернополі через Prozorro здійснюють не лише закупівлю товарів та послуг, але й продажі. Довіра до електронних сервісів, збільшує кількість підприємців охочих брати участь у таких конкурсах. Відповідно, виграє у першу чергу місто, яке отримує при продажах майна більше коштів, а при закупівлі навпаки суттєво економить. Місто готується продавати через Prozorro не лише майно, але й послуги. Тобто й надалі реалізовується один з принципів, який поставив чинний міський голова Сергій Надал, ще п’ять років тому — Міська рада — це сервісний центр, який покликаний надавати якісні послуги городянам. Максимальне впровадження електронних сервісів кращий шлях до усунення навіть можливостей для корупції. 

“Відкритість влади — це також боротьба з корупцією. Ми намагаємося усунути навіть основи для корупційних дій. Основний шлях — це максимальне віддалення громадянина від службовця. Працівник міських служб має лише виконувати сервісні функції, а не “вирішувати проблеми”, - зазначив у одному з коментарів Сергій Надал.

Загалом, Тернопіль, є одним з передових українських міст, котрі беруть участь у багатьох проектах пов’язаних із відкритістю. До таких належить, зокрема, пілотний проект ОБСЄ з доброчесності влади, що допомагає збільшити відкритість і прозорість міської адміністрації.  Тернопіль першим з обласних центрів став учасником такого проекту і за словами старшого співробітника з економічних питань ОБСЄ в Україні Андрія Мунтяна, Тернопіль є одним з основних партнерів організації у проектах відкритості влади і прикладом для інших міст України. 

Віра Сотник

Замість P.S. Очевидно, що на шляху очищення української влади від корупції, є ще багато роботи. Не менш очевидно, що завдяки сучасним інформаційним технологіям, нечесним чиновникам все важче провертати сумнівні оборудки. Виборці бачать їх декларації, отримують доступ до всіх їхніх рішень. Мало того, частина сервісів просто крок за кроком замінює собою чиновника.

Цей процес на загальнодержавному рівні тільки починається. А у Тернополі вже сьогодні діють потужні сервіси, які дозволяють городянам впливати на життя міста навіть з домашнього комп’ютера, планшета чи смартфона. Тож слідкуймо за процесом і контролюймо владу в режимі он-лайн.

Далі буде...

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.