Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У місті розподілили зони відповідальності, а громаду просять допомагати користуючись електронними сервісами

Прибарання центральних доріг забезпечує міська рада

Першого грудня випав очікуваний сніг. У Тернополі оголошується «зелений рівень» системи оповіщення. Комунальники розпочинають посипання антиожиледними сумішами дороги та тротуари. Тернополян же просять у разі сильних снігопадів утриматися від поїздок власними авто та нагадують про заборону залишати автотранспорт обабіч доріг, щоб не заважати снігоприбиральній техніці. Загалом же варто слідкувати за сторінкою міської ради у мережі, щоб вчасно дізнаватися про всі можливі зміни. 

Прибиранням центральних доріг займатимуться три підприємства: ТОВ «Авакс Проф», ТМШРБП «Міськшляхрембуд» та ТОВ «Техно-Буд-Центр». Підрядники готові до виконання робіт та мають усю необхідну спеціалізовану техніку і достатні запаси протиожеледних матеріалів. В управлінні ЖКГ розробили спеціальну дорожню карту, де позначені дороги та підприємства, які закріплені за цими дорогамиу зимовий період. Зокрема прибирання доріг, тротуарів та бульварів у Центрі, мікрорайоні Новий світ, масивах Сонячний та Східний здійснюватиме підрядна організація ТОВ «Авакс Проф», на масиві «Дружба» - КП «Міськшляхрембуд», а об’їзні шляхи та дороги у Кутківцях, Пронятині і Березовиці прибиратиме ТОВ «Техно-Буд-Центр».

Таким чином, центральні дороги і тротуари мають бути почищені належним чином.

Двори за “ЖЕКами” і депутатами

У минулому тернополяни неодноразово нарікали на погано почищені двори. Міжквартальні проїзди та двори у зимовий період закріплені за відповідними управляючими компаніями (так званими ЖЕКами) та ОСББ. Саме вони несуть відповідальність за те, щоб у дворі не було заметів, а ходити було зручно та безпечно. З метою забезпечення контролю самими містянами за якістю наданих послуг у міській раді створили інтерактивну карту (розміщено за посиланням https://tmrada.gov.ua/news/34616.html), на якій позначені міжквартальні проїзди та закріплені за ними організації. Крім того розміщено контактну інформацію депутатів міської ради відповідальних за конкретні будинки. До них варто звертатися у першу чергу, якщо не влаштовує якість прибирання у конкретному Вашому дворі, а спілкування з відповідальною організацією не дало результату. Карта буде постійно оновлюватися.

Варто також нагадати, що за прибирання території поблизу комерційних підприємств несе відповідальність сам підприємець. Зокрема суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані в межах своїх об’єктів самостійно утримувати та прибирати прилеглу територію взимку. Прилегла територія, згідно Правил благоустрою міста Тернополя в межах об’єкта господарювання, є: зі сторони вулиці по всій його довжині, в ширину в межах тротуару. З інших сторін - при наявності забудови - до середини розриву між ними, а при відсутності забудови - на відстані 15 м. В окремих випадках прилегла територія визначається рішенням виконавчого комітету за мотивованим клопотанням суб’єкта господарювання; для окремо розміщених об’єктів – по периметру 15 м.

Тож допомагати утримувати місто чистим від снігу мають усі.

Боротися з наслідками снігопадів треба разом

Варто зауважити, що у розвинених країнах правила прибирання снігу значно жорсткіші і відповідальність за неприбрану територію доволі сувора і розповсюджується значно далі від власного двору. Скажімо у столиці “української столиці Канади” місті Торонто снігоприбиральна техніка виїзджає, коли товщина снігу перевищує 2 см. При цьому чистять найбільш завантажені вулиці і тротуари. Натомість очищення малих вулиць і доріг лежить на плечах населення і підприємців, які мають поблизу свій бізнес. При цьому штраф за неприбраний сніг поблизу комерційного об’єкту, чи навіть приватної садиби може коливатися від 100 до 1000 канадійських доларів. Але таке трапляється надзвичайно рідко. Адже у Канаді прийнято допомагати своєму місту, оскільки кожен розуміє, що трохи помахавши лопатою можна зберегти кошти бюджету і спрямувати їх на корисніші речі. Самоврядування допомагає добровільним борцям із снігом. У Калгарі, зокрема, учасникам таких загонів видають грамоти і безкоштовні талони на паркування.

Подібні правила діють у США. Відомим є випадок, коли у 2015 році на той час держсекретар країни Джон Керрі, який до того ж перебував з офіційним візитом у Саудівській Аравії, автоматично отримав штраф у 50 доларів США за невиконання припису мерії щодо прибирання снігу.

На Батьківщині Санта Клауса, у Фінляндії через велику кількість снігу вулиці чистять у кілька етапів. У першу чергу очищають райони найбільш використовувані шляхи та тротуари. За очищення території біля приватного будинку несуть відповідальність самі мешканці, а за абияк залишене авто на дорозі, яке завадило роботі снігоприбиральній техніці, можна легко заплатити штраф у 85 Євро.

У Німеччині - центральні вулиці очищує техніка. А от територію біля будинків чистять керуючі компанії (як наші ЖЕКи чи ОСББ), власники або орендатори. Про це йдеться у правилах проживання у будівлях. Німці досить дисципліновані, бо у разі, якщо хтось отримає травму через неприбрану вулицю, то відшкодування заплатить господар будинку.

Тож, як бачимо, боротьба із стихією є спільною справою, до якої причетні усі і комунальні служби, і представники громади. Адже від спільної та злагодженої роботи залежить комфорт проживання.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.