Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Вся правда про землю на Львівській трасі: кому вона належить насправді, що там можна будувати і який ідеальний варіант вирішення питання

Нещодавно у тернопільських ЗМІ вийшла серія матеріалів про скандальні 84 гектари землі у напрямку Львівської траси. Це колишні землі ТНЕУ, які були передані Тернополю. Однакколишнє керівництво Тернопільської ОДА та тернопільського обласного Держгеокадастру роздала ці землі під садово-городні ділянки. Сьогодні ця проблема набула актуальності через плани міської ради продати з аукціону 14 гектарів цієї території. А гроші від продажу виділити учасникам АТО/ООС з Тернополя, як компенсацію за земельні ділянки.

Тернопільська ОДА обдурила учасників АТО?

Ще у 2016 році великого розголосу набула історія довкола 84 гектарів землі Тернопільського економічного університету. Після переговорів міського голови Тернополя з керівництвом університету та міністерства освіти, ТНЕУ відмовився від 84 га землі на користь міста. Відповідно й міністерство схвалило цю передачу. Згодом її мали б розподілити між учасниками АТО, розбудувати інфраструктуру. І вона мала б увійти до складу нового Львівського масиву.

Відповідно місто включило цю територію у новий Генплан та План зонування території Тернополі. Тут мав вирости новий Львівський житловий масив з усією інфраструктурою.

Однак тодішнє керівництво Тернопільської обласної ради та підконтрольний ОДА обласний Дерджгеокадастр відмовився передавати цю територію місту. Тоді ЗМІ заявили навіть про «найбільшу земельну аферу на Тернопільщині», мовляв, область викрала у міста 84 гектари.

Причина таких дій проста: тодішнє керівництво ТОДА вирішило самимвидати земельні ділянки ветеранам АТО. Частину земельних ділянок продали, а частину начебто віддали ветеранам АТО. Однак виявилося, що земельні ділянка на цій території ОДА має право видавати не для житлового будівництва, а для ведення садово-городнього господарства.

За межами міста земельні ділянки можуть видаватися лише для таких цілей, а не для житлового будівництва. Житлове будівництво може вестися тільки в межах населеного пункту. Це означає, що власники цих ділянок не мають права будівництва повноцінного будинку. Якщо навіть ветеран збудує там дачний будиночок, він не отримає порядковий номер, не буде мати право на субсидії тощо.

Іншими словами, обласне керівництво фактично вкрало у міста землю та обдурило ветеранів АТО. Бо вони відповідно до Закону мають право на земельні ділянки ДЛЯ БУДІВНИЦТВА. Але ТОДАвстигла прозвітувати у всіх ЗМІ, як вони вправно і швидко роздали  земельні ділянки ветеранам.

Закон на стороні міста

Зрозуміло, що міська влада Тернополяне стояло осторонь. І почаласудитися. І всі суди виграла.

5 квітня 2017 року Тернопільський окружний адмінсуд визнав протиправним відмову Дергеокадастру щодо передачі вже згаданих 84 гектарів у власність міста (справа № 819/292/17) і зобов’язав Держгеокадстр повторно передати цю ділянку у комунальну власність Тернополя. Обласний Держгеокадастр проігнорував це рішення.

Тому вже 10 квітня 2017 року Львівський апеляційний адмінсуд заборонив тернопільському обласному Держгеокадастру та його підрозділам вчиняти будь-які дії щодо розпорядження земельною ділянкою (справа 3876/3959/17).

Таким чином, де-юре земля перейшла у власність громади Тернополя. Але де-факто обласна адміністрація всупереч закону та рішенням суду не передала місту цю ділянку. Відбулося таке собі рейдерське захоплення комунальної землі. Через що рано чи пізно мали «вилізти» проблеми.

Що маємо на сьогодні?

Незважаючи на незаконне використання ТОДА земельних ділянок у напрямку Львівської траси, частина ветеранів АТО з Тернопільської області погодилася на пропозицію отримати тут земельну ділянку під садівництво. Вони думали цілком логічно. Все таки це земля вже у самому Тернополі. Плюс переконували атовців, що вони дуже легко зможуть переоформити свою земельну ділянку з садово-городньою у таку, де можливе будівництво. І люди йому повірили і почали облаштовувати свої ділянки. Зрозуміло, що ніяке переоформлення вони не зробили, бо це незаконно.

Міська рада Тернополя не може залишатися осторонь. У Тернополі є теж багато ветеранів АТО/ОСС. Мерія Тернополя виступила з ініціативою, яку підтримали самі атовці. Замість земельних ділянок, ветеранам видають гроші, які дорівнюють ринковій вартості такої ділянки. Не в останню чергу на таке рішення вплинула й брак вільних земель у місті. Тим паче частину тернопільської землі незаконно утримує інша громада.

І виконком прийняв рішення виставити на аукціон 14 га землі на львівській трасі. Щоб акумулювати гроші на виплату компенсації ветеранам АТО з Тернополя. Ця територія вільна, там не має жодних дач.

Як офіційно повідомили у міській раді Тернополя, ВСІ кошти, виручені від продажу земельної ділянки на Львівській трасі, отримають учасники АТО (по 75 000 гривень кожен). Цього року таку компенсацію вже отримали 40 учасників АТО.

Учасники садівничого кооперативу відразу висловили своє занепокоєння. Їх «консультанти» з ТОДА обнадіяли людей, що на цій території садове товариство зможе побудувати школу та дитячий садок. Однак, як вже повідомлялося, Тернопільська ОДА виділила землю у напрямку Львівської траси лише для садівництва. Дачники просто не мають права будувати якісь великі споруди. Це заборонено. Заборонено не міською чи обласною радою. Заборонено Законом. Їм просто не дозволять будувати контролюючі органи.

Який вихід зі ситуації?

Конструктивний діалог. Якщо дачники (в тому числі ветерани АТО) хочуть не лише займатися садівництвом, а й законно жити на своїй земельній ділянці, треба вести діалог з міською радою Тернополя. З органом, який представляє тернопільську громаду, якій ця земля належить де-юре.

Тим більше, що у першому читанні Верховної Ради прийнятий закон про ліквідацію Держгеокадастру і кадастрові функції буде виконувати громада. Тобто ця корупційна структура зникне.

Ідеальний варіант!

Коли сторони між собою домовляться.

84 гектари вже де-факто переходять під управління Тернополя. Дачні ділянки залишаться за їх власниками. Вони зможуть навіть оформити їх під житлове будівництво. Бо у межах міста це законно. У свою чергу міська рада Тернополя почне реалізацію проекту створення «Львівського житлового масиву» з усією необхідною інфраструктурою. Тоді не лише у дачників, а й у всіх тернополян, які житимуть у цьому районі будуть школи, садочки, спортивні майданчики та торгово-розважальні комплекси. Бо всі вони будуть мешкати у новому сучасному районі Тернополя.

Хочеться вірити, що сторони до цього дійдуть. Ветерани АТО з Тернопільської області узаконять свої ділянки у межах Тернопільської муніципальної громади. Ветерани АТО з Тернополя отримають свою заслужену компенсацію. А Тернопіль буде  рости і розвиватися.

Це ідеальний варіант для всіх. Головне, щоб нечисті на руку “активісти від політики” не спробували скористатися ситуацією для своїх власних цілей. Адже критикувати завжди простіше, ніж пропонувати дієві рішення.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.