Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У порядок денний третьої сесії Тернопільської міської ради начальником управління освіти і науки Ольгою Похиляк були внесені важливі освітянські питання, які 29 січня 2021 року були прийняті:

  1. Затверджено порядок впровадження програми "Основи сім'ї" для закладів загальної середньої та професійно-технічної освіти (10-11 класи), основною метою якої є забезпечення особистісного розвитку школярів, формування у них життєвої, соціальної, громадянської компетентностей з питань шлюбу, сім’ї та відповідального батьківства.
  2. Прийнято порядок укладання угод про міжбюджетні трансферти на 2021 рік стосовно відповідного фінансування окремих закладів освіти міста

( надання послуг у закладах дошкільної освіти міста, розвиток мистецької освіти в Тернопільському ліцеї №21 – спеціалізованої мистецької школи ім.І.Герети).

  1. Направлено звернення Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету щодо здійснення ліцеями освітньої діяльності на всіх рівнях  повної загальної середньої освіти в Тернопільській МТГ (повний текст звернення додається).

Голові Верховної Ради України

Дмитру РАЗУМКОВУ

Міністру освіти і науки України

Сергію ШКАРЛЕТУ

                                                                                                               ЗВЕРНЕННЯ

Висловлюємо Вам повагу та доводимо до Вашого відома та розгляду пропозиціі щодо нагальної проблеми практичного втілення окремих статей Закону України «Про повну загальну середню освіту».

            Так, Статею 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено наступні типи закладів освіти:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

Як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

            Таким чином, заклад, засновником якого  є міська рада, не може здійснювати освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти, якщо його дільність не визначена міжнародними договорами України.

Дійсно, частина закладів освіти Тернопільської міської територіальної громади, з урахуванням кадрового та матеріально-технічного забезпечення, набуває статусу гімназії або початкової школи. Частина закладів стає ліцеями, що забезпечуватимуть здобуття профільної середньої освіти. Водночас, залишається невирішеним питання функціонування потужних шкіл І-ІІІ ступенів, у яких одночасно здобуває освіту більш, ніж 1200-2000 учнів, які щорічно набирають 4-5 перших класів, 3 десятих класів, мають розвинену базу як початкової школи, так і підтверджені вступом до ВНЗ випускників профільні  10 – 11 класи. Ці заклади входять до рейтингу кращих шкіл України за підсумками ЗНО, плідно та послідовно працюючи з першого до випускного класу. Здебільшого ці школи набудуть статусу ліцея, але втратять можливість надавати послуги початкової школи. При цьому, навіть при відсутності у школах, розташованих поруч, 10 – 11(12) класів, вони не зможуть забезпечити потребу населення у початковій освіті за браком місця та кабінетів, що призведе до загострення проблеми дефіциту місць, порушення Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.

Пропонуємо розглянути питання щодо внесення змін до пункту першого статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту», виклавши його в наступній редакції: «Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

Як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття початкової та базової середньої освіти.

Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Приватні та корпоративні заклади освіти, а також заклади загальної середньої освіти, особливості освітньої діяльності яких визначені міжнародними договорами України, можуть здійснювати освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти».

Прийнято на третій сесії Тернопільської міської ради 29.01.2021 року.

Міський голова Сергій НАДАЛ

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.