Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У більшості випадків встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках означає економію для мешканців, однак, щоб система працювала всюди потрібна допомога президента

Що зроблено у Тернополі. Тернопіль одне з найбільш прогресивних міст України у впровадженні енергоощадних технологій. Наше місто регулярно потрапляє у рейтинги найбільш енергоощадних міст України.

Масштабна модернізація теплокомунальних підприємств міста, що впроваджується з 2010 року командою чинного міського голови Сергія Надала, протягом останніх років дозволяє місту економити 20 % газу і 40 % електроенергії при виробництві тепла і гарячої води.

Завдяки впровадженим змінам щомісячна економія кожної тернопільської родини складає близько 600 грн. Якби не було заміни труб, обладнання, встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках, у міста не було б ресурсу стримувати тарифи на тепло, враховуючи постійне підвищення урядом тарифів на газ та електроенергію.

Але команді міського голови поки вдається це робити.

Що заважає економити більше. Одним з головних елементів енергоефективної системи у Тернополі є встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у багатоквартирних будинках. Це обладнання, яке регулює подачу теплоносія у будинок в залежності від температури. Коли надворі холодно — тепла більше. Коли тепло — тепла менше. Мешканці у таких будинках платять лише за фактично отримане тепло. Економія  може сягати до 40 %.

У Тернополі врахували досвід країн Європи. Місто обрало шлях встановлення теплолічильників на будинках разом з ІТП. Адже без енергоощадних заходів, лічильник тепла не зменшить суми у платіжці. Метою програми є обладнання всіх житлових будинків ІТП.

Проте в кожному будинку є місця спільного користування. Це, наприклад, під’їзди. На їх опалення також витрачається енергія. У європейських країнах за це тепло платять УСІ мешканці, які проживають у будинку. Люди ощадливо ставляться до свого спільного майна. Слідкують, щоб двері були закритими, а комунікації перебували у належному стані.

У Тернополі, через законодавчі колізії, частина мешканців, які встановили індивідуальне опалення, не платять за спільні площі. У таких випадках нема змоги повноцінно користуватися усіма перевагами ІТП, бо за чинного законодавства за ці спільні площі платила б лише частина мешканців, які підключені до системи центрального опалення. Врегулювати ці колізії можна лише на рівні закону.

Новий закон. 3 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон України № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Цей закон врегульовує усі спірні питання. Дозволить забезпечити економію у кожному будинку, де встановлений ІТП, та забезпечить справедливий розподіл плати за спільні площі у багатоквартирних будинках. 

Однак закон досі не підписаний президентом. Тому не у всіх будинках, де встановлені ІТП, є змога регулювати тариф на тепло.

Що робить місцева влада вже зараз. Міський голова натомість робить все можливе, щоб тернополяни платили менше за тепло. На сьогодні місто дофінансовує різницю між ціною газу у тарифі тепловиків і ринковою ціною газу. Сергій Надал свідомо пішов на цей важкий для економіки міста крок, розуміючи, що людям важко сплачувати комунальні тарифи особливо зараз, коли через карантинні заходи, доходи багатьох родин різко зменшилися.

Залишається очікувати, коли президент все ж таки підпише ухвалені зміни до законодавства. Тоді кожен мешканців будинків, де встановлені ІТП, зможе економити ще більше на теплі.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.