Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Монопольний вплив на ціну газу, що становить 80 % вартості тепла, має НКРЕКП і “Нафтогаз”. Громади заручники урядової тарифної політики

Що відбувається

У ЗМІ триває масована інформаційна кампанія про передачу на місцевий рівень формування тарифів на тепло і гарячу воду. Однак, реально тариф на гарячу воду і тепло контролює центральна влада через НКРЕКП і “Нафтогаз”, які напряму формують ціну газу, основної складової виробника тепла.Тариф на тепло та воду на 80 % складається з вартості газу і 5 % електроенергії. Решта припадає на обслуговування: зарплати працівників, поточні ремонти, закупівлю запчастин.

Таким чином, 85 % вартості складових тарифу на тепло контролюється на державному рівні. Якщо ж врахувати, що такі складові тарифу, як оплата праці, податки, також залежать від уряду, то тариф фактично повністю залежить від дій парламенту та уряду.

Громада практично не має жодного впливу на формування тарифу на тепло та гарячу воду, які і надалі контролюється з Києва.

Люди економлять — “газові чиновники” заробляють

  • НАК “Нафтогаз України” та урядовці пропонують українським комунальникам купувати газ за так званою “ринковою ціною”. Станом на серпень цінаперевищила 15 грн за кубометр. Це у кілька разів більше, ніж на сьогодні закладено у тариф на тепло та воду. При цьому сам “Нафтогаз” купує газ українського видобутку за ціною менше 3 грн за кубометр.
  • Крім того зберігається монополія “на трубу”. На доставці газу за непрозорою формулою продовжують заробляти олігархи, що є власниками облгазів.
  • Уряд досі не виконав меморандум з Асоціацією міст України, згідно якого держава мала компенсувати втрати місцевих бюджетів, що виникла через непродуману тарифну політику уряду. А парламент досі не ухвалив відповідних змін у Державний бюджет.
  • Люди залишаються заручниками газового монополіста, хоча мали в Україні є можливості для зниження тарифів для населення. Адже на сьогодні в Україні видобувається близько 16 млрд кубометрів газу. Цього об’єму достатньо для підприємств житлово-комунального комплексу, які постачають гарячу воду і тепло у домівки українців. Вартість газу українського видобутку є меншою за три гривні, і навіть з комерційними націнками складає близько 4-5 грн. Це щонайменше у 2-3 рази менше, ніж сьогодні пропонує “Нафтогаз”.
  • Між тим, поки українці змушені затягувати пояси, чиновникам “Нафтогазу” авансом нарахували премію у розмірі 130 млн грн.

Таким чином Уряд допомагає наживатися олігархам та монополістам за рахунок простих українців навіть всупереч волі президента, що дав доручення врегулювати ситуацію з тарифами

Чому урядові “знижки” це обман

Широко розрекламоване “зниження тарифу” на електроенергію, насправді є маніпуляцією з кількох причини:

  • По-перше, вартість електроенергії складає лише 10 % від комунальних платежів. Натомість 90 % вартості “комуналки” припадає на тепло і гарячу воду, вартість якого знову ж таки на 80 % складається з ціни газу.
  • По-друге, минулого року уряд підняв ціну на електроенергію у 2 рази, а теперішня “знижка” заледве складає 20 %. Так зване “зниження” не торкнеться майже 60 % українських сімей, які споживають більше 250 Квт/годин на місяць. Тобто, порівняно з минулим роком ціна на електроенергію залишилась для населення без змін, а для більшості українців гучні урядові заяви не більше ніж голий піар.
  • По-третє, підприємства, включно з комунальними змушені платити за вищим тарифом. Станом на 14 серпня, наприклад, вартість електроенергії на оптовому ринку перевищила 2 грн за Квт/год. Саме вартість цієї “комерційної” електроенергії закладено у більшості продуктів, які споживаємо, і таку вартість змушені сплачувати комунальники.

Як уникнути “заморзків у квартирах”

Українським громадам загрожує “холодна зима”, якщо терміново не вирішити питання доступної ціни на газ для підприємств теплокомуненерго.

Тепловики мають мають максимум місяць на підготовку до опалювального сезону, завершення усіх необхідних робіт. Потрібні обігові кошти. Поки що громади “викручуються”, виділяючи кошти з місцевих бюджетів, щоб компенсувати високу ціну газу у тарифі. Зокрема, Тернопіль додатково виділив 20 млрд грн на фінансування комунальних теплокомуненерго. Інакше довелося б відключати гарячу воду.

Реальним виходом було б забезпечення комунальних підприємств та населення газом українського видобутку. Адже цей газ у 5-ть разів дешевший за той, яким торгують на міжнародних майданчиках і згідно Конституції України — належить українському народу.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.