Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Сергій Надал диктує підприємцям жорсткі правила. 

Десь тиждень тому в одній з тернопільських газет Юрій Ворко, голова регіональної ради підприємців Тернопільщини і керівник найбільшого в області Тернопільського центрального ринку зазначив, що після введення в дію Податкового кодексу більше третини підприємців в Україні пішли у «тінь». І в нашій області ситуація не краща, адже тільки за 9 місяців поточного року майже 1 300 підприємців взагалі припинили діяльність. Охочих йти у бізнес стає все менше. І от бюджет міста Тернополя щомісяця втрачає через це близько 111 тисяч гривень.

Хтось скаже, що новий Податковий кодекс – це проблема всієї країни. І буде правий. В такому випадку, здавалося б, місцева влада має робити все можливе, щоб полегшити умови для праці місцевим підприємцям, оскільки саме вони є тим основним джерелом, яке наповнює бюджет свого населеного пункту. Може десь так і є. Але не в Тернополі, де містом керує колишній податківець Сергій Надал. І тому чи не всі місцеві підприємці констатують, що мер привніс в роботу міської ради і податкові методи.

Вже кілька місяців ширилися розмови, що з ринків Тернополя, яких є більше тридцяти, «стягують добровільно-примусові «побори» - від кількох тисяч до кількох десятків тисяч гривень щомісяця. І таке перерахування коштів в казну міста окремі бізнесмени прямо називають своєрідною корупцією. До чого це призведе, спрогнозувати важко. Але те, що підприємців на ринках меншатиме й далі, можна не сумніватися.  

Днями все вищесказане підтвердили і журналісти телеканалу ІНТБ у своєму сюжеті.

На початку вересня Сергій Надал підписав протокольне доручення, згідно з яким дозволи та погодження міськрада надаватиме лише тим суб’єктам підприємницької діяльності, у працівників яких середня заробітна плата становитиме не менше 2100 гривень. Та після звернення тернопільських підприємців прокуратура опротестувала це рішення.

Микола Люшненко, перший заступник прокурора Тернопільської області: «Ця ситуація нам відома. Прокурором міста це рішення опротестоване, і протест задоволений».

Іван Мельничук, прокурор Тернопільської області: «Важливо, що вчасно втрутилися, опротестували – і добилися відміни цього рішення».

У свою чергу виконавчий комітет міськради на черговому засіданні 23 листопада відхилив протест прокурора. Підприємцям Тернополя і надалі наполегливо рекомендують підвищувати середню заробітну плату до 2100. Хоча, відповідно до законодавства, мінімальна зарплата повинна бути сьогодні не менше 1000.

Ольга Александрова, голова ГО підприємців «Громадська альтернатива»: «Суб’єкт господарювання – товариство з обмеженою відповідальністю – звернувся в структурний підрозділ міської ради – квартирне бюро – за довідкою, яка їм була потрібна. Їм дали заповнити бланк, у якому є кілька пунктів. Один з тих пунктів – обов’язкова довідка з податкової інспекції про те, що наймана робоча сила отримує заробітну плату не менше 2100 гривень. Виходить, що в міській раді – через дорогу – вже не знають, які є в них рішення, прийняті з прокуратури».

Такі довідки вимагають з усіх суб’єктів підприємницької діяльності, які хочуть співпрацювати з міською радою. Цікавою новинкою для підприємців ринків, каже Ольга Александрова, є добровільне щомісячне перерахування коштів на розвиток інфраструктури міста. Та у цьому пункті є один нюанс – обов’язкове пред’явлення квитанції по останній сплаті.

Ольга Александрова, голова ГО підприємців «Тобто виходить, що це вже добровільно-примусові кошти. І якщо подивитися з юридичної точки зору, це є пряма корупція».

Усі ці так звані рекомендації тернопільського мера та його команди обурюють підприємців. Останні не розуміють, чому протест прокурора не взятий до уваги і доручення Сергія Надала ніхто не відміняв. Саме через такі нововведення бізнес заходить у тінь, стверджують вони. Суб’єкти господарювання, директори ринків та торгових комплексів звільняють своїх офіційно працевлаштованих робітників і видають їм зарплату в конвертах.

Петро Мокрій, голова обласної ГО «Громадянський рух «Вперед»: «Знаєте, чим це все закінчилося. Зараз усі підприємці, які йдуть у міську раду, скорочують своїх працівників і показують, що в них немає найманої робочої сили, і беруть усі довідки. Хотіли «дві сто» – а отримали «нуль». Отримали «нуль» до бюджету. І все це повернулося бумерангом до влади, до бюджету і до найманих працівників, які стали заручниками цієї ситуації».

Із введенням у дію цього протокольного доручення зросла корупція, кажуть громадські активісти. Суб’єкти господарювання в будь-який спосіб отримують відповідні довідки. Зазвичай, незаконним шляхом.

Петро Мокрій, голова обласної ГО «Громадянський рух «Вперед»: «Кожен «рішає» по-своєму. Є підприємці, які звикли десь так «рішати» колуарно, десь там щось занести в міську раду – і так питання вирішити. Тому це протокольне доручення спонукає до корупції та тіньового бізнесу, тому що довідки все-одно отримують – зарплату не платять, або корупції і тіньовому бізнесу».

Ті підприємці, які хочуть вирішити цю проблему в правовому колі, будуть звертатися до суду.

Здавалося б - якщо така ситуація, то чому підприємці не обєднаються і не висунуть вимоги чи претензії міській раді? Адже, як пригадується, не так давно ті ж підприємці та працівники ринків Тернополя, коли містом ще керував Роман Заставний, неодноразово збиралися під стінами Тернопільської мерії і обласної адміністрації на чисельні пікети та протести? На це питання відповісти важко. Швидше за все, директори ринків не хочуть псувати стосунки з Сергієм Надалом, адже памятають методи його роботи ще з часів служби нинішнього мера в податковій. А дрібні підприємці та тисячі працівників ринку, схоже, просто розчарувалися у владі, чи може й також бояться її, а тому поки що не вдаються до протестних дій. Та чи довго зможуть вони витримувати такий пресинг?

"Тернопільський тиждень"

         alt         

Коментарі  

 
-2 #7 друг Надала 11.12.2011 21:15
в вас дуже поганий сайт! не можна ображати мого котасика
Цитувати
 
 
-6 #6 таксіст Тарас 11.12.2011 21:14
Мокрій нормальний мужик
Цитувати
 
 
-8 #5 підприємець 03.12.2011 16:51
Надал наводить порядок з ринками. вигнав коло Збруча, взявся за грошові потоки. так тримати
Цитувати
 
 
+11 #4 не риночник 01.12.2011 19:32
базарники - не бідні. хай діляться. гроші то в бюджет йдуть, а не в кишеню
Цитувати
 
 
+10 #3 Антон 30.11.2011 23:57
з цього приводу не висказувався - але що тут скажеш? адже солідарний з попередніми читачами на всі 100
Цитувати
 
 
+11 #2 Умка 30.11.2011 16:31
стосовно директорів ринків скажу так - чуваки вони при баблі, так що то що їх доять - нормально, щкода тільки що з того реально на місто піде цілий пшик, а все інше буде розтринькано в ресторані братіслава:)
Цитувати
 
 
+13 #1 не директор 30.11.2011 15:21
о це точно, фіг хто з директорів ринку виступить проти, прибутки вони мають чималенькі, але так як залежні від міської влади, то будуть мовчати, бо ссать рипнутися, вони ж тільки в своєму оточені круті такі, а владу бояться як чорта, їм легше з бариг потім збити більшу касу, тому такі як надал і наживаються, бо пояснення - "на розвиток інфраструктури міста" - це гон для лохів, а частка з цих грошей осідає в кишенях сергійка та наближених до нього чиновників, така то штука
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.