Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Уже другий рік Президент та перший віце-прем’єр-міністр, так би мовити, «кришують» спиртозаводи. У результаті лише цьогоріч ціни на горілчані вироби в Україні підвищувались втричі, і сьогодні півлітра горілки (офіційно задекларовано) не може коштувати в роздріб нижче, ніж 26 грн., тризірковий коньяк – від 33 грн., а пляшка найдешевшого вина – 18 грн. І, тим не менше, на спецнараді, що відбулась минулого тижня у Кабінеті Міністрів з приводу розвитку спиртової та лікеро-горілчаної галузі, перший віце-прем’єр заявив, що тінізація виробництва триває, тому Президент вкотре поставив завдання навести порядок на ринку обігу спирту та алкоголю.

«Китайське попередження» виробникам

«Тіньове виробництво має припинитися. Ми попереджаємо як виробників, так і керівництво відповідних держорганів: якщо до кінця року не буде конкретних результатів, чекайте для себе багато неприємних сюрпризів», – пригрозив Андрій Клюєв виробникам.

І це дивує. Варто нагадати: 28 липня 2010 року уряд видав доленосну постанову №672, окресливши нові правила гри для підприємств цієї галузі. Насамперед спиртозаводи позбавили статусу юридичної особи, перетворивши їх у підрозділ новоствореного державного підприємства «Укрспирт». Відтак усі податки надходять у Бровари, що під Києвом, де зареєстрований «Укрспирт». «На місцях сплачуються лише податки за користування водою, землею, відрахування по зарплатах. У підсумку лише обласний бюджет Тернопільщини втрачає за рік приблизно 20 млн. грн., а це суттєво», – зазначив перший заступник голови ДПА в Тернопільській області Володимир Михайлюк.

Державні спирти зникають…

Підстав для занепокоєння насправді більш ніж достатньо. Хоча до статистики останнім часом економісти ставляться упереджено, у даному секторі вони навіть дуже скромні. Скажімо, якщо загалом по всіх галузях економіки у січні-вересні поточного року спостерігалось впевнене зростання, виробництво спирту скоротилося на 23,7%, а лікеро-горілчаної продукції – на 17,9%.

Якщо минулого року експорт даної продукції порівняно з 2009 р. зменшився на 47,1%, до 21 715 тис. л, то в січні-вересні 2011 р. порівняно з аналогічним періодом 2010-го – вже на 57,5%, до 7,9 тис. л.

Правоохоронці відверто говорять, що продовжується «тінізація» виробництва. Так, за даними Мінфіну, суттєво зменшились надходження від акцизних платежів, і сьогодні вони становлять 1,4 млрд. грн. Якщо тенденція не зміниться, у поточному році зменшення надходжень порівняно з 2010 роком може досягти 2 млрд. грн.!

«Як пили, так і п’ють, а обсяги виробництва знижуються», – кажуть, не стримався на нараді перший віце-прем’єр.

У відповідь «спиртовики» почали виправдовуватись та однією з причин падіння виробництва вітчизняного алкоголю вважають нечесну конкуренцію з дешевим імпортом. Недарма останнім часом митники почали бити на сполох: «підпільні» горілку і цигарки в Україну везуть причепами. Зрозуміло, не йдеться про швейцарську горілку «Абсолют» вартістю від 170 грн. за літр, однак «самопал» у підвалах розливають у продають навіть через магазини регулярно.

…А спиртозаводи банкрутують

«Спиртовики» неофіційно визнають: сьогодні половина підприємств концерну «Укрспирт» перебувають у процесі банкрутства.

До речі, минулого тижня обласне управління податкової міліції ДПА порушило кримінальну справу стосовно службових осіб одного зі спиртових заводів за фактом умисного доведення до банкрутства, що спричинило велику шкоду державі та кредиторам (ст. 219 Кримінального Кодексу України). Підприємство визнано банкрутом за заявою ініціюючого кредитора одного товариства, котре скупило майнові зобов’язання спиртозаводу в інших кредиторів. Подібні дії службових осіб товариства у сукупності з діяннями керівників підприємства містять ознаки навмисного доведення заводу до банкрутства з метою використання можливості його приватизації, розповів начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області Михайло Манастирський. Отже, слідство триває.

І подібних прикладів по країні чимало. Саме тому під час наради віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв доручив Міністерству юстиції здійснити в установленому законом порядку заміну арбітражних керуючих у процесах заради ефективного захисту інтересів держави. За інформацією Держфінінспекції, відомі непоодинокі випадки, коли здійснювалася прихована приватизація держмайна (незважаючи на законодавчу заборону приватизації, адже депутати Верховної Ради цьогоріч вже двічі голосували проти надання дозволів приватизувати окремі спиртозаводи) шляхом доведення до штучного банкрутства через банківські кредити (якщо кошти надаються з передачею майна під заставу), а також шляхом реалізації через суди майна підприємств, включених до складу концерну «Укрспирт».

Водночас виявлено, що майже половина спиртозаводів (усього є 14-ть) реалізовували спирт та виготовлені з нього напої за цінами, нижчими собівартості виробництва. Виходить, самі ж «спиртовики» і демпінгують ціни власного держхолдингу. Звідки така «щедрість»?

«Укрспирт» завжди був темною конячкою у даному сегменті ринку. Як монополіст, він диктує ціни «горілчаникам», тому ті вже не перший рік марно сподіваються на приватизацію спиртозаводів. Водночас відомі виробники «градусної» продукції давно поза очі звинувачують концерн у виробництві та продажы нелегального спирту. Не дарма декілька років тому виробники горілки у відповідь на звинувачення держпідприємства у використанні спиртів невідомого походження прямо назвали самого виробника основним постачальником «тіньового» спирту.

«Зараз концерном керують з Києва, відповідно питати треба з тих людей, хто сидить на верхах, те, що виробництво йде в тінь, просто комусь вигідно сьогодні», – зазначив тоді віце-президент Української торгово-промислової конфедерації В’ячеслав Сокерчак.

Експерти прямо говорять: «тінь» – це просто неврахований спирт; якщо спирт – монопольне виробництво, всі питання до нього. Однак шукати винного наразі ніхто не збирається.

Варто нагадати результати ревізії фінансово-господарської діяльності держконцерну «Укрспирт» і 67 підприємств, що входили до нього, проведених Державною контрольно-ревізійною службою за період з 2008-2009 рр. та дев’ять місяців 2010 р. У результаті були встановлені фінансові порушення на суму майже 1,2 млрд. грн.

Спиртозаводи засекретили?

Донедавна аграрну Тернопільщину «на плаву» тримали саме спиртозаводи, які виробляли третину українських спиртів.

«По суті, ми є лідерами в Україні по виготовленню спиртів, – зазначив свого часу директор представництва концерну «Укрспирт» в Тернопільській області Ігор Комінко. – Понад чверть товарної продукції обласного АПК у 2010 році припадала саме на спиртову галузь. Ми можемо виробити 1 млн. 500 тис. декалітрів спирту, враховуючи переробку метанолу».

Усім відомий Новосілківський спиртозавод «заливав спиртом» не тільки Україну, а й закордон, зізнався якось на нараді директор підприємства Володимир Кривонос. «Ми виробляємо спирту 1 млн. 100 тисяч декалітрів. Протягом 2008-2009 рр. за всіма показниками наше підприємство було найбільш ефективним, а рентабельність – найвища в Україні».

Уже рік діє горезвісна урядова постанова №672. І хоча цього літа аграрії зібрали рекордний за останні 50 років урожай, обласна скарбниця таки відчула недофінансування саме через «спиртовиків», адже вони перераховували у місцеві бюджети 20-25 млн. грн., а це вже не іржава копійка, а золотий карбованець! Більше того, наступного року внаслідок процесу реформування податкової служби з Тернополя на обслуговування у Львів перейдуть ще шість великих платників податків, у тому числі об’єднання «Калганов» та «Шустов-спирт». У цілому ці шість виробників забезпечують чверть надходжень до державного бюджету, визнав перший заступник голови ДПА в області Володимир Михайлик. Тобто це 20 млн. грн.

Тим часом, що робиться на спиртових заводах, навіть в обласній адміністрації не можуть сказати. «Про ситуацію на спиртозаводах ніхто не може сказати, тому що спиртові завод не наші, їх передали держпідприємству «Укрспирт» і вони ніякої інформації не дають, скільки я вже не звертався з листами, – визнав начальник Головного управління агропромислового розвитку ТОДА Андрій Хома. – Заводи працюють, але не всі. Відтепер вони сплачують усі податки у Бровари».

Отож питається: хто виграв після реорганізації спиртової галузі, якщо й далі «топляться» спирти, а заводи банкрутують і штовхають до приватизації?

"Номер один"

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.