З квітня поточного року жителі України можуть очікувати на підвищення тарифів на воду. Згідно з інформацією, опублікованою на сайті ua-energy, середнє збільшення тарифів по країні становитиме близько 28% порівняно з поточними цінами.

Слід зазначити, що тарифи на воду в Україні різняться залежно від конкретного водоканалу та міста. Різниця в цінах може бути значною і залежить від кількох факторів, включаючи стан інфраструктури водопостачання та каналізації, протяжність мереж, кількість споживачів та джерела води. Тому підвищення тарифів відбуватиметься нерівномірно.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг, планувала підвищити тарифи рік тому. Однак президент Володимир Зеленський критично відреагував на цю ідею, обіцяючи вжити заходів щодо членів комісії за рішення щодо підвищення тарифів. Проте проблеми, пов'язані з фінансовим станом водоканалів, залишаються актуальними, їх грошові потоки не дозволяють покрити поточні витрати.

Дмитро Новицький, президент Асоціації Укрводоканалекологія, заявив, що галузь зіткнулася із серйозними фінансовими труднощами через збитки, значні заборгованості населення та водоканали перед кредиторами, а також через низькі заробітні плати працівників, що призвело до відтоку кадрів.

Ймовірно, на українців чекає підвищення вже з квітня поточного року. Це можна припустити, як активно водоканали почали стягувати борги у боржників. Нині водоканали самі зіткнулися з величезними боргами за спожиту електроенергію.

За словами Новицького, заборгованість водоканалів за електроенергію, що досягла 7,9 млрд. гривень, стала ще однією критичною точкою, яка потребує негайного рішення.

Заплановане підвищення тарифів проводитиметься у кількох містах України, включаючи Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінницю, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці та Дрогобич.