Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Відомо, що понад третину всіх українських замків знаходиться на Тернопільщині.

І це тільки верхівка айсбергу – плодючі чорноземи, напевне, зберігають не одну таємницю і, цілком можливо, навіть вже цього року археологи натраплять на справжню «галицьку Трою». Лише один приклад: після обстеження земель Зборівщини, проведеної фахівцями Тернопільської обласної інспекції з охорони пам’яток історії та культури, кількість історичних об’єктів у районі вдвічі збільшилась.

– У пам’ятко-охоронній галузі є певні проблеми. Щоб їх вирішити, ми почали розробляти обласну програму збереження та належного вивчення місць історико-археологічних пам’яток, – зазначила директор обласної комунальної інспекції охорони пам’яток історії та культури Марина Ягодинська. – Щоб стало зрозуміло, наведу приклад: скажімо, на землях сільськогосподарського призначення або відведених під будівництво знайшли історичну пам’ятку. Задля того, щоб надалі цю ділянку не віддали у користування, згідно із Земельним кодексом її треба перевести у землі історико-культурного призначення, занести у земельний кадастр і виготовити проект землеустрою. Саме для цього ми розробляємо програму.

Аналогічні документи вже чотири роки діють у Львівській та Дніпропетровській областях. Обидві стабільно фінансуються в середньому по 300 тис. грн. щорічно: на Львівщині – з державного бюджету, у місті на Дніпр цілком спокійно потрібну суму виділять з обласної скарбниці. Натомість багата історико-культурними пам’ятками Тернопільщина у попередні роки спромоглась (і то здебільшого за рахунок місцевих бюджетів) проінвентаризувати Тернопіль, Бережанський, Зборівський, Теребовлянський, Підгаєцький і Тернопільський райони.

Наприкінці січня цього року перший заступник губернатора Василь Коломийчук провів робочу нараду та доручив спеціалістам інспекції виготовити та передати обласному управлінню Держкомзему карту, зазначивши всі історико-археологічні місця чи поховання, які, згідно з законодавством, заборонено передавати у приватну власність. Відсутність таких матеріалів створює проблеми, адже при розгляді тих чи інших земельних питань щоразу потрібно звертатись за довідкою в обласну інспекцію з охорони пам’яток історії, а це збільшує час розгляду заяв, підкреслив тоді Василь Коломийчук. Тим часом «нічийні» історико-археологічні пам’ятки поступово знищуються.

Але розробити програму та затвердити – половина справи, набагато важливіше її стабільно фінансувати. Затвердити програму та виділити кошти для її впровадження повинна обласна рада. Тим часом, до кінця I-го півріччя депутати на засідання не збираються, наголосив ще у січні ц.р. голова облради ОлексійКайда. Тож під час зустрічі в ОДА археологи та влада домовились насамперед обстежувати ділянки, що вже виділені, а отримані дані одразу передавати управлінню землевпорядкування. 

– У нас сьогодні вже додатково обліковано 1600 пам’яток археології, також повністю обстежено ці ділянки. Станом на 1 січня 2011 року ми маємо в області 4 тис. 409 об’єктів культурної спадщини – історичних, археологічних та монументального мистецтва, не враховуючи пам’яток архітектури. Загалом завдяки держпідприємству «Подільська археологія» територія області обстежена лише на 10%. Водночас на 90% території, так би мовити, не ступала нога археолога. І ми не можемо сказати: є там об’єкт культурної спадщини чи нема, – наголосила Марина Олександрівна.

Цілком можливо, що на якомусь кургані новітній «поціновувач» тихенько побудував собі хатинку.

Крім того, поки не затверджено програму, інспекція звернулась до голів сільських і селищних рад, щоб вони нанесли на свої карти вже відомі пам’ятки і не передавали ці ділянки в користування.

– Коли до нас звертаються працівники сільської ради, ми надаємо повний перелік усіх пам’яток історії, монументального мистецтва, сакральні скульптури (раніше їх не враховували, хоча майже в кожному селі збереглись прекрасні взірці народної творчості кінця ХІХ – початку ХХ ст., а біля церков, на старих цвинтарях чи на роздоріжжі знаходимо предмети навіть ХVІІ-ХVІІІ ст.). Декілька років тому, коли у нас також фінансувалась програма збереження культурної спадщини, ми провели інвентаризацію Зборівщини. У результаті кількість старовинних пам’яток збільшилась вдвічі. Сьогодні на території району відома 161 пам’ятка архітектури та 136 – історичних, 34 – монументального мистецтва, тобто всього 331 об’єкт.

Жанна Попович, газета ”Номер один”

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.