Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Півтора року було потрібно обласній державній адміністрації, щоб розповісти депутатам обласної ради, що ж твориться на Тернопілля з використанням надр. Як виявилось, лише 30 кар’єрів з понад 150-ти працюють на законних підставах. Але як побороти це зло, депутати так і не вирішили, натомість направо і наліво робили закиди в бік правоохоронних і контролюючих структур, що кар’єрний бізнес ними «кришується», відповідно ніхто не зацікавлений обрубати «золоту жилу», на якій сидить.

Заступника голови ОДА Юрія Желяховського, який доповідав про стан використання надр, було «кинуто під танки». Він, зокрема, вказав на безсистемність та значні порушення при розробці корисних копалин в області. Доповідач підкреслив здебільшого тіньовий характер розробки надр на Тернопільщині та значну загрозу життю працюючих на відкритих та закритих кар’єрах.

– На Тернопільщині більше півтори сотні надрокористувачів. Лише п’ята частина має всі необхідні дозвільні документи. 99% надходжень до бюджету забезпечують 8 кар’єрів. Інші 150 – разом 1%, – повідомив Юрій Васильович.

Підсумовуючи сказане, Юрій Желяховський наполягав на необхідності створення в структурі виконавчої влади органу, який би відповідав за використання надр, адже нині цими питаннями займається лише провідний геолог Геоінформ України Василь Кітура, при цьому напряму ОДА він не підпорядкований.

Співдоповідачами виступили представники прокуратури, ДПА, екологічної інспекцій, міліції, Геоінформу та Держгірпромнагляду тощо.

Усі виступаючі визнали, що ситуація із видобутком корисних копалин в області катастрофічна й потребує термінового втручання та виправлення. Так, «регіонал» Павло Федик навів конкретний приклад: «В одному з кар’єрів Тернопільського району ми побачили, що працює ківш і вже вивозять вантажівку піску. Ми зупинили автомобіль, водій заявив, що зараз приїде його керівник і все вирішить. Ми дочекалися, це приїхали контролюючі служби нібито контролювати, а насправді «кришувати», у нас є їхні прізвища». Натомість позафракційний депутат Степан Барна розповів, як на одному з кар’єрів на Борщівщині (Скала-Подільський спецкар’єр), який працює в законному русл,і за півріччя пройшло понад 20 перевірок різних органів. Ще далі пішов «свободівець» Степан Кондира, котрий, звертаючись до Юря Желіховського, запитав, чи не готовий він зробити собі харакірі: «Якщо в Японії чиновник не справляється з покладеними на нього обов’язками, то він робить собі харакірі. Ми бачимо ситуацію, яка склалася з кар’єрами. Ви готові собі зробити харакірі?»

– Мені нещодавно довірили цю ділянку роботи. Я тільки починаю розбиратися в цій галузі. Помаленьку наводимо лад. Тому не готовий гострити ножа для харакірі, – відповів високопосадовець ТОДА.

Підсумував виступаючих голова обласної ради Олексій Кайда, котрий заявив про тиск, здійснюваний контролюючими органами на легальних надровидобувників, та теоретичний характер їх боротьби із нелегальними розробниками корисних копалин.

– Ми всі переконалися, хто «кришує» кар’єри. Контролюючі органи «кришують»! А потім питають, де взяти гроші на дороги, на соціально-економічний розвиток краю. І це питання до тих, хто має реальний вплив в області. Бо мало гупати по столу, звинувачувати когось у «кришуванні» і говорити про боротьбу за легалізацію, – заявив голова обради.

Загалом, більшість депутатів дійшли до спільної думки про необхідність прийняття програми щодо розвитку мінерально-сировинної бази Тернопільщини. Однак поки такої програми прийнято не буде, позаяк не було прийнято відповідного рішення. Адже, окрім програми, в проекті рішення пропонувалося вказати голові ТОДА Валентину Хоптяну на недостатній рівень роботи з вирішення питань забезпечення раціонального та ефективного використання мінерально-сировинних ресурсів, чого не хотіла робити фракція Партії регіонів. А оскільки в «регіоналів» «золота акція», то без них жодне рішення, в тому числі і таке важливе, не пройде. Так і сталося цього разу. За проект по надрах, обговорення якого тривало близько трьох годин, проголосувало 46 депутатів, при мінімально необхідному 61-му голосі. Отож пісок, камінь й інші корисні копалини в області і далі будуть видовбувати у позаправовому полі, хоча, очевидно, це комусь вигідно, припускає “Номер один”

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.