Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Вже багато років поспіль у цьому медичному закладі десятки новонароджених стають інвалідами. Якщо виживають...

Уявіть, що відчувають батьки, які протягом  тижнів не знають, чи житиме їхня новонароджена дитина? Про що думають, щохвилини дивлячись на те, як їхня часточка лежить у безпомічному стані й бореться, БОРЕТЬСЯ за власне життя, вся обплутана катетерами, крапельницями, апаратом штучного дихання. Що відбувається в такі миті в батьківських серцях, які переконані, що твою дитину до цього стану призвела халатність чи непрофесійність лікарів.

Жінку спершу вимучили, а потім ледь врятували новонароджену дитину

У Чорткові молода подружня пара Віктор та Оля (з етичних міркувань імена постраждалих людей змінено, але в разі якихось ексцесів зі сторони лікаря, про якого піде мова далі, потерпілі та автор цієї статті готові підтвердити викладені факти у будь-яких правоохоронних інстанціях), очікували на народження сина. Вагітність проходила без жодних ускладнень, майбутня мати регулярно навідувалася до своєї ведучої лікарки на перевірки, вела здоровий спосіб життя - тобто, все було нормально.

За три тижні до запланованого дня пологів в майбутньої матері виявилися ознаки вірусної інфекції. Нічого страшного, запевнила лікар-офтальмолог, але необхідно лягти до лікарні й пройти пенвий курс лікування.

Перше, що неприємно вразило Віктора і Олю по приході до Чортківського районного пологового будинку, це те що начальник цього медичного закладу Михайло Антонович Худзик, безапеляційно заявив, що тепер майбутня матір під його наглядом, а тому думка ведучої лікарки для нього неважлива. Він провів обслідування на УЗД, встановив діагноз, призначив медичні препарати і направив до відділення патології.

Через кілька днів Олю виписали, пояснивши, що з її здоров’ям все гаразд, при цьому попередивши, що пологи плануються орієнтовно за місяць. 

На жаль, все трапилося інакше. Вже за кілька днів у майбутньої матері почалися  перейми. Ведуча лікарка Олі на той час була у відпустці й повідомила, що не може  особисто бути присутня при пологах, хоча й була в цю мить у Чорткові.

Чи то банальна жадібність зіграла роль (адже ні для кого не є таємницею той факт, що лікарів, які приймають пологи, батьки щедро винагороджують), чи можливо, взаємна неприязнь обох лікарів один до одного, але в конкретному випадку начальник пологового категорично не допустив ведучу лікарку до своєї пацієнтки Олі.

Але лікарка запевнила Віктора, що в будь-якому випадку дружина має народжувати з допомогою кесаревого розтину. Адже начальник пологового добре знав, і цьому є документальні докази, (він сам ставив діагноз і проводив обслідування на УЗД) про те, що в майбутньої матері багатовіддя (брудні навколоплідні води, які утворилися внаслідок перенесеної інфекції). До того ж пан Худзик знав (писав власною рукою) після обслідуванні на УЗД й про інші проблеми, як то  ”… обвиття пуповиною навколо шиї плода…”.

Будь-який лікар чи медсестра знають, що таке положення плода є дуже небезпечним у випадку природних пологів. Про це знали і схвильований Віктор та його дружина. А тому вони і ведуча лікарка наполягали на необхідності кесаревого розтину.

Роди затримали майже на добу. Хоча лікар й знав про небезпеку для плоду

Начальник пологового запевнив, що так і буде. І о восьмій ранку пан Худзик відвів Олю в палату і з тієї миті для її чоловіка та рідних почалося пекло очікування і невизначеності. Ніхто з медсестер, акушерів і санітарок не бажав нічого сказати. Вони запевняли, що інформацію про стан породіллі може надати тільки начальник пологового. Але він постійно був «зайнятий», як стверджували його підлеглі.

Якщо спершу Оля ще відповідала на телефонні дзвінки чоловіка, то згодом знесилена болем дівчина не могла і цього зробити. Останнє, що Віктор взнав від дружини – це те що дитинка в животі перестала активно рухатись…

Пізніше рідні дізналися, що після 24 годин перебування Олі в лікарні, начальник пологового почав готувати дівчину до кесаревого розтину. Але вже за кілька хвилин ситуація змінилася, плід самотужки почав проходити родовими шляхами і пан Худзик приготувався приймати природні роди. Коли з’явилася голівка дитини, знесилений 36-ти годинними переймами плід припинив рух. І тоді пан Худзик витягнув дитину на світ “шляхом накладання акушерських щипців”.

Виснаженій дитинці, яка отримала асфікцію через коротку пуповину (за твердженням пана Худзика), тобто придушення ще в утробі матері, і наковталася навколоплідних вод, в якої було ледь чутне биття сердечка, нанесли ще й дуже важку травму голівки, внаслідок якої стався крововилив. Дитина не дихала. І тоді маля підключили до апарату штучної вентиляції легень. І викликали десь о 9 годині ранку реанімаційний автомобіль з Тернополя, який приїхав тільки … після восьмої години вечора.

Дитину повезли в обласну дитячу комунальну лікарню.

… А потім почалися безкінечні дні для рідних новонародженої дитинки. Чудові, професійні та добрі лікарі дитячого реанімаційного відділення ТОДКЛ робили все можливе, щоб врятувати малятко. Віктора, а згодом і Олю, щодня на кілька хвилин пускали до їхньої дитинки, детально розповідали про її стан та про хід лікування.

Вікторові на все життя запам’яталася фраза однієї лікарки: «Я не можу вам гарантовано сказати, що буде далі. Але по цій дитинці видно, що вона хоче жити. Є діти без вогника життя в їхніх оченятах. А у вашої цей вогник є!»…

І маля вижило. Щодня по краплині воно ставало міцнішим. Десь через десять днів дитинча вже могло дихати без апарату штучного дихання, їжу та водичку отримувало вже без катетерів. Хоча, звісно, виснажений важкими пологами, уколами та постійними крапельницями, крихітний організм не міг швидко виздоровіти. Але після майже трьох тижнів перебування в дитячий реанімації, дитинча перевели у відділення патології ТОДКЛ….

Горе-лікар “не помітив” мертвого плода дитини

Саме  через  провину цього ж лікаря, Михайла Худзика, прийшла біда і до сім'ї Віталія та Ірини Я.  з Чорткова (про цю трагедію ми вже писали в матеріалі Горе-лікар «не помітив» мертвого плода дитини.

Лікарі, це каста, які покривають своїх.

Коли автор цієї статті проводив журналістське розслідування цих історії у Чорткові, то був шокований тим, скільки схожих ситуацій мали місце в лікарській практиці пана Худзика. В одних батьків дітки залишалися живими, у когось роками лікуються, а в когось і помирали.

Але найстрашніше те, що на цього лікаря і скаржилися в різноманітні інстанції, і заяви подавали до правоохоронних органів, і депутатські звернення писали. А він і  сьогодні залишається начальником пологового будинку. І далі, що найжахливіше,  приймає пологи.

Звісно, є люди яким пощастило і вони не мають до пана Худзика не те що претензій, а навпаки, вдячні йому. Але всі ці його заслуги нівелюються тими випадками, коли новонароджені  дітки помирали чи залишилися інвалідами.

Коли я спілкувався з колегами по роботі пана Худзика, вони майже всі говорили, попередньо взявши з мене обіцянку не вказувати їхніх імен, що у вищенаведених  конкретних випадках пан Худзик вчинив непрофесійно і непорядно. Та й в багатьох інших випадках він припускався непоправних помилок.

А особливо, наголошували багато з них, на якійсь маніакальній тязі начальника пологового будинку до використання акушерських щипців, що в більшості випадків, коли пологи приймає саме пан Худзик, призводить до страшних наслідків. Хоча в цивілізованих країнах цей операційний процес вже забули. Та й навіть в багатьох областях нашої країни він вже майже не практикується через велику ймовірність травматичності голівок новонароджених. Тернопільські фахівці з акушерської справи в обласній дитячій лікарні також підтверджують, не афішуючи своїх імен, що випадки, коли вони змушені рятувати новонароджених діточок з Чорткіського району після “допомоги” Михайла Худзика, на жаль, далеко непоодинокі.

Велика кількість чортківчан знає про всі ці трагічні випадки у лікарській практиці пана Худзика. А тому все менше і менше місцевих мешканців погоджуються народжувати у Чортківському пологовому будинку. Сюди потрапляють переважно породіллі з навколишніх сіл, яким  невідомо про те, що тут коїться. А звідки їм про це дізнатися? Чортків – місто маленьке. Місцева преса якщо й пише про негаразди у медицині, то тільки завуальовано і не вказуючи прізвищ тих чи інших лікарів. А от “великі та маленькі” начальники про наведені випадки знають напевне. Але всі вони  між собою тісно контактують - районне і міське керівництво, начальники від медицини та керівники правоохоронних структур і органів влади (а чи покривають вони діяння один - одного, стверджувати не буду, хоча й переконаний, що всі все знають, і читач це розуміє). До речі, голова Чортківської районної ради, Роман Чортківський, також лікар, а саме райрада затверджує на посаді або ж звільняє керівників комунальних медичних закладів (думаю, для читача зв’язок, і як наслідок - замовчування проблем у медицині Чортківщини, закономірне і зрозуміле, чи не так?) І всі пов’язані між собою. І їм абсолютно байдуже, що в колі їхніх знайомих є людина, яка принесла дуже багато лиха і болі в десятки родин. І може принести ще більше в майбутньому, якщо його не зупинити…

Сміття з “медичної хати” не виноситься. Принаймні, поки що

На офіційний запит в обласне управління охорони здоров’я ТОДА тогочасний  керівник цієї структури Богдан Ониськів відповів, що за останніх два роки офіційно ніхто з громадян не звертався управління з приводу непрофесійності чи зі скаргами на дії начальника Чортківського пологового будинку  Михайла Худзика. За винятком одного скерування обласної прокуратури. Але після перевірки фактів приймання родів Михайлом Худзиком в однієї чортківчанки, дії цього лікаря вкотре визнані професійними!? Не зважаючи на те, що в цьому випадку дитина вижила - її врятували лікарі тернопільської обласної дитячої лікарні. Але дитинча ж стало інвалідом...

А ще офіційна відповідь управління охорони здоров’я облдержадміністрації вказувала на те, що Чортківський пологовий будинок один з найкращих в області за всіма показниками.

Але чомусь і далі трапляються випадки, коли діти там помирають при пологах, або стають інвалідами …

P.S. Стосовно не тільки цих двох випадків в Чортківському пологовому будинку були звернення в прокуратуру всіх рівнів від батьків. Самі розумієте – відповідь була, яка зводилася до одного – винуваті всі, крім тим лікарів…

А Михайло Антонович Худзик, цей «горе-лікар», начальник пологового будинку в Чорткові, і сьогодні на своїй посаді. Він і далі приймає пологи…

В надії припинити цей жах (повірте, ми не перебільшуємо суть написаного і його наслідки), «ТТ» надсилає копії своїх матеріалів у провідні вітчизняні ЗМІ. Тільки з однією метою – якщо дії лікаря, від якого постраждали десятки сімей  і десятки дітей стали каліками, не можуть припинити чижмарі, сухі, хоптяни, ониськіви, прокурори тощо, то може калічення дітей і долі їхніх батьків зможуть зупинити журналісти та громада?                                                                           

Віталій Гнатюк, "Тернопільський тиждень"

Коментарі  

 
0 #22 Макар 19.11.2014 19:32
Худзик найбільший хабарник Чорткова його місце загратами. Він вимагає гроші нагло і нахабно країну тре міняти хабарників ростріляти не затаку країну ми воюєм, щоб такі жадібні нахаби обдирали наші сімї притому що держава платить йому зарплату оплачує відпустку, а ми працючи до мозолів відаєм своє кровне перевертням в білих халатах. Відкрийте очі почніть думати міняючи себе зміним країну недай хабара заяви просвої права почни жити поновому!
Цитувати
 
 
0 #21 Хелена. 30.08.2013 16:05
Я народжувала цього місяця і пологи приймав іменно М.А,відношення було що у лікаря що у підлеглих добре.Мені б було дуже інтересно знати те-чи присуствував автор цієї статі на пологах яких він так детально описує?Люди не судіть,вас там не були щоб так звинувачувати людину.І ще моя думка така-Я згідна багато залежить від лікаря але ще зауважте на тому що як Бог дасть так і буде,ви ніколи незадумувалися над тим що можливо воно так мало бути.Ніхто неможе знати що кого чекає...
Цитувати
 
 
-3 #20 Хелена. 30.08.2013 15:54
Я народжувала в М.А Худзика,і нічого поганого я неможу сказати,навіщо ви обдиваєте людину грязью?Я неповірю ніяк що М.Антонович міг так поступати з породіллями незважаючи на свою репутацію після таких страшних випадків як ви описуєте.
Цитувати
 
 
+5 #19 Каріна 28.03.2013 11:51
Дуже добре що пишуть такі статті.Якби я додумалась прочитати про цього лікаря в інтернеті,не ставала до нього на облік а планувала щось інше.Але на превиликий жаль я цього не зробила.Кінець моєї вагітності був фатальний.Досі не можу пережити це горе,і незнаю кого звинувачувати.Як правило лікарі невинні..значить винні ми жінки.В мене дитина загинула на останньому тиждні ще не народившись.Одне можу сказати,що в Чорткові немає таких гінекологів які б були віддані своїй роботі,апаратур и нормальної теж.Хотіла б сказати всім жінкам,якщо в вас є можливість їдьте до Тернополя,там великий вибір і лікарів професіоналів,і є все необхідне для того,щоб знати як почувається ваша дитина всередині вас- і доплер є,і ктг роблять не тоді коли попадаєте в роддом,а коли це потрібно робити.Я не придала цьому значення,тому що почувалася всю вагітність добре.От якби я була в Тернополі,і робила ктг-прослуховувала серцебиття дитини,можливо серце дитини не стало б.
Цитувати
 
 
+8 #18 Худзик2 24.01.2013 09:54
ОГо, скільки хвалебнх коментарів худзик під "галями...танями"собі написав, і нетреба брехати, що комусь воно щось безкоштовно зробило..
Цитувати
 
 
0 #17 Наталія Рибак 20.01.2013 15:59
Я народжувала вМихайла Антоновича і нічого поганого сказати не можу лише позитивне. і до мене і до дитини відносився як найкраще і ніяких грошей він в мене не вимагав.
Цитувати
 
 
-8 #16 Таня 05.11.2012 18:53
а чому всі хто пишуть щось погане на лікарів ховають свої імена????чому бояться якщо це правда???Тяжке горе в тих мамів які втрачають дітей і їм дуже важко визнати лікаря невинним.але лікар не Бог.ніодин з них не хоче поганих пологів.та якщо такі випадки є то це мізерність проти числа успішних пологів.я теж готуюся стати матір"ю.хочу народжувати тільки в Худзика.і просто чекаю і молюся щоб все було добре.а від нього як від лікаря отримую велику впевненість і підтримку.мені відчквається його профісіоналізм.якщо тисячі кажуть що в ньго золоті руки але не всі про це пишуть.
Цитувати
 
 
-7 #15 Світлана 02.04.2012 21:34
Прочитала цю статтю і так дивно мені,кому потрібно вилити стільки бруду на людину,яка присвятила себе вже дуже багато років народженню нового життя.Я в 40 років народжувала свого сина,дуже був важкий випадок,передча сні пологи,кровотеч а.Як би не Михайло Антонович,то не булоб мене і нашого сина.Він серед ночі оперативно зібрав всіх лікарів,в тому числі і Чортківського .Нашому сину вже 9 років,ми щасливі завдяки високому професіоналізмі Худзика і інших лікарів.Всі ці роки ми згадуємо його і просимо в Бога для нього здоров"я!
Цитувати
 
 
-8 #14 Таня 17.02.2012 16:02
Я також народжувала в М.А.Худзика і все нормально , і думаю цю статтю написав той кому цей лікар мішає, хто хоче на його місце.
Цитувати
 
 
-11 #13 Галя 27.01.2012 19:53
Я не розумію як можна так ображати лікаря,який рятує тисячі дітей та жінок.Кожен з нас робить помилки за які відповість перед Богом. Ми не маємо права судити когось. Особисто я народжувала в нього двоє діток і не такий він поганий як ви його "малюєте" А якщо ви прагнете справедливості то називайте свої імена, а не скривайте їх.Це не порядно працювати з людиною, посміхатися в очі,а позаочі говорити такі страшні слова. Складається враження,що пишете на чиєсь замовлення
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.