Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Заправлятись метаном на більшості тернопільських заправках стало на 35 копійок за метр кубічний дорожче. Вартість пропану, навпаки, впала – ціна зменшилась на 60 копійок за літр.

Однак є й заправки, у яких ця різниця більша.
За новими цінами на зріджений та скраплений газ тернопільські водії їздять уже два-три тижні. Такі зміни, за словами місцевих таксистів, почались із кінця грудня минулого року. Проте, навіть зважаючи на помітне подорожчання, переходити на бензин місцеві таксі не збираються – бензин все одно тягне з гаманця більше.
За словами водіїв, найпопулярнішою є державна заправка на вул. Гайовій. Рідше вони звертаються до приватних заправок. Адже, заправляючись на одну і ту ж суму, можна отримати різну кількість газу.
Загалом метаном, за інформацією водіїв, у місті заправляють тільки на трьох заправках - у Березовиці, на Гайовій і на Текстильній. Пропан же є на багатьох - там, де бензин, там і пропан. А цей газ, на відміну від метану, подешевшав. Втім, різниця на газ на різних заправках сягає 50 і більше копійок.
- Його вартість, по суті, залежить від бензину, - говорить водій таксі пан Анатолій. - Якщо він коштує 10,80 гривень за літр, то ціна на пропан буде 5,40 гривень. За два тижні вартість пропану впала від 6 гривень 50 копійок до 5 гривень 90 копійок за літр.
На пропані - тепер дешевше
Пропаном, як кажуть водії, заправляються під тиском 10-15 атмосфер. Адже це зріджений газ, який за своїми властивостями дуже схожий на бензин. Він рідкий та підходить до заводського двигуна без значного переобладнання. А метан - стиснутий газ, його заправляють під тиском до 200 атмосфер. Відтак пропанові ГБО дешевші, але собівартість кілометра досить висока.
- Аби заправитись пропаном, документів не треба, - каже таксист Володимир. - Протягом двох-трьох тижнів пропан подешевшав майже на 1 гривню 50 копійок. Була ціна 7 гривень 10 копійок, а стала 5 гривень 65 копійок. А ось метан подорожчав: був 6 гривень 36 копійок, а став 6 гривень 60 копійок за метр кубічний.
Для того, щоб отримати талон на метан, потрібно звернутись до контори у мікрорайоні "Дружба", навпроти психлікарні. У загальному для таксистів, які заправляють автівки метаном, витрати на паливо тепер збільшились. Хоч і не всі їх вважають значними.
- Звісно, порівняно з попередніми цінами наші витрати трохи збільшились, - каже таксист Артем. - Однак все одно обходиться дешевше, аніж заправлятись бензином.
Підвищення ціни на газ, який у здебільшого використовують таксисти, не так турбує водіїв, як якість обслуговування на заправках. Тож, не зважаючи на малу кількість заправок у місті і неподалік міста, популярні - одиниці.
- Знайомий приїхав на приватну заправку, маючи в балоні 9 кубів, - каже таксист Олександр. - Він захотів заправитись на півбалона. Однак реально його балон вміщує 15 кубів всього. А його заправили і порахували, що вмістилось у балон ще 9. І це попри те, що могло максимум вміститись 7,5.
Чоловік, за словами пана Олександра, підняв галас і заплатив все-таки лише за 7,5 кубів. Після того на приватну заправку більше не їздить.
- Якби я встановлював газове обладнання на власну автівку, то обрав би на пропан, - каже Олексанр. - Бо метан швидко зношує автозапчастини. Окрім того, на ту суму, на яку я заправляю, на метані проїжджаю до 200 км, а на пропані проїхав би 500 км.
Але, як повідомляє «20 хвилин»,  з таким твердженням чимало водіїв не погоджуються.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.