Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Під час ефіру на одному з місцевих телеканалів директор Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Тернополя Наталя Турецька заявила, що ця установа не матиме проблем з фінансування, адже за цільовим призначенням з Міністерства соціальної політики їм доведено бюджет на 2012 рік у сумі 620 тис. грн. Така ж цифра прозвучала на одному з виконкомів ТМР минулого року, де розглядався попередній бюджет міста. Яким було здивування, коли 5 січня, під час прийняття Тернопільською міською радою бюджету, виявилося, що Центру виділено тільки 440,9 тис. грн. Чому так сталося та яким чином Центр розвиватиметься, досліджували журналісти «Номер один»…

Нагадаємо, минулоріч на відкритті центру його відвідувачам та їхнім батькам зі сторони міської влади обіцялося максимальне сприяння, розширення, допомога у поповненні матеріальної бази. Адже, як тоді заявляли перші особи міста, здоров’я дітей, тим більше інвалідів, у Тернополі на особливому рахунку. Однак, як виявилось, коли бюджет мізерний, а дірок латати потрібно чимало, можна зекономити і на дітях-інвалідах.

Як вдалося дізнатись «Номер один», центри аналогічні тернопільському, фінансуються з державної дотації, тобто за функціональним розподілом коштів на певний вид діяльності. Оскільки в Тернополі Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів є один, то саме він мав отримати суму в повному розмірі. Важко повірити, що директор такої поважної установи та ще й депутат обласної ради могла помилитися у цифрах. Тому будемо спиратися саме на цифру 620 тис. грн., тим більше, що саме вона фігурувала в перших бюджетних документах виконкому.

У неформальній розмові один із членів бюджетної комісії міської ради повідомив «Номер один», що через комісію це питання не проходило, тому що всі знали, що так робити не можна. Хто ж тоді був ініціатором перерозподілу? Найперше, що приходить на думку, хто б мав володіти цим питанням – управління соціальної політики чи фінуправління?

Скільки передбачено бюджетним запитом, стільки й направлено коштів на центр реабілітації дітей-інвалідів, зазначила начальник фінуправління ТМРНадія Кучер, і додала: «Бюджет формують головні розпорядники коштів, у даному випадку –управління соціальної політики, до них і потрібно звертатися».

По фінансових документах, якими ми володіємо, Центру соціальної реабілітації доведено 440,9 тис. грн., повідомила у коментарі «Номер один» начальник управління соціальної політики  ТМР Марія Чашка.

–А звідки директор центру взяла іншу цифру – потрібно в неї запитувати? Скажімо, як депутат облради, я неодноразову чула, що на аналогічні обласні центри мало виділятися в бюджеті 1 млн., натомість так сталося, що ця сума зменшена до 880 тис. грн. Якщо ж з державного бюджету Мінфін доведе для тернопільського Центру соціальної реабілітації іншу цифру, то будемо нею оперувати, – зауважила Марія Теодорівна.

 Натомість секретар Тернопільської міської радиІгор Турський підтвердив, що при попередньому розгляді бюджету і справді для Центру цифра була на рівні 620 тис. грн. і уточнив: «Але для того він і попередній бюджет, що його можна змінювати й уточнювати, відповідно було прийнято рішення зупинитися на цифрі 440,9 тис. грн., так як і минулого року». Натомість щодо того, чи можна змінювати цифру, яка цільовим призначенням прийшла з Міністерства соціальної політики, куратор соціальної сфери м. Тернополя зазначив, що «можна».

 

Як бачимо, коло замкнулося, і знайти кінці в цьому питанні виявилося справою не з легких. Натомість голосування за бюджет загалом і по даному Центру зокрема – це вже колективна безвідповідальність, за що нікого до відповідальності не притягне.

Хоча варто зауважити, що міська рада себе до певної міри застерегла. Адже в міському бюджеті на 2012 рік 14 пунктом прописано те, що, як розподільники коштів, Тернопільська міська рада в разі кризової ситуації може робити функціональний перерозподіл. Те й, очевидно, було зроблено з Центром. Хоча в цьому плані є багато запитань, на які мали б відповісти фахівці-фінансисти. Зі своєї сторони, зауважимо, що будемо й далі пильнувати за всіма обіцянками влади та контролюватимемо їх отримання, адже робилися вони публічно. Сподіваємось, що чиновники і депутати зробили все за буквою закону, натомість у майбутньому від зменшення бюджету не постраждають потребуючі діти-інваліди.

Віталій Попович

КОМЕНТАР

Віта Мушій, в.о. директора Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів:

– Нам потрібен був більший бюджет, ніж у 2011 році, адже ми хотіли розвиватися, збільшити кількість працівників, адже для комплексної реабілітації дітей-інвалідів ще конче потрібен логопед, психотерапевт і ще хоча б один педагогічний працівник.

Так, і за цим бюджетом, який нам доведено, ми виживимо, отримаємо зарплату, натомість не знаю, чи нам вдасться, скажімо, до кінця року проплатити за сигналізацію тощо. Праця з дітками дуже вихолощує, тому важко знайти нових людей, тим більше у Тернополі немає відповідних фахівців (скажімо, Монтессорі-терпапевт є тільки один на все місто). На сьогодні в центрі сформувався гарний колектив, який дуже не хочеться втрачати.

ДОВІДКА

У центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Тернополя на сьогодні проходять піврічну реабілітацію 60 дітей, хоча потреба є набагато більшою, але через невеликий штат працівників та невелику площу самого центру управління соціальної політики до квітня поки припинило прийом заяв.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.