Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Світлини чоловіків із Тернопільщини, які загинули в Афганістані, стенди з жахіттями війни, особисті речі солдатів та інформацію про саму війну - все це безкоштовно може побачити кожен. Більшість експонатів кімнати пам'яті раніше виставляли в музеї, що діяв у художній майстерні Любомира Протасевича. Син чоловіка - Тарас Протасевич, офіцер з Тернополя загинув на Афганській землі у 1986 р. Музеєм чоловік опікувався, допоки його не “виселили” з будівлі. Відтоді два роки шукав місце для кімнати пам'яті.
- Ми були в ліцеї на зустрічі з учнями, - каже Любомир Протасевич. - Там працює дружина одного із загиблих в Афганістані Ярослава Богач. Якось так спільно з нею і директор ліцею підтримав, вирішили, що можна зробити кімнату пам'яті. Шкода було б, якби все пропало. Більшість речей ми з дружиною 15 років збирали. За фотографіями хлопців дружина їздила по області, в села. Я радий, що музей буде тут.
Керівник ліцею переконаний, що така кімната пам'яті потрібна. Бо ж музей - нагадування молоді про те, що війна це біль, сльози і смерть.
- Ідея створити кімнату-пам'яті виникла спільно, - каже директор ліцею Ігор Лисий. - Пам'ять - це така річ, яка завжди повинна бути. Тут зібрані матеріали про тих, хто загинув, але є й про тих, хто залишився жити. Війна закінчується, коли помирає останній солдат. Поки є ті солдати, поки є їхні нащадки, ми будемо робити все, щоб пам'ять жила. До речі, наші учні будуть тут проводити екскурсії. Самі будуть навчатися і іншим розповідати.
Під час відкриття музею педагоги та учні лунали вірші та пісні, тематика яких пов'язана з Афганістаном. Дехто з учасників бойових дій, батьки та дружини полеглих плакали.
- Мій чоловік Анатолій Косолапов служив у військовій частині біля “6-го магазину”, - каже Людмила Косолапова. - Прослужив 10 років, і в 1982-му його відправили в Афганістан. Там він прослужив неповних 10 місяців. І все... привезли. Похований він на Хмельниччині. Але сім'я - тут. Коли відправляли в Афганістан, було в нас двоє діток. Старшому було шість рочків, а менший лише народився... Дитині було 27 днів від народження. Тоді й не думалось, що все може так закінчитися. Солдати, коли їх відправляли, майже нічого не знали. Не знали і ми.
Музей-кімната буде діяти в ліцеї постійно. Вхід туди вільний, екскурсія також безкоштовна. Окрім того, поряд з музеєм пам'яті воїнів-афганців є й музей самого ліцею, тиха кімната з іконами для молитви чи роздумів.
Довідка “20 хвилин”         
Бойові дії в Афганістані тривали 10 років і закінчились повним виводом військ 15 лютого 1989 року. За офіційними даними в бойових діях взяли участь понад 1700 жителів Тернопільської області. Двоє людей вважають зниклими безвісті. Загинули ж під час боїв 48 наших земляків. Більшості з них не було й 20-ти років

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.