Нове на сайті:
Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У чому ж секрет?

Попри нещодавні акції протесту підприємців Тернопільщини проти нового податкового кодексу, із його введенням в дію в області спостерігається своєрідний феномен – кількість платників податків зростає. Причому фізичних осіб-підприємців, які чи не найактивніше зустріли в штики нові податкові правила, теж більшає. А ще додайте постійне «нагинання» владою для надання «добровільної фінансової допомоги» на освітлення сіл, забезпечення шкіл телевізорами, інші соцпроекти. У чому ж секрет?

Закритися як підприємець – складно

Зокрема за 2 місяці 2011 року, за даними обласної державної податкової адміністрації, кількість платників податків зросла на 3% до 73,808 тис. У порівнянні з 1 березня 2010 року кількість юридичних осіб збільшилась на 2,3 % до 19,046 тис., фізичних осіб-підприємців – на 3,4% до 54,496 тис. Найбільший приріст кількості підприємств відбувся у Чортківському районі та Тернополі.

Разом з тим у податковій відзначають, що з листопада 2010 року намітилася тенденція до зменшення кількості підприємців.

– Якщо раніше з допомогою оформлення на підприємстві фізичних-осіб підприємців можна було мінімізувати податки, то тепер функція приватних підприємців – суто отримання готівки, – каже член правління обласної організації роботодавців Сергій Бабій. – Адже підприємство має звітувати перед податковою за витрачені кошти, тоді як підприємець, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, отримує кошти просто на свої потреби і за них не звітує.

Сергій Бабій зауважив, що якщо раніше для приватних підприємців-спощенців було обмеження виручки на рівні 500 тис. грн., зараз ця планка опущена до рівня 300 тис. грн.

– Відповідно якщо підприємство завдяки оформленню двох підприємців могло отримувати 1 млн. готівки, то тепер лише – 600 тис. грн. У випадку потреби більшої суми обігових коштів оформляється додатково ще одну фізичну особу, – пояснив одну з можливих причин збільшення кількості підприємців С. Бабій.

Він також зазначив, що з 1 квітня юридичним особам стане невигідно проводити операції з фізичними особами, оскільки свої видатки вони уже не зможуть внести в статтю витрат. Це у свою чергу призведе до сплати більшого податку на прибуток. Тобто якщо взяти умовно, що підприємство замовило послугу у фізичної особи-спрощенця на 100 тис. грн., то ще змушене буде з отих 100 тис. грн. сплатити податок на прибуток, оскільки цю суму підприємству як витрати не зарахують. 

– У такій ситуації підприємства відмовляються працювати з фізичними особами. Останні, як наслідок, зараз масово створюють приватні підприємства або ТзОВ, щоб не втрачати своїх доходів, які вони отримують від операцій з юридичними особами, – каже Сергій Бабій. – Через це і збільшується кількість підприємств.

Він додав, що зменшення кількості фізичних-осіб зможе чіткіше окреслитися улітку, коли ті підприємці, які зараз вирішили перейти з єдиного податку, зможуть завершити усі юридичні процедури.

– Закрити приватного підприємця не так просто, для цього потрібен час. Наразі ці підприємці просто подають «нульові» звіти, але водночас по статистиці рахуються як фізичні особи, – зазначив С. Бабій.

Вихід шукають «у тіні»

Втім, далеко не всі підприємці переходять з фізичної особи на створення підприємства. Аби врятувати власний бізнес в нових умовах вони змушені шукати схеми, які дають можливість залишитися на плаву.

– Раніше у мене було двоє продавців, я платила за них пенсійні відрахування як за офіційно найнятих людей та єдиний податок за себе як приватного підприємця, – розповідає підприємець Людмила, яка займається торгівлею в одному з районів.  – Тепер же мені б довелося платити за одну людину 325-350 грн. тоді як раніше я платила 120 грн. єдиного податку. При місячному доході у 1-1,2 тис. грн. податки роблять бізнес фактично нерентабельним, оскільки  ще є витрати на оренду приміщення, доставку товару.

Як вихід Людмила приватним підприємцем оформила одного з продавців, сама ж подала документи на закриття. Другий продавець наразі працює у неї фактично неофіційно.

У разі приходу перевірки у зміну цього продавця магазин можуть оштрафувати на 9 тис. грн. Хоча й тут, кажуть підприємці, є свої варіанти пояснень і на перший раз штрафу можна уникнути. В подальшому ж після перевірки доведеться ламати голову, що робити з другою найнятою людиною.

У податківців – перші здобутки

Тим часом податківці не дрімають, чисельність перевірок, кажуть підприємці, тільки зростає.

Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян уже радіє першим результатам.

– За два місяці спільними зусиллями вдалося виявити 1,2 тис. незареєстрованих працівників, – каже він. – Сьогодні ці працівники працюють легально і сплачують відповідні податки. Як наслідок завдяки злагодженій роботі правоохоронних і контролюючих органів на 25%  збільшено надходження у бюджети усіх рівнів порівняно з минулим періодом минулого року.  І я думаю, що це тільки початок, ми й надалі працюватимемо над детінізацію бізнесу в області.

Власне ініціативи влади з детінізації бізнесу можна тільки вітати. Особливо, якщо це стосується великих підприємств або тих самих кар’єрів, де корисні копалини подекуди видобувають узагалі без жодної сплати податків.

Якщо ж тягар забезпечення податкових надходжень ляже суто на плечі малого та середнього бізнесу останній навряд чи протягне надто довго.

Наразі ж з надходженням податків в області картина вимальовується досить райдужна – до зведеного бюджету скеровано 228,2 млн. грн. – 106,4% від плану. На 4,6% перевиконано і розпис місцевих бюджетів. Як для початку року – аж навіть дуже добре.

Андрій Вацик

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.